Coronita de Cozonac cu Nuca si Scortisoara
- Categorie: Aluaturi dulci
- Autor: Reteta-Video
- Reteta publicata: JOI 08.12.2016 - 22:20
- Vizualizari: 4824
- Etichete: cozonac , faina , lapte , unt , oua , drojdie , lamaie , vanilie , nuca , scortisoara , cacao , nuci , alune , migdale , aluat dospit , aluat , aluat de patiserie
Timp de Pregatire:
30 minute
Timp de Gatire:
35 minute
Timp de Asteptare:
100 minute
Timp Total:
165 minute
Numar Portii:
12-14
Iubesc cozonacul cu multa umplutura! Si cred ca nu sunt singura! Dar in acelasi timp imi place sa fie moale si pufos, sa se desfaca in fasii si fasiute! Sa fie plin cu nuca si aromat! Sa fie un cozonac din care sa nu te poti opri din mancat dupa prima felie! Aveam de mult timp in plan sa fac unul, dar tot nu indrazneam. Nu ca ar fi ceva foarte complicat, caci am facut aluatul de cozonac clasic, pe care l-am umplut cu o crema de unt, scortisoara si nuca. Doar ca i-am dat o alta forma, adica l-am impletit ca pe o coronita. Si, ca de obicei, nu pot sa va spun ce emotii am avut pana cand a fost gata! Ce ape m-au trecut pana cand l-am impletit!!!! Cate ture am dat in jurul cuptorului! Nu a iesit perfect, dar a fost foarte, foarte bun! Marginile sunt crocante si dulci, cu aroma de scortisoara, iar miezul pufos se desface in straturi. Arata mai deosebit si, desi pare complicat, se face destul de simplu. Asta pentru ca aluatul dospit pentru cozonac se modeleaza destul de simplu, desi este initial lipicios si pare ca nu se va transforma niciodata. Si, dupa ce l-am facut si l-am lasat la crescut, l-am umplut cu o crema de unt si scortisoara, dar puteti pune in el si cacao, nuca, alune sau migdale macinate, crema de ciocolata, fructe uscate sau sa faceti o umplutura de branza. Tot ce mai trebuie sa facem este sa impletim cozonacul si sa asteptam sa se coaca. Nu este obligatoriu sa-l faceti cu glazura, pur si simplu il puteti pudra cu zahar sau sa-l lasati simplu. Este la fel de delicios!!! Sau puteti sa impartiti aluatul de cozonac in bucatele si sa faceti mai multi colacei umpluti cu nuca, scortisoara sau ce va place. Noi ne-am indragostit de el si acum, ca am prins curaj, cred ca o sa-l repet si cu alte umpluturi.
INGREDIENTE CORONITA DE COZONAC CU NUCA SI SCORTISOARA
Pentru aluatul de cozonac:
550 g de faina
200 ml de lapte caldut (cu minim 3,5% grasime)
100 g de zahar
un ou
doua galbenusuri
20 g de drojdie proapata
100 g de unt topit, caldut (cu minim 80% grasime)
coaja rasa de la o lamaie
o lingurita cu extract de vanilie
sare
Pentru umplutura de cozonac:
100 g de unt la temperatura camerei
100 g de nuca macinata
60 g de zahar
2 lingurite cu scortisoara macinata
Pentru glazura:
140 g de zahar pudra
3-4 linguri cu apa rece
un galbenus pentru uns cozonacul
2 linguri cu lapte
3-4 linguri cu ulei
MOD DE PREPARARE CORONITA DE COZONAC CU NUCA SI SCORTISOARA
PASUL 1
Punem drojdia intr-un castron si o sfaramam. Adaugam o lingura cu zahar (din cele 100 g) si amestecam bine pana cand se lichefiaza, apoi o lasam intr-un loc caldut, ferit de curentii de aer, sa se activeze.
PASUL 2
Cernem faina intr-un bol mare (pentru a acumula cat mai mult aer o putem cerne chiar si de doua ori), apoi o lasam putin deoparte.
PASUL 3
Punem intr-un bol oul, cele doua galbenusuri, un sfert de lingurita cu sare, extractul de vanilie, zaharul ramas si coaja de lamaie (nu uitati sa spalati bine lamaia, inainte de a o rade, cu apa calduta si putin bicarbonat de sodiu) si le batem bine pana cand isi schimba culoarea si devin albicioase. Turnam incet laptele caldut (cat sa putem tine degetul in el si cu minim 3,5% grasime) si amestecam. Punem apoi drojdia activata (care a facut basicute la suprafata) si omogenizam.
PASUL 4
Turnam polonic cu polonic din amestecul de ou, lapte, zahar si drojdie peste faina cernuta si amestecam cu o spatula dupa fiecare noua adaugare. Inainte de a incepe sa facem orice fel de cozonac, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, pregatite cu minim 2 ore inainte, iar in casa ar trebui sa fie cald.
