Cheesecake Baklava

Video reteta |        

Rating: 4.75 (Voturi: 4)

Timp de Pregatire:
           30 minute
Timp de Gatire:
           60 minute
Timp Total:
           90 minute
Numar Portii:
           Diametrul 23 cm (10-12 portii)
Cheesecake baklava suna putin ciudat? Ei bine, este o combinatie mi-nu-na-ta intre o baclava cu foi de placinta crocante si un cheesecake cremos. Ideea acestui cheesecake la cuptor a pornit de la sotul meu. De fapt, de la una din traditiile din familia lui. Musai de Revelion, dar si la alte ocazii speciale, mama lui facea baklava, stiti voi, celebrul desert turcesc. Si mereu era agitatie mare in casa pentru ca toata lumea spargea si curata nuci, fix 100 de bucati.  

Acum, drept sa va spun, eu nu m-am omorat niciodata dupa ea, mereu ziceam ca baclavaua e prea dulce pentru gustul meu, o prajitura cu nuci pe care nu o prea intelegeam. Asta dupa ce am incercat-o in Turcia si a fost total diferita: multa umplutura de fistic, gust intens de unt, dulce, dar nu te “lesina” (cum zice mama). Pana si Lore a recunoscut pana la urma ca baclavaua cu nuca a mamei si cea mancata acolo nu au nicio legatura. Poate doar foile subtiri de placinta.

Revenind la reteta de cheesecake baclava, am vazut acum ceva timp ceva asemanator la frostingandfettuccine, era un cheesecake simplu, doar cu blat din foi de placinta, si aveam de multa vreme in cap sa o fac. Asta pentru ca sigur, sigur stiti ca iubesc cheesecake-ul la cuptor, acela cremos si aerat. Iar aceasta baklava cheesecake a fost exact cum visam. Dulce, dar nu prea dulce, aromat, iar texturile se combina perfect: foi crocante, crema de branza fina si umplutura de nuci.

Pare o prajitura laborioasa, insa ca sa faci un cheesecake fara gelatina, care face toata treaba si recunosc ca nu ma omor dupa ea, nu ai nevoie de cine stie ce ingrediente sau de ustensile scumpe. Poate doar de mai multa rabdare, caci intr-adevar este un cheesecake copt, insa sunt sigura ca sunteti de acord cu mine ca gustul si textura sunt cu adevarat diferite. Caci da, dupa parerea mea, un cheesecake cu coacere este mult mai cremos si mai fin.

Sa va spun cum fac eu! Il pregatesc seara si nici nu apuc sa strang si sa spal vasele, desi este vorba despre trei castroane, un mixer si o cratita mari si late, si deja cheesecake-ul este gata. Pana cand ma mai invart, pot sa-l si pun in frigider, iar a doua zi am desertul deja facut fara bataie de cap. Garantat nu este greu sa-l faci, caci este cea mai simpla prajitura cu crema de branza.

Cum sa va spun eu: baklava cheesecake este perfect pentru orice masa de Sarbatori, pentru orice duminica in familie, pentru orice moment al zilei. Asta este parerea mea, caci cred ca stiti ca sunt dependenta de orice inseamna cheesecake cremos cu crema de branza. Daca il incercati sigur o sa ma intelegeti! Asa ca iubitori de cheesecake si iubitori de baklava uniti-va fortele! Cheesecake-ul cu nuci este senzatie! Si nu ca ma laud, dar este catifelat, cremos si aromat, asa cum trebuie sa fie un cheesecake. Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Ce fel de foi folosim? Cheesecake-ul baklava, la fel ca si baclavaua, pot fi facute cu foi subtiri de placinta facute in casa sau foi filo (phyllo).

2. Trebuie sa tinem foile subtiri de placinta acoperite inainte sa le umplem, pentru a nu se usca si a deveni casante.

3. Intr-un pachet de foi de placinta sunt cel putin 12 foi, maximum pe care eu l-am gasit a fost de 15, asta depinde de brandul pe care il folosim. Daca aveti mai mult de 12 foi subtiri, puneti mai multe la baza tavii si pastrati doua pentru a acoperi cheesecake-ul. Cand le asezati in tava, ungeti bine fiecare foaia fina de placinta cu unt topit, inclusiv marginile.

