Cozonac Pufos cu Umplutura de Nuca, Stafide si Cacao

Video reteta |        

Rating: 4.18 (Voturi: 17)

Timp de Pregatire:
           75 minute
Timp de Gatire:
           50 minute
Timp de Asteptare:
           150 minute
Timp Total:
           275 minute
Numar Portii:
           2 bucati de 30x11 cm
V-am promis ca va arat reteta de cozonac a mamei mele si uite ca ma tin de cuvant! Sa va mai spun de cate ori am sunat-o pana cand am terminat de framantat? La un moment dat ma gandeam sa nu mai inchid, ca era destul de complicat sa scot mainile din aluatul de cozonac si sa le pun pe telefon. Nu ca framantatul era problema mea, ca am fost la sala la antrenament inainte (glumesc!!!!), ci imi mai tot treceau prin minte intrebari. Cum le pui, de ce le pui, la ce temperatura, cat framanti, cat amesteci, cum le lasi, cat sa creasca? Dar a avut rabdare cu mine si pe cuvant ca, daca incercati reteta ei de cozonac pufos cu nuca si cacao, o sa devina preferatul vostru. Caci v-am spus ca mama face cel mai bun cozonac, nu? E drept ca iti trebuie ceva muschi, caci zice ea ca framantatul este unul dintre secrete, dar merita. Este un cozonac cu aluat neoparit, fraged o saptamana, pufos si aromat. Se desface in fasii si fasiute, iar pozele si filmuletul nu pot sa descrie suficient de bine gustul. Nu este complicat, desi asa pare si asa am crezut si eu multa vreme. Singura diferenta fata de reteta mamei este ca am facut umplutura cu nuca si cacao, dar am pus si cateva stafide. Puteti sa-l faceti insa cu ce vreti: mac oparit cu lapte, stafide inmuiate in rom, rahat sau bucatele de ciocolata. Iar daca tot le-am aflat, haideti sa va spun si voua secretele cozonacului pufos! Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, pregatite cam cu doua ore inainte, faina cernuta (mama o cerne chiar de doua ori pentru a acumula cat mai mult aer), untul sa aiba mimim 80% grasime, iar laptele minim 3,5% grasime si sa fie caldute (cat sa tinem degetul in ele), dar nu fierbinti, sa punem vanilie si coaja de lamaie din belsug, pentru a fi nu numai pufos, dar si aromat. Toate astea pe langa framantatul energic. Daca le respectam, este imposibil sa nu facem un cozonac minunat! Adica daca eu am reusit, chiar ca oricine poate! Si nu zic doar eu ca am facut un cozonac cu nuca, stafide si cacao bun, dar zic si toti cei care l-au gustat. M-am cam stresat eu, dar a meritat! 

INGREDIENTE COZONAC CU NUCA, STAFIDE SI CACAO
Pentru aluatul de cozonac:
1 kg de faina
500 ml de lapte
250 g de zahar
4 galbenusuri
120 g de unt topit
40 g de drojdie proaspata
2 linguri cu zahar
2 linguri cu faina
2 linguri cu lapte caldut
coaja rasa de la o lamaie
o lingurita cu extract de vanilie
o lingurita cu sare
Pentru umplutura:
4 albusuri
200 g de nuca macinata
100 g de stafide
200 g de zahar
50 g de cacao
sare
un galbenus pentru uns cozonacul
3-4 linguri cu ulei pentru uns mainile