PASUL 5
Cand nu mai putem sa amestecam cu spatula, incepem sa framantam cu mana, cu pumnul strans si, din cand in cand, aducem aluatul dinspre margini spre mijloc, ca si cum l-am impaturi. Astfel se va incorpora mai mult aer in aluat, care se va dilata la copt si va contribui la cresterea cozonacului. Continuam sa punem polonic cu polonic din amestecul de ingrediente lichide si sa framantam. Va fi un aluat lipicios, daca mai este nevoie mai adaugam 50 g de faina sau 1-2 linguri cu lapte caldut, in functie de faina folosita. Cam dupa 15 minute de framantat este gata, mai ramane putin lipicios, dar incet, incet incepe sa se desprinda de pe marginile bolului si de pe mana.
PASUL 6
Turnam untul topit, caldut cat sa putem tine degetul in el si cu minim 80% grasime si continuam sa framantam. De data aceasta prindem de cate o margine de aluat si o aducem catre mijloc, apasand usor. Aceste impaturiri succesive vor crea straturi in aluat, iar in final cozonacul se va desface in fasii, asa ca repetam pana cand incorporam tot untul. In final, vom avea un aluat neted, care incepe sa faca basicute la suprafata si se desface complet de pe maini si de pe marginile vasului.
PASUL 7
Ungem un castron cu o lingura cu ulei, asezam in el aluatul pentru cozonac, il acoperim cu o folie alimentara si il lasam intr-un loc caldut, ferit de curentii de aer, pana cand isi dubleaza volumul.
PASUL 8
Pregatim umplutura – peste cele 100 g de unt la temperatura camerei punem cele 60 g de zahar si scortisoara si amestecam pana cand obtinem o pasta (putem sa punem si 2 linguri cu cacao).
PASUL 9
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, ungem bine cu ulei mainile si blatul de lucru. Rupem jumatate din aluat si cu palmele bine unse sau cu un sucitor intindem o foaie dreptunghiulara de cam 20x30 cm si cu grosimea de cam o jumatate de cm. Intindem peste ea jumatate din compozitia pentru umplutura, lasand o margine pe una din laturile mai lungi, cam de 1-2 cm neacoperita. Presaram deasupra jumatate din nuca macinata si rulam cat mai strans spre marginea neacoperita cu umplutura. Strangem bine si lasam deoparte.
PASUL 10
Ungem din nou cu ulei mainile si blatul de lucru, intindem la fel aluatul ramas (care ar trebui sa aiba aceeasi dimensiune ca si prima foaie intinsa), intindem umplutura ramasa, lasand la fel o margine neacoperita (astfel vom putea lipi mai bine), presaram nuca macinata ramasa si rulam la fel, cat mai strans, tot spre marginea neacoperita cu umplutura.
PASUL 11
Sigilam bine spre interior capetele fiecarui rulou facut si le asezam unul langa altul, cu partea unde am facut lipitura aluatului de cozonac in jos. Cu un cutit bine ascutit sau cu o rola de patiserie taiem fiecare rulou in jumatate, pe lungime, lasand un capat de 1-2 cm netaiat. Trebuie sa taiem cat mai adanc, dar fara sa atingem partea de jos, adica ultimul strat.
PASUL 12
Strangem capetele dintr-o parte intre ele si impletim cele doua rulouri, pastrand tot timpul in sus si deschise straturile taiate. Unim capetele, astfel incat sa formam o coronita, capete pe care le bagam dedesubt.
PASUL 13
Transferam cu grija cozonacul intr-o tava, in care am pus hartie pentru copt, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa mai creasca inca 40 de minute, tot intr-un loc cald, cat sa-si dubleze din nou volumul.
PASUL 14
Incalzim cuptorul.
Punem cele 2 linguri cu lapte peste galbenusul ramas si le batem bine.
PASUL 15
Cand coronita de cozonac a crescut, o ungem peste tot cu galbenusul batut si o punem in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 25 de minute, apoi reducem temperatura la 180 de grade si o mai lasam 5-10 minute. Daca vi se pare ca se rumeneste prea repede, acoperiti-o cu o hartie pentru copt usor umezita.
PASUL 16
Cand cozonacul este rumenit, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca complet. Cel mai simplu sa verificam daca este gata este sa bagam lama unui cutit subtire in partea cea mai inalta: daca iese curata, cozonacul este copt.
PASUL 17
Pregatim glazura – turnam apa rece, picatura cu picatura, peste zaharul pudra si amestecam bine dupa fiecare noua adaugare. Trebuie sa avem o glazura cu o consistenta ca de smantana, care nu curge prea tare (daca punem prea multa apa, va deveni translucida). In loc de apa rece, putem face glazura si cu zeama de lamaie, va fi si mai aromata.
PASUL 18
Cand cozonacul cu nuca si scortisoara este complet racit, lasam grazura sa se prelinga incet peste el.
PASUL 19
Putem pastra coronita de cozonac impachetata in folie alimentara, asta dupa ce glazura s-a intarit, chiar si 4-5 zile, ramane la fel de pufoasa in interior.
Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Coronita de Cozonac cu Nuca si Scortisoara.
POFTA BUNA!
Comentarii
Scrie un comentariu
Retete similare
MIERCURI 20.04.2016 - 10:56
VINERI 01.08.2014 - 17:44
JOI 02.12.2021 - 11:25
JOI 26.11.2020 - 12:21
MARTI 16.09.2014 - 20:13
VINERI 29.05.2015 - 16:55