4. Ce fel de branza se foloseste pentru un cheesecake cremos? In principiu, branza folosita la o reteta de cheesecake este cea cremoasa (cream cheese), cu continut mare de grasime (peste 20%). In niciun caz nu folosim crema de branza light.
De obicei branza de vaci nu este indicata, nefiind suficient de grasa si avand un continut mare de zer. Insa eu am facut si cheesecake cu branza de vaci, cea care sa gaseste la galeata de 1 kg. Secretul este ca am tinut-o peste noapte la scurs intr-o sita (o sa fiti surprinsi cat zer se aduna!).
Crema de branza nu se poate inlocui cu ricotta sau urda, pentru ca sunt produse complet diferite.

5. Cum se pregatesc ingredientele pentru cheesecake la cuptor. Este foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, astfel crema de branza va fi moale si usor de omogenizat si vom obtine o textura fina.
La fel si ouale, trebuie sa fie la temperatura camerei, scoase din frigider cu minim 2 ore inainte. In compozitia pentru cheesecake nu trebuie sa adaugam ingrediente reci peste cele calde, pentru a fi cremoasa nu are nevoie de un soc termic.
Trebuie sa folosim smantana naturala proaspata pentru frisca cu minim 30% grasime, nu frisca vegetala.

6. Spre deosebire de alte prajituri cu branza, in cazul cheesecake-ului la cuptor, branza nu trebuie batuta mult si la viteza mare caci, desi vrem sa fie cremos, nu vrem sa acumuleze mult aer. Acest aer la copt se umfla si, cum nu are pe unde sa iasa, atunci cand cheesecake-ul se va raci il va face sa se lase in mijloc.

7. Nu maruntim nucile cu robotul, pentru ca riscam sa le transformam in faina! Vrem sa gasim bucatele mari si crocante in umplutura. Sunt perfecte daca le tocam cu un cutit bine ascutit sau daca le punem intr-o punga cu fermoar si trecem peste ele cu sucitorul de cateva ori.

8. Cheesecake-ul baklava poate fi facut cu nuci, fistic, midgale, alune, nuci pecan, orice va place. Le puteti chiar si combina. Va recomand, indiferent ce nuci folositi, sa le rumeniti inainte de a le toca, cateva minute (8-10) in cuptorul incalzit la 180 de grade. Asa cum va sfatuiesc sa adaugati sare in umplutura de nuci, pentru ca le intensifica aroma.

9. Nu renuntati la zeama de lamaie, aceasta ajuta mult la stabilizarea cremei de branza. De asemenea, zeama de lamaie pusa in siropul de miere impiedica cristalizarea zaharului.

10. Cu ce putem inlocui mierea? Stiu ca exista un mit ca mierea incalzita este toxica, nu, nu este asa, prin incalzire mierea isi pierde doar proprietatile curative. Daca totusi nu vreti sa puneti miere, o puteti inlocui cu sirop de artar. Totusi, baklavaua turceasca, asta inseamna: sirop de miere din belsug.

11. Unde gasim apa de trandafiri?  Este folosita in special in bucataria iraniana, dar si de cea indiana, libaneza, turca, araba, greaca, cipriota, indiana, irakiana, marocana sau chinezeasca. Se gaseste in magazinele arabesti si turcesti, magazinele naturiste (gen Plafar), pe o multime de website-uri unde o puteti comanda online si chiar in supermarketuri. Doar sa fiti atenti sa cautati apa de trandafiri pentru uz alimentar, pentru ca exista si pentru uz cosmetic. Daca nu gasiti si nu gasiti, aceasta poate fi inlocuita cu esenta de fistic, gustul insa este diferit.

