Salam de Biscuiti cu Mascarpone si Ciocolata

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           15 minute
Timp de Gatire:
          0 minute
Timp Total:
           15 minute
Numar Portii:
           24
Salamul de biscuiti este pentru cei mai multi dintre noi reteta copilariei, nu-i asa?  Cred ca a fost primul desert rapid, pe care l-am facut singuri singurei de la cap la coada. Era ieftin si cu ingrediente la indemana, pentru ca nu era nevoie decat de biscuitii tari ca piatra, pe care ii gaseau mamele noastre destul de usor la alimentara. Si uite asa, orice biscuit cu care puteai sa spargi nuci sau chiar capul cuiva devenea super desertul vremurilor acelea.

In copilaria mea cred ca nu exista sarbatoare sau aniversare fara salam de biscuiti si parca niciuna dintre prajiturile pregatite de mama nu imi placea mai mult. Rahat, stafide, nuci, fructe din compot, visine din visinata, orice adaos era binevenit, in functie de ce avea la indemana. Singurul lucru care nu-mi placea, fiind un desert fara coacere, era ca trebuia sa astept cateva ore bune pana sa-l pot gusta. Tocmai de aceea mama il facea seara (de cele mai multe ori dupa ce ma culcam, ca sa nu o zapacesc) si a doua zi, langa o cana cu lapte gaseam si surpriza: salam de biscuiti cu nuca. Mare fericire!

Caci, da, nucile erau nelipsite din salamul de biscuiti de la noi de acasa (stiti voi, dealurile pe care am crescut erau pline de nuci, iar toamna mainile mele erau vesnic colorate). Si totusi se pare ca originea lui vine din Italia (chocolate salami) si Portugalia (salame de chocolate) unde se folosesc in compozitie, pe langa biscuitii rupti si cacao, unt, oua si uneori alcool. Adica pentru ei nu este banala reteta cu biscuiti varsati pe care o facea mama. Dar in vremurile alea dintr-un “vailing” de biscuiti, ieseau cateva bucati zdravene de salam de biscuiti simplu si desertul era asigurat. Si era cel mai bun si mai bun!

Ei bine, zilele trecute am vrut sa ma intorc in copilarie, doar ca nu am facut nici pe departe salamul de biscuiti, reteta clasica. Asa ca salamul de biscuiti de astazi este si mai simplu si mai rapid si, cel mai important, ca acesta mi-a fost scopul, fara zahar. De fapt salamul de biscuiti cu mascarpone si ciocolata, caci despre el este vorba, are zahar doar din fructele confiate pe care le-am folosit. Deci nu am facut acel sirop, pe care am vazut ca unii il fac cu lapte (mama ne facea mereu salamul de biscuiti fara lapte, probabil pentru ca il mancam atat de repede, incat nici nu se punea problema sa fermenteze). Si am mai facut ceva, o bucata de salam de biscuiti cu ciocolata in forma sa clasica, si, din jumatate din compozitie, o prajitura cu biscuiti si ciocolata (o sa vedeti voi in filmulet). M-am gandit eu ca prajitura parca arata mai elegant (si, da, colturile au fost ale mele!). Inutil sa va spun ca a disparut a doua zi, dar am avut musafiri si stiam ca asa o sa se intample!

As spune ca este o prajitura ieftina si rapida, insa, tocmai pentru ca e atat de simpla, trebuia sa fie si un “ceva” (aceeasi problema din copilarie): salamul de biscuiti trebuie sa stea la rece cateva ore bune, pentru ca biscuitii sa se inmoaie, aromele sa se intrepatrunda si prajitura fara coacere sa isi pastreze foarte bine forma. Buna si vara cand e cald si nici gand sa pornesti cuptorul, buna si iarna, buna oricand vrei sa te alinti cu ceva bun.

Si, ca la orice reteta simpla, stiti care este secretul salamului de biscuiti? Ingredientele folosite! O sa va las mai jos cateva sfaturi astfel incat salamul de biscuiti cu mascarpone si ciocolata nu doar sa va trezeasca amintiri placute, dar sa fie un fel de salam de biscuiti suprem :) Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Ce fel de biscuiti folosim pentru salamul de biscuiti? In mod traditional stiu ca se recomanda folosirea biscuitilor populari. Mie mi se pare ca nu au niciun gust, nicio aroma, asa ca as zice ca cei mai buni biscuiti sunt aceia pe care ii mancati cu placere si asa simpli. Insa trebuie sa fie niste biscuiti mai duri (cu vanilie, cu unt sau cu cacao), care sa isi pastreze forma si sa nu se sfarame. La fel de bine putem face salamul cu biscuiti digestivi.

2. O sa vedeti ca in lista de ingrediente pentru salamul de biscuiti nu v-am dat cantitatea exacta, asta pentru ca depinde de biscuitii folositi si de gustul vostru, ca vrem un salam de biscuiti mai cremos sau mai dens.

3. Rupem biscuitii cu mana in bucati potrivite sau ii punem intr-o punga rezistenta cu fermoar (sau intr-un prosop curat) si trecem cu sucitorul peste ei de cateva ori (cum va este mai usor). Daca ii punem in robot, acestia vor fi prea marunti, ideea este sa avem si bucati mai mari si bucati mai mici. Daca totusi avem niste biscuiti tari si mai grosi, jumatate din ei ii rupem cu mana si jumatate din ei ii putem marunti cu robotul sau sa ii dam prin masina de tocat.

4. Cacao si ciocolata neagra sunt ingrediente principale, care vin cu aroma lor specifica, asa ca este de preferat sa folosim cacao si ciocolata cu minim 60% cacao, de buna calitate.

