Placinta Creata cu Branza Dulce si Stafide

Video reteta |        

Rating: 4.88 (Voturi: 17)

Timp de Pregatire:
           15 minute
Timp de Gatire:
           50 minute
Timp Total:
          65 minute
Numar Portii:
           O tava de 30x35 cm - 15 bucati
Placinta creata cu branza, zisa si "placinta virus", este o reteta pe care de cum o vezi si trebuie s-o incerci! Moda a fost lansata acum cativa ani pe facebook, pe un grup al gospodinelor din Moldova si a fost o perioada in care toata lumea facea placinta cu branza si foi subtiri.
Este foarte asemanatoare cu placinta dobrogeana sau mocaneasca, cea care nu lipseste niciodata in Dobrogea de pe masa de Anul Nou si nici de a Duminicii Lasatului sec de branza. Originea acestei placinte cu branza cu foi subtiri este turceasca, dar s-a raspandit in toate zonele care au fost sub ocupatie otomana, ajungand si la noi, la greci, bulgari sau sarbi. Multe popoare au adoptat si numele turcesc: burek  sau borek. 
Este insa asemanatoare, dar nu la fel. Pentru ca varianta de placinta creata este mult mai simplu de preparat decat placintele unde fiecare foaie trebuie unsa si avut grija sa nu se rupa pentru ca, in acest caz foile se pliaza si nu se aseaza in straturi. Un fel de aceeasi Marie, dar cu alta palarie.
Ce m-a atras la ea a fost faptul ca este cea mai simpla si mai rapida placinta cu branza pe care am incercat-o. Iar rezultatul nu este unul spectaculos, dar foarte gustos. Este genul acela de placinta care se face in 10 minune, este frageda si aromata si pare ca ai muncit la ea ore in sir. Bine, asta este valabil in cazul in care faci placinta cu branza cu foi filo (phyllo) din comert, asa cum am facut-o eu. Pentru ca daca faci foile in casa lucrurile se schimba putin. Mie imi lipseste rabdarea de a intinde foile de placinta subtiri, dar poate se va intampla candva si asta. Bine, imi lipseste rabdarea pentru orice inseamna intins foi pentru prajituri.
Turcii fac in general burek cu branza sarata, e specialitatea lor. Eu aveam insa in frigider o bucata de telemea nesarata de vaca, cea care nu rezista prea mult, si trebuia sa fac urgent ceva cu ea. Asa ca am folosit-o la o placinta cu branza dulce si stafide. Secretul consta in faptul ca foile umplute cu branza se umfla la coacere si se lipesc intre ele, ajutate de un amestec din oua, lapte, apa minerala si unt, formand o placinta care poate fi taiata in bucati. M-a cucerit de la prima muscatura!
Si dintr-un pachet de foi de placinta din comert, putin mai mult de o jumatate de kilogram de branza si 5 oua ai o tava intreaga. Adica din ingrediente simple poti sa te bucuri de un desert economic si bun. Poti sa mananci o bucata de placinta cu branza dulce de vaci si stafide si la micul dejun, pentru ca nu este foarte dulce, poate fi si gustare sau o poti savura si la cina, cu un iaurt sau cu un pahar cu lapte batut alaturi. Sau sa iei toata tava cu tine la iarba verde, sau sa strecori cateva bucatele de placinta cu branza in pachetul pentru scoala sau munca atunci cand nu mai ai alte idei ce sa pui in caserola.
Este o reteta de placinta simpla, fara pretentii, dar versatila. O poate face si un copil (si ar putea sa fie chiar super distractiv)! Iar daca vreti un aperitiv satios, nimic mai usor! Doar faceti o alta umplutura, de branza sarata sau de carne, renuntand evident la zahar si stafide. Nu se poate sa nu gasiti o varianta de placinta creata care sa fie pe gustul vostru! O sa vedeti cat de buna si rapida este! Sa va fie de folos!
 