12. Ce fel de forma folosim pentru cheesecake copt? Va recomand o tava cu peretii detasabili. Deoarece prajiturile de tip cheesecake sunt foarte delicate odata ce au fost coapte, avem nevoie sa isi pastreze forma perfecta. Inelul detasabil ne usureaza munca si este mult mai simplu sa scoatem prajitura din tava. Marginile tavii trebuie unse bine cu unt.

13. Cum aranjam foile de placinta. Este important sa acoperim si baza tavii si marginile cu foi, dar, in acelasi timp sa atarne pe langa ea. Daca foile sunt mai mici, le punem astfel incat una din ele sa treaca peste una din margini, iar urmatoarea peste cealalta margine. Ideea este sa avem foi de placinta de jur imprejurul tavii, cu care mai apoi sa acoperim suprafata cheesecake-ului.

14. Cum se coace un cheesecake. Exista varianta in care cheesecake-ul este copt in baie de aburi. Infasuram tava in folie de aluminiu (in strat dublu sau triplu), o asezam intr-o alta tava mai mare si turnam apa fierbinte in tava mai mare, cu atentie ca sa nu ajunga si in prajitura, cat sa fie pana la jumatatea inaltimii tavii cu cheesecake. In acest caz cheesecake-ul se coace in cuptorul incalzit la 150 de grade pentru 80-90 de minute, pe raftul din mijloc sau chiar putin mai jos.
Este important sa acoperim baza tavii in care il coacem cu hartie de copt, lasata mai mare. Astfel evitam sa ne curga unt si cuptor, iar, in final, ne va ajuta sa scoatem cheesecake-ul din forma.

15. Daca prajitura cu branza dulce se rumeneste prea repede (foarte posibil), o acoperim cu o hartie de copt pentru a evita arderea, mai ales ca foile de placinta sunt foarte subtiri. Este important ca cheesecake-ul sa fie copt si in interior.

16. Cum se raceste un cheesecake la cuptor? Dupa ce oprim cuptorul nu scoatem cheesecake-ul. Il mai lasam in cuptor 10 minute, cu usa cuptorului intredeschisa (sprijinita cu coada unei linguri din lemn). In timpul coacerii, prajitura incepe sa se umfle ca un sufleu si apoi revine la forma initiala si, daca se raceste brusc, exista riscul sa se lase in mijloc.

17. Turnam siropul de miere rece peste cheesecake-ul copt, deoarece atunci cheesecake-ul il va absorbi bine si va ramane crocant, altfel se va inmuia.

18. Lasam cheesecake-ul cu nuci si crema de branza sa se raceasca complet inainte de a-l taia. Este bine sa il tinem inainte cateva ore in frigider pentru a deveni si mai ferm.

INGREDIENTE:

Pentru cheesecake:
450 g de crema de branza, la temperatura camerei
120 g de zahar pudra
3 oua, la temperatura camerei
75 ml de de smantana proaspata pentru frisca, cu minim 30% grasime
15 g de faina
12 foi subtiri de placinta (phyllo)
250 g de nuca tocata, cat sa avem si bucati mari si bucati mai mici
120 g de unt topit
zeama de la o jumatate de lamaie
o lingurita cu scortisoara
sare

Pentru siropul de miere:
120 ml de apa
70 g de zahar
50 g de miere
zeama de la o jumatate de lamaie
coaja de la o lamaie bio (sau de la o portocala), doar partea colorata, nu si cea alba, care este amara
un baton de scortisoara (seminte de cardamom sau stelute de anason)
o lingurita cu apa de trandafiri

MOD DE PREPARARE:
1. Cum se face siropul pentru baklava.
Intr-o craticioara turnam apa, punem zaharul, zeama si coaja de lamaie, batonul de scortisoara si mierea.
Le punem sa fiarba, la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand volumul scade la jumatate si obtinem un sirop (7-10 minute).
Dam deoparte, scoatem batonul de scortisoara si coaja de lamaie si lasam siropul de miere sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, turnam apa de trandafiri si amestecam.