5. Ce alte ingrediente mai putem adauga in salamul de biscuiti? Desigur, nu trebuie sa puneti toate ingredientele pe care le-am folosit eu, alegeti dintre ele ce va place sau ceea ce aveti prin casa. Ingrediente se pot adapta cu usurinta: nuci rumenite, alune, alte fructe confiate (portocale, lamai, visine), fulgi de cocos, rahat, curmale, smochine, prune uscate, chiar si visine din visinata, fructe din compot sau proaspete.

6. Va recomand sa folositi extracte naturale (extract de vanilie, extract de portocala) in cazul in care faceti salamul de biscuiti pentru copii sau un rom adevarat, lichior de migdale sau un vin de Porto, daca il faceti pentru adulti.

7. Ca sa putem amesteca usor branza mascarpone cu pudra de cacao, aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei.

8. Este bine sa adaugam biscuitii treptat peste crema de mascarpone si ciocolata. Astfel putem regla consistenta salamului de biscuiti dupa gust (mai dens sau mai cremos). Trebuie sa amestecam usor si cu rabdare, prin impaturire, astfel incat toti biscuitii sa fie acoperiti de crema de ciocolata, dar sa nu se sfarame.

9. Putem face salamul de biscuiti in forma sa clasica, aranjand compozitia pe o folie alimentara (de preferat dublata) cu o lingura in linie, paralel cu latura cea mai lunga. La fel de bine il putem face sub forma de prajitura cu biscuiti si ciocolata intr-o forma de chec sau sub forma de tort, intr-o tava cu inel detasabil.

10. Din aceeasi compozitie putem forma si bilute de salam de biscuiti. Le putem tavali prin nuca de cocos, fulgi de ciocolata, fistic, alune sau nuci.

Iar aici gasiti alte retete de prajituri fara coacere, cu ciocolata, mascarpone si biscuiti, numai bune de incercat:
Tort de Biscuiti
Prajitura rapida, fara coacere, cu Biscuiti si Crema de Mascarpone si Ciocolata
Tarta cu Fructe si Ganache de Ciocolata, fara Coacere
Prajitura fara Coacere cu Piscoturi, Mascarpone si Fructe
"Tiramisu" cu Fructe la Pahar, fara Oua


INGREDIENTE:

450-500 g de biscuiti simpli
500 g de mascarpone
250 g de ciocolata neagra topita (pe baie de aburi)
50 g de cacao
50 g de merisoare confiate
70 g de stafide
50 g de caise confiate, taiate in bucatele
70 g de fistic, curatat de coaja
50 g de migdale, curatate de coaja
sare
50 ml de rom (optional)

MOD DE PREPARARE

1. Cum se prepara salamul de biscuiti cu mascarpone si ciocolata. Maruntim biscuitii, fie ii rupem cu mana, fie ii punem intr-o punga rezistenta cu fermoar si trecem cu sucitorul peste ei de cateva ori. Peste branza mascarpone cernem pudra de cacao, turnam romul (daca folositi), adaugam o jumatate de lingurita cu sare si amestecam bine pana cand obtinem o crema omogena.
Adaugam ciocolata neagra topita, usor calduta, apoi fisticul, caisele confiate, migdalele, merisoarele si stafidele (adica toate fructele sau alte ingrediente pe care vrem sa le punem in salamul de biscuiti). Amestecam bine, cu o spatula, pana la omogenizare.
Adaugam biscuitii maruntiti si amestecam usor, tot cu spatula, astfel incat sa nu rupem biscuitii, dar nici sa nu ramana biscuiti neacoperiti de sosul de ciocolata.

2. Cum se pregateste prajitura cu biscuiti si ciocolata fara coacere. Fie punem compozitia intr-o tava, ca cea de chec, tapetata cu folie alimentara, si o apasam cu o lingura cat sa avem o compozitie compacta. O acoperim cu folie alimentara si o punem in frigider pentru minim 4 ore.

3. Modelare salam de biscuiti. Fie asezam pe blat doua fasii egale de folie alimentara, care se suprapun, si punem peste ele compozitia de salam de biscuiti. O strangem in folie, o rulam si, cu mana, o netezim si ii dam forma de cilindru. Rulam usor si ii dam o forma cat mai rotunda, strangem folia de jur imprejur si sigilam foarte bine capetele. Punem salamul de biscuiti in frigider pentru minim 4 ore.

4. Servire si pastrare salam de biscuiti cu ciocolata si mascarpone.
Inainte de servire il scoatem din folie si, fie presaram peste el zahar pudra sau cacao, fie tavalim salamul de biscuiti prin nuca macinata sau fulgi de cocos. Il feliem cu un cutit bine ascutit, sters frecvent de ceea ce se lipeste de el, dintr-o singura miscare, de sus pana jos. Se pastreaza in frigider, impachetat in folie alimentara, 2 zile.
 
Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Salam de Biscuiti cu Mascarpone si Ciocolata.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Salam de Biscuiti cu Mascarpone si Ciocolata

Salam de Biscuiti cu Mascarpone si Ciocolata

Dati un share pe:

Retete similare

Pere Fierte in Vin cu Sos de Ciocolata
Vezi rapid
"Tiramisu" cu Fructe la Pahar, fara Oua
Vezi rapid
Mere umplute in foietaj
Vezi rapid
JOI 01.08.2013 - 22:55
Praline Raw cu Unt de Arahide
Vezi rapid
JOI 12.04.2018 - 16:52
Spuma de capsuni
Vezi rapid
LUNI 10.06.2013 - 18:16

Toate campurile sunt obligatorii.