Categorie: Preparate diverse

Reteta publicata DUMINICA 25.05.2014 - 19:22

Vizualizari: 8074

Socata

Socata este o bautura traditionala romaneasca degustata si apreciata de multe generatii. Din aromele copilariei fiecaruia dintre noi nu lipseste gustul minunat al acestei bauturi racoritoare. Socata se poate prepara in casa, foarte simplu si usor, avand, in acelasi timp, si certitudinea ca bei ceva natural, fara conservanti si coloranti sintetici.
Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).
Socata se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc pe care le pastram in pungi din hartie, la loc racoros. Doar ca atunci punem cu 2-3 flori mai multe, ca sa iasa mai aromata. Bautura dulce-acrisoara poate fi preparata cu zahar alb, zahar brun, miere, zahar caramelizat sau fructoza, iar cantitatea pe care o folosim este in functie de gustul fiecaruia. Putem pune in socata si 5 grame de drojdie pentru 5 litri de apa, care vor grabi procesul de fermentatie si socata va fi gata mai repede. Socata lasata la soare se va acidula si dupa ce este gata poate fi tinuta maxim 10 zile in frigider, dar nu uitati ca aceasta va continua sa fermenteze si va dezvolta si alcool. Secretele prepararii unui suc de soc perfect este sa amestecam socata in fiecare zi si sa folosim un borcan din sticla astfel incat fermentatia sa se produca natural. Ce bine si ce placut este sa pui pe masa prietenilor intr-o zi calda sticle aburite cu suc rece fermentat, sticle care pocnesc cand sunt desfacute!

Vezi reteta