Drob de Ciuperci

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           35 minute
Timp de Gatire:
           45 minute
Timp Total:
           80 minute
Numar Portii:
           O tava de 30x12 cm - 10 portii
Drobul cu ciuperci este o reteta care iese putin din tipare, pentru cei mai multi. Insa, cum nu toata lumea mananca miel, nu toata lumea prefera drobul cu organe si nu toata lumea consuma carne, va spun eu ca este o alternativa super gustoasa. Si, chiar daca i-am spus drob de ciuperci (ca nu am stiu cum sa-i spun altfel), sa stiti ca drobul asta vegetarian, de fapt ovo-lacto-vegetarian, nu este cu nimic mai prejos decat drobul de carne.

Sincera sa fiu, nici nu-mi pot imagina Pastele fara un platou cu drob, cu ridichi si ceapa verde alaturi si, imediat dupa ce ciocnim ouale rosii, drobul este primul aperitiv pe care il gustam cu o pofta greu de descris. Dar, ca in aproape orice familie, suntem cu totii oameni si cu totii avem slabiciuni si pofte: Lore vrea drob fara organe, eu vreau drob de pui, de ceva ani mama (din cauza unor probleme de sanatate) prefera drobul fara carne.

M-am gandit ca si la voi o fi asa si am zis sa incerc anul acesta un drob de ciuperci cu verdeata, cu multa verdeata. Carnivorii casei au declarat ca acest drob de legume cu ciuperci si cascaval trebuie facut mereu! Sigur ca este o chestiune de gusturi pana la urma, iar eu sunt destul de mofturoasa. Insa, pe de alta parte, recunosc ca multele verdeturi pe care le-am pus in drobul cu legume l-au facut grozav de bun si pe cuvant ca are gustul acela de drob.

Acum, daca ii zicem chec aperitiv cu legume, poate fi facut oricand in timpul anului, mi se pare perfect ca gustare, la micul dejun sau la un brunch, mai ales in weekend cand ai timp de rasfat. Sau, de ce nu, pot sa-l pun ca garnitura langa orice friptura. Ce ar putea sa nu-ti placa, asta daca iti plac retetele cu ciuperci, evident! Arome grozave de ceapa si usturoi, bucatele de cascaval care se topesc, ciuperci rumenite, toate intr-o muscatura! Si stiti cum miroase? Ca sa nu mai spun ca acest chec sarat este preparatul ideal si pentru pachetul de la serviciu sau pentru picnic! Pe cuvant de Ina de nu zici ca drobul de ciuperci cu legume este unul traditional! Si se pregateste super repede, cel mai mult la genul asta de placinta cu ciuperci si legume dureaza doar sa toci ciupercile .

Fie ca-l faceti de Paste sau in orice alta zi, eu zic ca merita sa incercati un drob din legume. Este mai usor de digerat, dar la fel de bun, si este potrivit pentru orice masa festiva, cand esti in pana de inspiratie ce aperitive sa mai pui. E cremos, e aromat, cu ingrediente la indemana, ce sa mai, drobul de ciuperci cu cascaval se potriveste tare bine la orice petrecere, mai ales cand astepti friptura, cozonacul sau pasca. Gospodinele care tin la traditie or sa zica ca asta nu e drob. Poate ca nu, insa stiti ceva? Totul tine de gusturi si cel mai important este sa gatesti cu drag pentru cei dragi, ca doar avem gusturi diverse. Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Ce tip de ciuperci folosim pentru drob?
Ciuperci proaspete, champignon albe sau brune (sunt cele mai ieftine si se gasesc tot timpul anului), galbiori, ghebe, hribi, porcini, portobello, pleurotus, etc. Indiferent de tipul de ciuperci pe care il alegem, putem folosi un singur fel sau le putem combina, pentru o textura si aroma mai buna. Pana la urma, se pot folosi si ciuperci din conserva, foarte bine scurse, gustul insa va fi diferit.

2. Nu punem niciodata ciupercile crude in amestecul pentru drob deoarece acestea contin foarte multa apa pe care o vor elibera in tava, in timpul coacerii si care va inmuia compozitia.

3. Calim ciupercile in doua transe, mai ales daca nu avem o tigaie suficient de mare. Nu aglomeram tigaia pentru ca ciupercile vor lasa multa apa. Daca rumenim ciupercile in doua transe, o sa vedeti ca treaba merge mai repede si ciupercile se rumenesc frumos. Cu cat sunt mai rumene, cu atat au o aroma mai intensa.

4. In loc de ceapa si usturoi verde, putem folosi ceapa si usturoi uscate, fie intreaga cantitate, fie partial (gustul va fi insa mai proaspat cu ceapa si usturoi verde). Eu am tocat mai intai partile alb-verzui, pentru ca le-am calit putin, si apoi frunzele verzi pe care nu le-am calit (sunt foarte fragede si oricum se gatesc in cuptor). Nu este obligatoriu, puteti cali intreaga cantitate de ceapa si de usturoi, mie imi place sa simt gustul verdeturilor de primavara.

5. Usturoiul verde poate fi inlocuit si cu leurda.

6. Putem sa punem si alte legume drobul de ciuperci? Da, pe langa un ardei kapia sau un ardei gras, tocat in cubulete, sau impreuna cu el mai putem adauga si un morcov ras pe razatoarea mica. Daca nu va place, puteti renunta atat la ardei cat si la morcov.

