Blat de Tort din Albusuri cu Cocos

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           20 minute
Timp de Gatire:
           30 minute
Timp Total:
           50 minute
Numar Portii:
          Trei blaturi pentru tort
          cu diametrul de 20 cm
Reteta de blat de tort din albusuri cu cocos este perfecta, mai ales in zilele de dupa sarbatori, cand se aduna, de obicei multe albusuri. Mi-a venit ideea sa vi-l arat, dupa ce am facut cozonacul bicolor cu nuca, ciocolata si cacao si dupa ce o doamna mi-a cerut pe facebook o reteta cu albusurile ramase.

Ceea ce mi se pare super fain la reteta asta este faptul ca, din cateva ingrediente si in maxim jumatate de ora, pot sa pregatesc un blat de tort cu albusurile adunate si tot ce mai am de facut este o crema. Nu irosesc nimic si ne mai si rasfatam. Ca sa nu va mai spun ca doamna respectiva imi zicea ca a adunat cateva albusuri de la maioneza si creme si le-a aruncat. Mi-a crescut tensiunea, zau asa! Bun, nu faci o prajitura cu albusuri sofisticata, cum este Pavlova, dar nici niste fursecuri, o rulada, un chec sau un blat de tort cu albusuri? Chiar e pacat! Cu siguranta, oricare varianta alegi, chiar daca masa e plina de bunatati, nimeni nu refuza.

Iar daca faci un blat pufos din albusuri, o sa fie supriza placuta pentru toti. Sincer? O felie de tort merge oricand! Este un blat de tort usor de facut si rapid, aromat si economic, asta e clar! In plus, blatul din albusuri cu nuca de cocos se potriveste cu aproape orice crema. Nu vrei sa mai aduni alte albusuri de la o crema de vanilie? Blatul cu albusuri si cocos merge de minune cu o crema de lamaie sau de portocale, ananas, capsuni, crema de ciocolata, caramel sarat. Mi se pare perfecta combinatia dintre blatul din albusuri cu orice crema pe baza de unt, o crema cu mascarpone sau cu frisca. Deci posibilitatile sunt nenumarate, doar trebuie sa o alegeti pe cea care va place mai mult.

Stiu, e cam aiurea sa tot aduni albusuri, dar sa nu-mi spuneti ca la voi nu e la fel. Faci o ciorba radauteana sau una de burta, deja ai aproape tot ce-ti trebuie pentru un blat de tort pufos si aromat. Si, chiar daca nu faci un blat de tort cu cocos, ca nu toata lumea il agreeaza, poti sa faci unul simplu. Ce mod mai placut de a incheia o masa, ca e Paste, Craciun, o zi festiva sau o masa in familie? Sau o zi obisnuita in care pur si simplu vrei ceva bun langa cafea. Pana la urma, o sa vedeti, acest blat de albusuri chiar merita sa le adunati! Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Cum sa pastreaza albusurile? Daca le folosim in maxim 2 zile, se pastreaza in frigider acoperite. Daca nu, le punem intr-o cutie inchisa ermetic sau intr-o punga cu fermoar, pe care notam data si cate sunt, si le punem in congelator unde rezista pana la 6 luni.

2. Cum se decongeleaza albusurile? Le scoatem din congelator si le lasam peste noapte in frigider sa se decongeleze lent. Apoi pot fi folosite la blaturi de tort, prajituri sau la fursecuri, ideal este sa fie la temperatura camerei atunci cand le batem (se vor bate mai usor).

3. Cat cantareste un albus de ou? Greutatea unui albus de ou, marimea M, este de cam 30-35 de grame.

4.
Putem face blatul din albusuri cu nuca sau migdale? Da, exact la fel, inlocuim cantitatea de fulgi de cocos cu nuca macinata sau cu migdale macinate.

5. Ce fel de nuca de cocos folosim pentru blatul cu albusuri? Ideal este sa folosim nuca de cocos proaspata, razuita in casa, sau fulgi de cocos care contin mai putin zahar sau chiar deloc (se gasesc la magazinele cu produse naturiste). In cazul in care folosim fulgi de cocos din comert, este bine sa verificam inainte sa nu fie prea uscati, cel mai bine este sa deschidem o punga noua, atunci cand facem blatul de tort.

6. Ce fel de ulei folosim? Va recomand sa utilizati un ulei neutru: de floarea soarelui, fara o aroma intensa pentru ca nu vrem sa acoperim gustul de cocos. Uleiurile cu un gust intens, cum este uleiul de masline, vor schimba gustul blatului de tort. Totusi, putem sa folosim unt topit si racit.

7. Cum facem un blat pufos din albusuri? Bolul si paletele mixerului in care pregatim bezeaua trebuie sa fie curate si degresate inainte cu putina zeama de lamaie si sterse. Este important ca spuma de albusuri cu zahar sa fie foarte bine batuta, pana cand aceasta devine tare si lucioasa si face moate. Fiind un blat fara praf de copt, este recomandat sa nu renuntam la zeama de lamaie, aceasta ajuta la stabilizarea spumei de albusuri.

8. Dupa ce adaugam fulgii de cocos si faina in compozitia pentru blat nu folosim mixerul, amestecam incet si doar pana la incorporare (nu mai mult decat este nevoie), pentru ca vom pierde tot aerul acumulat in albusuri. Este important sa nu amestecam circular, ci numai pe verticala, altfel nu vom avea un blat pufos.