2. Cum se pregateste umplutura de nuca pentru baclava.
Peste nucile tocate punem scortisoara si putina sare. Adaugam 3-4 linguri din siropul racit si amestecam bine. Nucile trebuie sa se lipeasca intre ele, umplutura nu trebuie sa fie umeda sau sa curga.

3. Cum se face umplutura de branza pentru cheesecake.
Peste crema de branza, la temperatura camerei, punem un sfert de lingurita cu sare si zaharul pudra si mixam 3-4 minute, la viteza mica, pana cand zaharul este incorporat si avem o crema fina.
Adaugam ouale si smantana pentru frisca si mixam, tot la viteza mica, 1-2 minute, doar cat sa le incorporam.
Turnam zeama de lamaie si cernem faina si mai mixam, tot la viteza mica, cateva secunde, cat faina sa fie incorporata.

4. Pregatire tava pentru cheesecake la cuptor.
Incalzim cuptorul. Ungem cu unt topit baza si marginile unei forme cu diametrul de 23 cm, cu peretii detasabili, pe fundul careia am pus hartie de copt lasata mai mare.

5. Cum se face cheesecake-ul baclava.
Punem o foaie de placinta in tava, iar pe celelalte le pastram acoperite. Aranjam foaia subtire in tava, astfel incat sa acoperim baza si lateralele, dar sa depaseasca marginile tavii, sa atarne pe langa. O ungem cu unt topit, si baza, dar si marginile.
Punem o noua foaie, o aranjam la fel in tava si o ungem cu unt topit peste tot.
Continuam pana cand aranjam in tava 10 foi subtiri de placinta, fiecare din ele unsa cu unt din belsug.
Peste blatul din foi de placinta punem jumatate din nuca amestecata cu sirop, o intindem pe toata suprafata si o apasam usor.
Peste nuca turnam crema de branza pentru cheesecake, iar peste aceasta distribuim uniform nuca cu sirop de miere ramasa.
Peste nuca punem o foaie de placinta, o aranjam cat sa se prinda bine de stratul de cheesecake si o ungem bine cu unt topit. Punem si ultima foaie, o aranjam pe toata suprafata si o ungem cu unt.
Apoi aducem toate foile care depasesc marginea tavii spre centru, astfel incat sa acoperim compet cheesecake-ul si ungem toata partea de sus a prajiturii cu unt topit.

6. Temperatura si timp de coacere baklava cheesecake.
Punem forma intr-o tava mai mare si punem cheesecake-ul in cuptorul incalzit la 170 de grade pentru o ora. Dupa 30 de minute il acoperim cu o hartie de copt.
Cand este rumenit pe margini si mijlocul inca usor moale, oprim focul si mai lasam cheesecake-ul cu nuci in cuptor, cu usa cuptorului intredeschisa, inca 10 minute.
Imediat ce il scoatem din cuptor, turnam peste cheesecake siropul de miere ramas, insistand pe margini. Presaram peste el nuca macinata, fistic maruntit si, daca aveti, boboci de trandafiri.

7. Servire cheesecake baklava.
Lasam cheesecake-ul sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei. Apoi il punem in frigider pentru minim 4 ore, cel mai bine peste noapte.
Scoatem prajitura cu nuci si branza de la rece, desfacem si indepartam inelul detasabil si lasam cheesecake-ul sa alunece pe un platou, ajutandu-ne de baza tavii si de hartia de copt.
Il feliem un cutit bine ascutit, inmuiat in apa fierbinte si sters cu un servetel, dupa fiecare taietura.

8. Pastrare cheesecake.
Poate fi pastrat 2-3 zile in frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Cheesecake Baklava la Cuptor.
POFTA BUNA!

 

Comentarii

Scrie un comentariu

Cheesecake Baklava

Cheesecake Baklava

Dati un share pe:

Retete similare

Mini Cheesecake la Cuptor
Vezi rapid
JOI 06.02.2020 - 11:46
Cheesecake Japonez
Vezi rapid
JOI 03.05.2018 - 15:28
Cheesecake cu Dovleac la Cuptor
Vezi rapid
JOI 24.10.2019 - 14:58

Toate campurile sunt obligatorii.