7. Daca nu va place mararul sau patrunjelul, renuntati la ele!

8. Putem sa facem drobul cu ciuperci si oua fierte? Da, putem pune in drob 4 oua fierte intregi, ca sa arate mai apropiat de drobul traditional, sau taiate cubulete, pentru un efect de mozaic. In acest caz, punem in tava cam jumatate din compozitia pentru drob, presam bine cu lingura pentru a nu ramane goluri de aer. Asezam din loc in loc ouale fierte si curatate de coaja, apasandu-le usor si le acoperim cu amestecul pentru drob ramas. Putem sa facem drobul cu oua de gaina, fierte 6-7 minute sau cu oua de prepelita, fierte 2 minute.

9. Drobul de legume are nevoie de multa verdeata si sa fie bine condimentat pentru a fi un aperitiv cu adevarat gustos.

10. Pentru o cremozitate aparte, adaugati in compozitia pentru drob o lingura de smantana cat mai grasa.

11. Daca ni se pare ca nu se leaga compozitia pentru drob sau daca ouale au fost mici, mai adaugam inca unul.

12. Nu renuntati la untul pus deasupra drobului cu ciuperci si legume, acesta nu va lasa checul aperitiv sa se usuce in timpul coacerii, va crea un invelis care il va pastra suculent.

13. Peste drobul cu ciuperci si cascaval puteti turna si un ou batut, pentru un aspect mai frumos.

14. Daca incercam sa feliem drobul de ciuperci si legume cat este cald, este foarte posibil sa se sfarame. Trebuie lasat sa se raceasca in tava, abia apoi il putem scoate intreg si frumos.

INGREDIENTE:
1 kg de ciuperci proaspete, taiate in felii subtiri sau in cubulete
3 legaturi de usturoi verde, taiat in rondele
3 legaturi de ceapa verde, taiata in rondele
un ardei rosu, tocat marunt
o legatura de patrunjel, tocat marunt
o legatura de marar, tocat marunt
6 oua
100 g de smantana
150 g de cascaval, ras pe razatoarea mare sau taiat in cubulate
3 linguri cu pesmet
20 g de unt
4 linguri cu ulei
20 g de unt, taiat in bucatele
piper proaspat macinat
sare
un cub de unt
o lingura cu pesmet

MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire ciuperci pentru drob.

Intr-o tigaie cat mai larga si adanca punem o lingura si jumatate de ulei.
In uleiul bine incalzit punem jumatate din cantitatea de ciuperci, condimentam cu sare si, la foc mare, amestecand des, le lasam sa se gateasca pana cand tot lichidul lasat este evaporat complet si ciupercile sunt rumenite.
Procedam la fel si cu ciupercile ramase.
Lasam ciupercile sa se raceasca.

2. Pregatire legume pentru drob.
Fie intr-o alta tigaie, fie in aceeasi (dupa ce scoatem ciupercile), turnam o lingura cu ulei.
Adaugam trei sferturi din ceapa verde (de preferat partea alba), amestecam si o calim 2-3 minute, la foc mic, cat sa se inmoaie putin, fara sa se rumeneasca.
Punem trei sferturi din usturoiul verde (de preferat partea alba), amestecam si il calim 2-3 minute, tot la foc mic, cat sa devina sticlos, fara sa se rumeneasca.
Adaugam ardeiul (si/sau morcovul), punem 20 g de unt, condimentam cu sare si piper macinat, amestecam si sotam legumele la foc mic inca 4-5 minute, apoi le lasam sa se raceasca.

3. Pregatire umplutura drob cu ciuperci, legume si cascaval.
Incalzim cuptorul si pregatim o tava de chec (30x12 cm) in care aranjam hartie pentru copt, o ungem cu un cub de unt si o presaram cu pesmet.
Batem ouale cat sa se desfaca.
Intr-un castron mare, punem legumele sotate si racorite, ceapa verde si usturoiul ramase, patrunjelul si mararul, smantana si ciupercile rumenite si racite.
Condimentam cu piper proaspat macinat, punem pesmetul si ouale batute si omogenizam.
Adaugam cascavalul, amestecam cat sa avem o compozitie omogena, gustam si condimentam, daca mai este nevoie.

4. Temperatura si timp de coacere.
Punem compozitia pentru drobul de ciuperci in tava pregatita, nivelam bine, apasand usor, iar deasupra punem din loc in loc bucatelele de unt.
Punem drobul cu legume si ciuperci in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute, pana cand este este rumenit.

5. Servire si pastrare.
Lasam drobul sa se raceasca complet in forma, apoi il transferam pe un platou si il feliem cu un cutit subtire, bine ascutit.
Drobul de ciuperci se serveste rece sau reincalzit putin, cu legume proaspete sau o salata verde.
Poate fi pastrat in frigider 4-5 zile, acoperit.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Drob de Ciuperci, Legume si Cascaval.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Drob de Ciuperci

Drob de Ciuperci

Dati un share pe:

Retete similare

Hummus cu Leurda
Vezi rapid
JOI 26.03.2020 - 13:46
Vinete la Cuptor cu Sos de Iaurt si Usturoi
Vezi rapid
DUMINICA 04.09.2016 - 19:26
Tarta cu Leurda
Vezi rapid
VINERI 13.03.2015 - 16:36

Toate campurile sunt obligatorii.