9. Nu va recomand sa faceti blatul de tort din albusuri cu nuca de cocos intr-o singura tava, chiar daca este una inalta, pentru ca riscam sa ramana necopt in mijloc. Folosim macar doua tavi cu diametrul de 20 cm, marim timpul de coacere si, dupa ce blaturile s-au racit, le taiem in jumatati. La fel de bine putem face doua blaturi cu albusuri si cocos in doua tavi cu diametrul de 24-26 cm si, in acest caz, nu mai trebuie sa le taiem in jumatate.

10. Cum obtinem blaturi de tort egale? Cel mai usor este sa coacem blaturile de albusuri (de fapt orice fel de blaturi) in trei tavi cu acelasi diametru. Cantarim la inceput castronul gol, cel in care facem compozitia. Apoi il cantarim cu tot cu aluatul de blat, afland astfel prin scadere greutatea compozitiei pentru blaturi. Impartim la trei si am aflam ce cantitate punem in fiecare tava.

11. Toate blaturile au tendinta sa se bombeze la mijloc in timpul coacerii. Pentru a evita lucrul acesta, ridicam usor compozitia catre margini si lasam mijlocul sa fie putin mai adancit, cam cu 1 cm.

12. Dupa ce scoatem blatul de cocos pentru tort din cuptor, nu il lasam in forma, pentru ca va face condens si va deveni cleios. Dupa ce se racoreste 5 minute, il scoatem din tava fierbinte, indepartam si hartia de copt, il asezam pe un gratar de bucatarie si il lasam sa se racoreasca complet.

13. Nu le taiem si nici nu montam tortul, daca blaturile nu sunt complet racite.

14. Ce facem cu bucatile de blat ramase? Din capacele blaturilor taiate (daca s-au bombat la copt) putem sa decoram tortul sau sa facem din ele o prajitura cartof sau cake pops. Pentru aceasta, le maruntim si le amestecam cu lapte si unt incalzite, fructe confiate, stafide, merisoare, nuci, migdale, fistic sau coji de portocala confiate.

15. Se insiropeaza blaturile cu albusuri? Nu este nevoie, sunt moi si pufoase, usor umede si se vor inmuia si de la crema. Sigur ca puteti sa le insiropati, daca va plac torturile bine insiropate.

INGREDIENTE:
9 albusuri de la oua de marime M (310-315 g)
160 g de zahar
100 ml de ulei (de floarea soarelui)
110 g de fulgi de nuca de cocos
225 g de faina
zeama de la o jumatate de lamaie
o lingurita cu extract de vanilie
sare

MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire tavi.
Incalzim cuptorul.
Pregatim 3 tavi cu pereti detasabili, cu diametrul de 20 cm, unse cu unt si tapetate cu hartie de copt la baza.

2. Pregatire blat din albusuri cu cocos.

Punem albusurile, la temperatura camerei, pentru ca se vor bate mai bine, intr-un castron degresat si bine sters.
Adaugam un sfert de lingurita cu sare si le batem spuma.
Punem zaharul si continuam sa mixam, intai la viteza mica, apoi o marim treptat, pana cand avem o bezea ferma si lucioasa, care face moate si granulele de zahar nu se mai simt (luam putina spuma de albusuri si o frecam intre doua degete).
Turnam zeama de lamaie si mai mixam 1-2 minute.
Punem extractul de vanilie, turnam uleiul, adaugam fulgii de nuca de cocos, cernem faina si amestecam usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus, ca si cum am intoarce compozitia, pana la incorporarea completa, dar nu mai mult.

3. Temperatura si timp de coacere blat cu albusuri.

In fiecare dintre cele trei tavi pregatite punem o treime din compozitia pentru blat si nivelam usor deasupra (nu este un blat de pandispan, care sa se niveleze singur, este mai dens).
Punem blaturile cu cocos in cuptorul incalzit la 170 de grade pentru 25-30 de minute (depinde de cuptor), pana cand incep sa se rumeneasca deasupra, se desprind de marginile formei si, daca facem testul cu scobitoarea, aceasta iese curata.
Le lasam sa se raceasca in forme 5 minute, apoi desfacem inelul detasabil. Le mutam cu grija pe un gratar de bucatarie, ajutandu-ne de baza formelor, indepartam si hartia de copt si le lasam sa se raceasca complet.

4. Pastrare.

Dupa ce blaturile pentru tort s-au racit complet, indepartam partea bombata care s-a format la copt, daca este cazul, adica taiem capacul de deasupra fiecaruia. Folosim un cutit zimtat si rasucim incet blaturile in timp ce le taiem.
Blaturile de tort din albusuri pot fi facute chiar si cu 2 zile inainte si, dupa ce s-au racit complet, le impachetam in folie alimentara si le pastram la temperatura camerei sau intr-un loc racoros, vor ramane la fel de pufoase.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Blat de Tort cu Albusuri si Cocos.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Blat de Tort din Albusuri cu Cocos

Blat de Tort din Albusuri cu Cocos

Dati un share pe:

Retete similare

Tort de Biscuiti
Vezi rapid
JOI 27.10.2016 - 14:42
Tarta Rasturnata cu Prune
Vezi rapid
VINERI 22.08.2014 - 18:53
Blat de Tort din Albusuri cu Cocos
Vezi rapid
MIERCURI 12.04.2023 - 10:40
Tort de Mere cu Crema de Zahar Ars si Pandispan
Vezi rapid

Toate campurile sunt obligatorii.