Lista retetelor dupa Prieteni / Caravana Romania fara Gluten

Caravana Romania fara Gluten
PUB
 
Ce am facut in ultimul weekend? Pai am fost la Happy Gluten Free, targul anual de produse fara gluten, organizat de Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG) si Kaufland Romania.
Au fost peste 30 de expozanti, live cooking, ateliere pentru copii, seminarii, conferinta “Afectiuni induse de gluten”, dar targul Happy Gluten Free a intrat si in Guinness World Records. Asta pentru ca Chef Foa a gatit cea mai mare cantitate de paste fara gluten din lume, folosind pastele fara gluten K-free, disponibile exclusiv in reteaua Kaufland la nivel national. Recordul a fost omologat de reprezentantii Guinness prezenti la eveniment, 166,3 kilograme de paste fara gluten, iar toti cei prezenti la targ au participat la Marea Degustare – cel mai mare pranz gluten free din lume.  
Despre intoleranta la gluten v-am mai povestit si, spre norocul meu, desi am toate alergiile posibile, dupa ce mi-am facut testul se pare ca sunt ok. In ultimii ani se pare ca boala celiaca este una dintre cele mai intalnite boli digestive afectand 1% din populatie. Si desi multa vreme a fost catalogata ca o boala a copilariei, adevarul este ca se poate declansa la orice varsta.  Practic nu este o alergie, ci o boala autoimuna in aparitia careia sunt implicate factori genetici, imunologici si de mediu. Si mai grav este insa ca are o evolutie foarte silentioasa.
Asa ca initiativa si implicarea sociala a celor de ARIG si Kaufland Romania e mai mult de binevenita! Pasul cel mai important este diagnosticarea si informarea. Caravana “Romania fara gluten” va ajunge in lunile mai, iunie si iulie in Bucuresti, Constanta, Iasi, Brasov, Cluj-Napoca, Targu Mures, Oradea, Timisoara, Sibiu si Craiova si va oferi testari gratuite. Medici specialisti vor prezenta si vor dialoga cu pacientii despre toate fatetele intolerantei, alergiei sau sensibilitatii la gluten, asa ca mergeti si faceti testul! Este gratuit si stiti ca stati linistiti! Nu este o moda, nu este un moft, este cat se poate de serios!
Pe langa testarea gratuita a 1.000 de persoane cu risc de boala celiaca, caravana isi propune si prezentarea de informatii corecte despre dieta fara gluten, de la necesitatea impunerii acesteia si pana la continuturile ei, dar si pregatirea a peste 50 de medici specialisti printr-un curs de specialitate pentru familiarizarea cu ghidurile de diagnostic ale bolii celiace. Ceea ce mie mi se pare foarte, foarte important, pentru ca cei mai multi dintre cei care sufera de boala celiaca sunt diagnosticati gresit si tratati pentru alte afectiuni, lucru care le afecteaza calitatea si durata vietii, precum si capacitatea de a functiona din punct de vedere social.
Si, din pacate, deoarece nu exista un tratament medicamentos boala celiaca nu se vindeca, insa pacientii care respecta strict dieta pot avea o viata normala. In Kaufland se gasesc multe produse K-free la preturi accesibile, caci lasata netratata boala celiaca poate duce la probleme mult mai grave. Asa ca stati cu ochii pe prima caravana nationala de depistare a intolerantei la gluten “Romania fara Gluten” si mergeti sa faceti testul! Procurarea alimentelor sigure, alegerea si combinarea lor astfel incat dieta sa nu duca la carente nutritionale sunt esentiale.  Asa ca informarea si implicarea fare diferenta!
Stiu ca ma repet dar, pentru ca aceasta boala cu peste 300 de simptone este greu de depistat si poate sa apara la orice varsta, nu va auto-diagnosticati si consultati un medic! Nu incepeti dieta fara gluten inainte de a face analizele! Si fiti cu ochii pe Caravana “Romania fara Gluten”, Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG) si Kaufland Romania pentru un test gratuit!