Bain-marie

Bain-marie
Bain-marie denumeste modalitatea prin care, prin intermediul unui lichid foarte fierbinte, clocotit, se incalzeste un recipient, un vas in care se afla un preparat care se doreste a fi incalzit. Procedeul se foloseste pentru a evita transferul brusc de caldura spre preparatul din vas, care in contact direct cu caldura s-ar putea arde sau sa isi schimbe consistenta. Totodata, temperatura la care este incalzit preparatul este constanta.
Prin bain-marie se topeste gelatina, untul, ciocolata, se prepara anumite creme, dar se bat si albusurile cu zahar, in acest fel asigurandu-ne ca le putem consuma si “crude” ca glazura pentru prajituri sau ca spuma cu fructe.

Se pregateste un vas mai mare, care se pune pe aragaz si in care se pune apa. Deasupra acestui vas se pune un vas mai mic in care avem preparatul dorit.
Daca vasul de deasupra acopera complet vasul de dedesubt, inainte de a pune vasul cu preparatul deasupra vasului cu apa fierbinte, punem in vasul cu apa fierbinte o lingura pentru ca aburii sa aiba pe unde sa “respire” .