INGREDIENTE PENTRU PLACINTA CREATA CU BRANZA DULCE SI STAFIDE
1 pachet cu foi fine pentru placinta (12 bucati)
600 g de branza telemea proaspata de vaca (rasa sau sfaramata)
2 oua
150 g de stafide
3 oua
100 g de zahar
200 ml de lapte dulce
250 ml de apa minerala carbogazoasa
100 g de unt, cu minim 80% grasime, topit
o lingurita cu extract de vanilie
sare

MOD DE PREPARARE PLACINTA CREATA CU BRANZA DULCE SI STAFIDE

1. Cum se pregateste umplutura pentru placinta creata cu branza. Incalzim cuptorul. Punem cele 2 oua intr-un castron mare si le batem bine. Adaugam branza telemea rasa sau sfaramata si omogenizam.
2. Cum se pregateste toppingul pentru placinta cu branza dulce si stafide. Punem cele 3 oua intr-un alt castron, adaugam un sfert de lingurita cu sare si le batem bine. Punem zaharul si batem pana la omogenizare. Turnam laptele dulce si apa minerala carbogazoasa, punem extractul de vanilie si untul topit si racorit si amestecam.
3. Cum se face placinta cu branza si foi de placinta pliate. Desfacem si intindem pe rand fiecare foaie de placinta. Punem cate o lingura cu varf din umplutura de branza si o intindem (neregulat) pe toata suprafata. Presaram din loc in loc cateva stafide si strangem foaia, ca si cum am forma un evantai. O asezam intr-o tava cu dimensiunile de 30x35 cm, in care am aranjat hartie de copt, incepand cu una din laturi. Pregatim la fel fiecare foaie de placinta, punem cate o lingura plina cu umplutura de branza, cateva stafide si pliem. Apoi le aranjam in tava, una langa alta. Dupa ce am asezat toate foile in tava, turnam peste ele compozitia de oua, lapte si unt.
4. Cum si cat se coace placinta creata cu branza dulce de vaci si stafide. Scuturam usor tava cu placinta pentru ca lichidul sa patrunda peste tot. Punem placinta cu branza in cuptorul incalzit la 170 de grade pentru 50 de minute, pana cand este rumenita, crusta de deasupra este crocanta si foile se umfla.
5. Servire placinta cu branza cu foi subtiri. Lasam placinta sa se racoreasca minim 30 de minute apoi o putem felia. Este buna si calda dar si rece, langa un iaurt sau un pahar cu lapte batut. Se poate pastra in frigider acoperita 2 zile, crusta nu va mai fi insa la fel de crocanta.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru
Placinta Creata cu Branza Dulce de Vaci si Stafide!
POFTA BUNA!


SFATURI:

1. Placinta creata poate fi facuta cu foi subtiri facute in casa, foi yufka, foi filo (phyllo) sau foi de lavas (lavash).
2. In loc de stafide placinta cu branza dulce de vaci poate fi facuta si cu merisoare sau alte fructe confiate sau chiar si fructe proaspete, cum ar fi visine sau zmeura.
3. Nu este obigatoriu sa folositi telemea nesarata, aceasta poate fi inlocuita cu branza proaspata de vaci.
4. Este bine sa tineti foile subtiri de placinta acoperite inainte sa le umpleti pentru a nu se usca si a deveni casante si mai greu de pliat.
5. In cazul placintei crete nu trebuie sa ungeti fiecare foaie cu unt.
6. Daca tava in care coaceti placinta cu branza este mai mica decat dimensiunea foilor le puteti indoi.
7. Daca renuntati la zahar si la stafide puteti sa transformati placinta intr-un aperitiv.
8. Puteti sa faceti placinta creata si cu branza sarata de vaci, feta, branza de burduf sau urda. In functie de cat de sarata este branza mai adaugati sau nu sare. Pe langa acestea mai puteti pune marar, cozi de ceapa verde sau usturoi, boia dulce, chimen, busuioc, cimbru, oregano, sau felii de rosii uscate. Daca nu vreti placinta cu branza sarata, puteti sa faceti o placinta cu carne tocata sau cu legume calite.
9. Pe masura ce placinta cu branza se raceste aceasta se va lasa, este normal.

Comentarii

Scrie un comentariu

Placinta Creata cu Branza Dulce si Stafide

Placinta Creata cu Branza Dulce si Stafide

Dati un share pe:

Retete similare

Tarta Rustica cu Mure si Piersici
Vezi rapid
JOI 01.09.2016 - 16:50
Tarta cu Caise si Migdale
Vezi rapid
SAMBATA 26.10.2013 - 21:47
Tarta cu prune si aluat fraged
Vezi rapid
JOI 25.07.2013 - 21:50
Placinta cu dovleac
Vezi rapid
JOI 23.05.2013 - 14:25
Placinta cu Piersici
Vezi rapid
JOI 30.08.2018 - 16:29
Placinta cu Mere si Aluat Fraged
Vezi rapid
JOI 11.11.2021 - 13:40

Toate campurile sunt obligatorii.