Gazda perfecta

Gazda perfecta
In cazul in care chemam prieteni la masa este de preferat ca inainte de a incepe sa mancam sa-i asteptam pe toti cei invitati. Totusi, in timpul asteptarii se serveste aperitivul. Acest aperitiv nu trebuie sa dureze mult.
 
Gazda trebuie sa ofere mancare suficienta - nici prea multa, nici prea putina - fara a-si lauda excesiv preparatele culinare. 
 
Daca avem caini sau pisici, acestia nu au ce cauta in sufragerie!
 
De preferat ar fi sa pregatim felurile de mancare preferate ale celor care urmeaza sa vina in vizita. Nu incercam feluri noi de mancare sau ceva prea sofisticat si pregatim mancare care sa nu iasa in evidenta sau care sa nu fie o raritate.
 
Daca sunteti genul de persoana care vrea sa impresioneze prin felurile de manacare pregatite, aveti grija sa nu fie pentru prima oara cand incercati o reteta. 
 
La o masa festiva, se servesc intai femeile. Daca femeile sunt de varste diferite, vor fi servite mai intai femeile cele mai in varsta si apoi cele tinere. Dupa servirea tuturor femeilor se servesc barbatii.
 
In general toate preparatele se servesc la masa pe partea stanga a oaspetilor. Fac exceptie cestile de ceai sau cafea, torturile si inghetata care se servesc prin partea dreapta a celor ce stau la masa. De asemenea, bauturile si apa minerala se servesc prin dreapta.
 
Un lucru foarte important ar fi sa nu va neglijati musafirii. Masa trebuie gandita si aranjata inaintea sosirii invitatilor. 
 
Vesela intrebuintata se debaraseaza prin dreapta oaspetilor.
 
La gustari se pot servi ca bauturi aperitiv: tuica, vodca, whisky,vermut etc.
 
La preparatele din legume, peste si din legume cu carne se servesc vinuri albe sau bere.
 
La fripturi si preparate din carne de vanat se servesc vinuri rosii.
 
La deserturi se poate servi sampanie sau un vin alb dulce.
 
Dupa servirea deserturilor si la cafea se pot servi coniacuri si lichioruri.
 
Bauturile nu se servesc toate la aceeasi temperatura, de exemplu, bauturile aperitiv se servesc racite la temperaturi intre +6 si +8 grade Celsius.
 
Vinurile albe se aduc la masa racite la temperatura de +8 pana la + 10 grade.
 
Berea se serveste la temperatura intre +13 si +14 grade.
 
Vinurile rosii nu se racesc si se servesc la temperatura camerei.
 
Sampania se raceste si se serveste la temperaturi de +1 pana la +2 grade Celsius.