MOD DE PREPARARE COZONAC CU NUCA, STAFIDE SI CACAO
PASUL 1
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei.
Punem drojdia intr-un bol si o rupem in bucatele. Adaugam cele doua linguri cu zahar, doua linguri cu lapte caldut si doua linguri cu faina  si amestecam bine pana cand obtinem o compozitie lichida, fara cocoloase. Acoperim bolul cu folie alimentara si il lasam la loc caldut, ferit de curentii de aer, pentru 15 minute, timp in care drojdia se va activa.
PASUL 2
Cernem faina intr-un bol mare.
Punem laptele intr-o craticioara, adaugam zaharul si trei sferturi de lingurita cu sare si amestecam pana cand zaharul se topeste. Punem coaja rasa de lamaie si extractul de vanilie si omogenizam.
Adaugam un sfert de lingurita cu sare peste galbenusuri si amestecam bine.
PASUL 3
Incalzim laptele cat sa fie caldut, dar nu fierbinte.
PASUL 4
Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Adaugam putin lapte caldut si incepem sa framantam.
PASUL 5
Adaugam treptat laptele, care trebuie sa fie caldut si framantam de fiecare data. Framanta cu mana, cu pumnul strans si, din cand in cand, aducem aluatul de pe margine spre mijloc, ca si cum l-am impaturi. Framantand cu pumnul strans se va incorpora cat mai mult aer care la copt se va dilata si va contribui la cresterea aluatului de cozonac.
PASUL 6
Adaugam laptele caldut cat sa obtinem un aluat elastic. In functie de faina folosita este posibil sa mai aveti nevoie de maxim 100 ml de lapte (caldut). Aluatul va fi foarte lipicios si tot in functie de faina, daca vi se pare necesar, mai adaugati maxim 50 g de faina.
PASUL 7
Framantam energic cam 25-30 de minute. Tot cleios si elastic ca fi aluatul pana la final, dar incet, incet va incepe sa se desprinda de pe marginile bolului si de pe mana.
PASUL 8
Punem galbenusurile si continuam sa framantam pana la omogenizarea complete.
PASUL 9
Turnam untul caldut, dar nu fierbinte si framantam tot pana la incorporarea completa. Apoi inca 5-10 minute, cat va mai tin puterile, aducand aluatul catre mijloc si presand usor.
PASUL 10
Acoperim vasul si lasam aluatul pentru cozonac la crescut intr-un loc caldut, ferit de current, pana cand isi dubleaza volumul, cam o ora si jumatate.
PASUL 11
Pregatim doua tavi pentru cozonac, cu dimensiunile de 30x11 cm, in care aranjam hartie pentru copt.
PASUL 12
Pregatim umplutura – punem albusurile intr-un bol, adaugam un varf de lingurita cu sare si le batem spuma. Adaugam zaharul si continuam sa mixam pana cand avem o bezea ferma si lucioasa ce nu mai cade de pe paletele telului. Punem nuca macinata si praful de cacao si amestecam incet cu o spatula, de jos in sus, cu miscari circulare, pana la omogenizare.
PASUL 13
Aluatul pentru cozonac a crescut si si-a dublat volumul, asa ca ne ungem bine mainile cu ulei, dar si blatul de lucru.
PASUL 14
Luam un sfert din cantitatea de aluat si il intindem pe blatul de lucru uns. Insistam, pentru ca are tendinta sa revina la forma initiala. Aplatizam cu palmele pana la obtinerea unui dreptunghi de aproximativ 23x40 cm, in cazul tavilor mele, adica o foaie cu grosimea de cam 1 cm si lungimea putin mai mare decat formele pe care le vom folosi. Punem deasupra un sfert din cantitatea pentru umplutura si o nivelam uniform, apoi presaram un sfert din cantitatea de stafide, rulam usor si ii strangem capetele spre interior.
PASUL 15
Pregatim inca un rulou la fel, din o treime din aluatul ramas, o treime din umplutura si o treime din stafide.
PASUL 16
Le asezam unul langa altul, le unim capetele si le impletim, trecandu-le unul peste celalalt. Ridicam cu grija cozonacul obtinut, de la capete si putin de sub el si il asezam in tava pregatita.
PASUL 17
Pregatim la fel si al doilea cozonac. De fiecare data ungem bine blatul si mainile cu ulei.
PASUL 18
Lasam cozonacii sa mai creasca in tava, tot acoperiti si tot intr-un loc cald, cam o ora, pana cand se umple forma.
PASUL 19
Amestecam bine galbenusul.
Incalzim cuptorul.
PASUL 20
Cand cozonacii au umplut formele ii ungem cu galbenus si, daca vreti, presarati putin zahar deasupra.
PASUL 21
Punem tavile in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 45-50 de minute. In primele 25 de minute nu deschidem  usa cuptorului! Daca vi se pare ca se rumenesc prea repede, ii acoperiti cu o hartie de copt usor umezita, pentru a evita arderea.
PASUL 22
Cand sunt rumeniti introducem lama unui cutit in partea cea mai groasa. Daca lama cutitului este curata, cozonacii sunt copti.
PASUL 23
Ii lasam sa alunce din forma pe o parte, deasupra unui prosop de bucatarie curat, impaturit in mai multe straturi. Din cand in cand ii intoarcem si pe partea opusa, pana cand se racesc complet. Fiind foarte fragezi, daca ii lasam pe baza, ar putea sa se taseze si sa devina cleiosi. Nu ii taiem pana cand nu se racesc complet!
PASUL 24
Ii taiem doar cand sunt complet reci. Se pot pastra 5-6 zile impachetati in folie alimentara.
 
Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Cozonac cu Nuca, Stafide si Cacao.
POFTA BUNA!
 

Comentarii

Scrie un comentariu

Cozonac Pufos cu Umplutura de Nuca, Stafide si Cacao

Cozonac Pufos cu Umplutura de Nuca, Stafide si Cacao

Dati un share pe:

Toate campurile sunt obligatorii.