Drob de Ficat de Pui
- Categorie: Aperitive
- Autor: Reteta-Video
- Reteta publicata: JOI 07.04.2022 - 12:58
- Vizualizari: 3321
- Etichete: ficatei , ficatei de pui , ficat , ceapa verde , usturoi verde , marar , patrunjel , oua , unt , drob , Paste , familie , simplu , usor , festiv , traditional , copii , aperitiv , gustare , placinta de pui , chec aperitiv
Timp de Pregatire:
35 minute
Timp de Gatire:
45 minute
Timp Total:
80 minute
Numar Portii:
O tava de 30x12 cm (10 portii)
Drobul este, pentru cei mai multi dintre noi, o reteta traditionala de aperitiv nelipsit de pe masa de Paste, fie ca este drob de miel, drob de pui sau drob de porc. Desi de cele mai multe ori se pregateste din carne si din organe de miel, pentru cei care nu sunt fani carne de miel, solutii exista. Si o spun din proprie experienta!
Eu recunosc ca nu mananc deloc carne de miel (nici macar branza de oaie, dar nu ma intrebati de ce…) si totusi, in ultimii ani, am incercat sa gust cate putin, ca sa nu-mi mai zica (aproape) toata lumea ca sunt fraiera. Insa, cand este vorba despre drob, tot drobul de pasare este cel castigator.
Fiind atat de mofturoasa, mama a pregatit de cand ma stiu pe langa “drobul lor” si un drob cu ficatei de pui, ca doar o singura fata are. Si ce sa vezi? “Drobul meu” se termina primul! Si pentru ca, de cele mai multe ori, prapurele nu-i ajungea, fie facea drob in foi de placinta, fie cu aluat fraged, fie il facea simplu, drob de pui la tava.
Si, inevitabil, drobul cu ficat de pui era cel care se termina primul. Asta pentru ca atunci cand il taia, toata lumea vroia si cate o feliuta din drobul de ficatei. Doar ca, spre deosebire de ei, eu tot in avantaj eram! Pentru ca drobul din ficat de pui putea fi pregatit oricand, fara sa fie nevoie de o ocazie speciala sau de o masa festiva.
Cateodata, in drobul de pui cu ficatei mai punea pipote sau inimi sau ciuperci, ca sa-l inmulteasca cred. Ei bine, asa cum stiti, Lore nu se atinge de organe (l-am mai tot “parat” eu), asa ca obligatoriu la noi acasa trebuie sa fac drob din ficatei de pui si atat. Dar nu ma plang, caci si mie imi place asa! E mai cremos si mai fin, parca. Intr-un fel are si Lore dreptate, drobul de pui este mai usor de digerat si mai potrivit si pentru copii. Sigur ca este o chestiune de gusturi, insa am observat ca nu suntem chiar singurii.
Acum, drept sa va spun, eu il fac destul de des si in timpul anului, mi se pare perfect ca aperitiv sau gustare, la micul dejun sau la un brunch, mai ales in weekend cand avem timp de rasfat. Doar ca, de cele mai multe ori, nu fac drobul de ficat de pui cu oua fierte, ci simplu, ca pe un chec din carne si uneori pun si carne tocata de pui sau ciuperci in el. De Paste insa, chiar daca mancam destule oua, trebuie sa recunosc ca asa am vazut la mama, daca drobul de pui le are, parca arata mai frumusel, adica seamana cu drobul traditional, nu cu un chec aperitiv.
Nici nu-mi pot imagina Pastele fara un platou cu drob, cu ridichi si ceapa verde alaturi si, imediat dupa ce ciocnim ouale rosii, drobul este primul aperitiv pe care il gustam cu o pofta greu de nedescris. Cum sa refuzi un drob care se feliaza frumos, fraged, suculent si aromat, deloc uscat, sfaramicios sau inecacios? Si cu putin mustar langa, drobul este deja o delicatesa clasica! Asa ca daca nu sunteti fani drob de miel, eu zic sa incercati un drob de pui cu ficat. Serios, va zice mofturoasa sefa! Sa va fie de folos!
Daca va place drobul de pui sau drobul de carne, va las mai jos cateva retete numai bune de incercat de Sarbatori si nu numai:
Drob de Ficatei si Piept de Pui in Aluat Fraged
Drob de Pui cu Ciuperci si Ficatei
Drob de Ficatei si Piept de Pui in Foi de Placinta
Drob cu Ficat si Piept de Pui
Chiftea cu Oua Fierte la Cuptor - Drob de Carne
Drob de Ficatei si Piept de Pui in Aluat Fraged
Drob de Pui cu Ciuperci si Ficatei
Drob de Ficatei si Piept de Pui in Foi de Placinta
Drob cu Ficat si Piept de Pui
Chiftea cu Oua Fierte la Cuptor - Drob de Carne
SFATURI
1. Cantitatile din reteta sunt pentru o bucata de drob de ficatei de pui; pentru doua bucati, dublam cantitatile. Va recomand sa folositi ficatei proaspeti si nu congelati.
2. La fel putem sa facem si drob cu ficat de porc sau cu ficat de vita.
3. Putem sa facem drobul de pui cu ficat si cu pipote si inimi? Da, putem inlocui o parte din cantitatea de ficat de pui cu inimi si pipote. Daca in drobul de pui punem si alte organe, trebuie sa le fierbem separat in apa cu sare si condimente.
