Categorie: Tarte / Torturi

Reteta publicata JOI 31.10.2019 - 14:48

Vizualizari: 5583

Blat de Tort Simplu din Pandispan cu Vanilie

Un blat de tort bun, un pandispan pufos fara praf de copt este cheia unui tort de casa reusit, zic eu. Este baza, pe care poti sa pui apoi orice crema iti place. Dar pentru asta, trebuie sa ai fundatia solida.
Si, desi parca in ultima vreme multi se feresc sa-l faca in casa, blatul de tort din pandispan cred ca este una dintre cele mai simple retete. Pentru mine a fost printre primele incercari in bucatarie, pe vremea cand eram doar ajutorul mamei. Si evident ca i-am si mostenit reteta pandispanului cu vanilie.
Pana cand mi-am schimbat cuptorul (adica acum doi ani), l-am facut in vechiul meu cuptor pe gaz care avea si el vreo 20. Si de fiecare data blatul de tort cu vanilie imi iesea pufos si super aerat. Dar, dupa ce am trecut la cuptorul electric, am avut ceva batai de cap. Problema nu era reteta, caci faceam blatul de pandispan exact ca si pana in acel moment, insa nu reuseam sa ma descurc cu al meu cuptor. Bine, nici acum nu i-am dat complet de cap!
Imi iesea un blat de tort pufos, pufos, doar ca poate prea pufos! :). Ideea e ca nu reuseam sa-l pun la inaltimea si sa reglez temperatura potrivite cat blatul pentru tort sa nu faca burta. Parca crestea ca voinicul din poveste! Si uite asa m-am luptat eu cu blatul de tort simplu. Cei mai multi se vaita ca blatul de pandispan nu creste, eu ma vait ca imi creste prea mult!
Culmea este ca la pandispanul simplu, ati vazut ca v-am zapacit anul asta cu el, lucrurile mergeau bine. Am schimbat temperatura, pozitia grilajului in cuptor, am schimbat tava in care coceam blatul de tort pandispan. Asa de m-a enervat, incat mai aveam putin si schimbam cuptorul (glumesc, caci sunt chiar multumita de el si nici nu-mi mai doresc o noua renovare).
Stiu, toata lumea povesteste despre cum ii iese perfect de fiecare data blatul de pandispan pentru tort si eu va spun despre aventurile mele in bucatarie. Ce mai blogger sunt si eu… Dar cum sunt doar un om obisnuit, stiu ca nu sunt singura!
Sa va spun in ce cuptor coace mama pandispanul pentru tort? In cuptorul bunicii mele! Da, cred ca are peste 60 de ani, insa mama spune ca este cel mai bun si nu l-ar schimba. Il foloseste numai pentru cozonac si blaturi si chiar ma bate gandul ca viitorul pandispan sa-l coc la ea! Poate asa sunt si eu multumita!
Serios vorbind, nu ai cum sa dai gres cu reteta clasica de blat de tort, asa cum o faceau mamele noastre. Asta daca o respecti si iti cunosti bine cuptorul. Oua, zahar, faina, vanilie si sare si in mai putin de o ora deja este gata. Fara alte prafuri si fara bataie de cap. Garantat o sa va iasa inalt, pufos, aerat, fara sa se lase si fara sa fie inecacioas. Sa va fie de folos!

Vezi reteta