4. Putem sa facem drobul de pui cu legume? Da, in drob mai putem adauga un ardei kapia sau un ardei gras, tocat in cubulete, ciuperci champignon albe sau brune, sau combinate cu pleurotus sau hribi, tocate marunt si sotate separat sau chiar si un morcov ras pe razatoarea mica sau taiat in bastonase si fiert in apa cu sare.
5. In loc de ceapa si usturoi verde, putem folosi ceapa si usturoi uscate (gustul va fi insa mai proaspat cu ceapa si usturoi verde). Usturoiul verde poate fi inlocuit si cu leurda.
6. Putem pune in drob ouale fierte intregi sau taiate cubulete, pentru un efect de mozaic.
7. Putem sa facem drobul cu oua de gaina, fierte 6-7 minute sau cu oua de prepelita, fierte 2 minute. Sau, daca vrem sa semene mai mult cu o placinta de pui, renuntam la oua fierte.
8. Atunci cand sotam ficatul de pui, nu adaugam sare, pentru ca se intareste. Putem pune insa putin vin alb (nu va faceti griji, alcoolul se va evapora imediat).
9. Putem sa facem drobul cu ficat de pui fiert? Da, insa cred ca secretul unul drob bun este sa calim ficateii, chiar daca poate nu pare varianta dietetica. Acea tocanita de ficat si ceapa este cea care da gust drobului.
10. Nu tocam ficateii de pui foarte marunt (mai ales cu masina de tocat sau cu robotul), pentru ca riscam sa facem un pate in loc de drob. Lasati bucatile de ficat cat de mari va plac.
11. Drobul de pui are nevoie de multa verdeata pentru a fi un aperitiv cu adevarat gustos.
12. Daca ni se pare ca nu se leaga compozitia pentru drob sau daca ouale au fost mici, mai adaugam inca unul.
13. Pentru o cremozitate aparte, putem adauga in compozitia pentru drob o lingura de smantana grasa.
14. Daca incercam sa feliem drobul din ficat de pui cat este cald, este foarte posibil sa se sfarame. Trebuie lasat sa se raceasca in tava, abia apoi il putem scoate intreg si frumos.
INGREDIENTE DROB DIN FICAT DE PUI
1,2 kg de ficatei de pui
3 legaturi de ceapa verde, taiata in rondele
2 legaturi de usturoi verde, taiat in rondele
3-4 oua
3 linguri cu ulei
o legatura de patrunjel, tocat marunt
o legatura de marar, tocat marunt
40 g de unt
piper proaspat macinat
sare
4-5 oua fierte tari (optional)
MOD DE PREPARARE DROB DIN FICAT DE PUI
1. Cum se pregatesc ficateii de pui pentru drob. Luam fiecare ficatel la mana, il verificam ca nu mai are urme de fiere, desfacem cei doi lobi si indepartam bucatile de grasime si membranele. Ii taiem in bucati aproximativ egale, pentru a se gati in acelasi timp. Ii spalam bine sub jet de apa rece, sau in mai multe ape, pana cand lichidul care curge este limpede. Apoi ii punem intr-o sita si ii lasam sa se scurga bine. Uscam bine ficateii de pui, ii intindem pe servetele din hartie si ii tamponam bine.
2. Cum se pregateste umplutura de drob de ficatei de pui. Turnam uleiul intr-o tigaie inalta, adaugam jumatate din ceapa verde (de preferat partea alba), amestecam si o calim 2-3 minute, la foc mic, cat sa se inmoaie putin, fara sa se rumeneasca. Punem jumatate din usturoiul verde, amestecam si mai calim 2 minute. Adaugam ficateii de pui, bine uscati, amestecam usor si ii sotam 8-10 minute, la foc mediu, pana cand scade zeama lasata si incep sa se rumeneasca usor. Lasam ficateii de pui sa se racoreasca.
3. Cum se toaca ingredientele pentru drobul din ficatei de pui. Incalzim cuptorul si batem ouale cat sa se desfaca. Dupa ce ficateii de pui sotati cu ceapa s-au racorit, fie ii tocam marunt, fie ii taiem in bucati mai mari, din cutit, fie ii dam prin masina de tocat cu sita mai mare. Eu am maruntit ficatul de pui cu ajutorul robotului, cu cateva pulsuri scurte.
4. Cum se face drobul cu ficat de pui. Punem ficateii de pui maruntiti intr-un castron mare (inimi si pipote fierte si maruntite, daca folosim), adaugam ceapa verde si usturoiul ramase, mararul si patrunjelul si ouale batute. Condimentam cu piper macinat si sare si omogenizam. Gustam si condimentam, daca mai este nevoie.
5. Cum se pregateste drobul din ficat. Punem cam jumatate din compozitia pentru drob, intr-un strat gros cam de un deget, la baza unei tavi de chec (30x12 cm) in care am aranjat hartie pentru copt. Presam bine cu lingura pentru a nu ramane goluri de aer. Asezam din loc in loc ouale fierte si curatate de coaja, apasandu-le usor si le acoperim cu amestecul pentru drob ramas. Nivelam bine, apasand usor, si deasupra punem din loc in loc bucatele de unt.
6. Temperatura si timp de coacere drob de ficatei de pui. Punem drobul de pui in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute, pana cand este este rumenit.
7. Servire drob cu ficatei de pui. Lasam drobul sa se raceasca complet in forma, apoi il transferam pe un platou. Drobul de pui se serveste rece, feliat cu un cutit bine ascutit, de obicei cu mustar.
8. Pastrare drob de pui. Poate fi pastrat in frigider 3-4 zile, acoperit.
Aceasta este recomandarea Reteta Video pentru Drob de Ficatei de Pui.
POFTA BUNA!