Cheesecake cu Ciocolata si Portocale la Cuptor

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 4)

Timp de Pregatire:
           20 minute
Timp de Gatire:
           50 minute
Timp Total:
           70 minute
Numar Portii:
          diametrul 23 cm (8-10  portii)
Cheesecake-ul cu ciocolata si portocale la cuptor este atat de cremos si de aromat, incat noi ne-am cam indragostit de el. Si sper sa vi se intample si voua! Cand am inceput sa fac reteta video, am realizat cat de multe retete de cheesecake-uri am facut, dar parca nu ma satur niciodata de ele. Sper ca nu v-am plictisit, dar, dupa cand cred ca stiti deja, am o slabiciune pentru prajiturile cu branza, pentru deserturile cu ciocolata si pentru prajiturile cu fructe. Asa ca toate aceste “obsesii” trebuiau sa duca inevitabil la un cheesecake cu ciocolata, mascarpone si portocale. Mai ales ca am gasit portocale rosii!
De fapt, ar fi trebuit sa incep cam asa: “Buna, eu sunt Ina si sunt dependenta de cheesecake-ul la cuptor! Si, desi multi ar spune ca un cheesecake fara coacere este mai usor de facut, eu tot pe cel la cuptor il prefer.” Pare o prajitura laborioasa, insa ca sa faci un cheesecake fara gelatina, care face toata treaba si recunosc ca nu ma omor dupa ea, nu ai nevoie de cine stie ce ingrediente sau de ustensile scumpe. Poate doar de mai multa rabdare, caci intradevar este un cheesecake copt, insa sunt sigura ca sunteti de acord cu mine ca gustul si textura sunt cu adevarat diferite. Caci da, dupa parerea mea, un cheesecake cu coacere este mult mai cremos si mai fin.
Ca de obicei, am plecat de la clasica prajitura cu blat de biscuiti, insa peste cheesecakeul cu ciocolata am mai facut un strat cu aroma de portocale. Sigur ar fi dat si mai bine daca deasupra prajiturii cu portocale as fi pus o glazura de ciocolata, pe principiul „niciodata nu este prea multa ciocolata intr-o prajitura cu ciocolata”, dar la cat de delicios a iesit, nu mai avea nevoie de alte straie festive. Plus ca cine mai avea rabdare sa stea sa se intareasca? Caci singurul defect al acestui cheesecake cu mascarpone la cuptor este ca trebuie sa-l lasi cateva ore in frigider, in rest este perfect!
Este tare potrivit pentru o petrecere, de Sarbatori, poti sa-ti surprinzi persoana iubita cu un desert rapid de Valentine’s Day sau sa il faci intr-un weekend cand vrei ceva bun si rapid. Sau sa-l pregatesti pur si simplu intr-o zi obisnuita sau pentru o cina cu prietenii. Cunosc putini oameni carora sa nu le placa cheesecake-ul, ca e cu sau fara coacere, ca e la pahar, ca e rotund, ca e patrat sau mai stiu eu cum.
Sa va spun cum fac eu! Il pregatesc seara si nici nu apuc sa strang si sa spal vasele, desi este vorba despre trei castroane, un mixer si un blender mari si late, si deja cheesecake-ul este gata. Pana cand ma mai invart, pot sa-l si pun in frigider, iar a doua zi am desertul deja facut fara bataie de cap. Garantat nu este greu sa-l faci, caci este cea mai simpla prajitura cu crema de branza, iar posibilitatile sunt aproape nelimitate. Adica nu vrei un cheesecake cu portocale? Poti sa faci absolut la fel: cheesecake cu capsuni, cu zmeura, cu afine, cu mure, caise, piersici, nici nu stiu daca exista fructe pe care sa nu le poti pune.
Adevarul este ca este fix genul de cheesecake cremos si in acelasi timp consistent, in fata caruia rezisti cu greu. Haideti ca nu este chiar asa de greu de facut! Parol ca este super simplu sa faci un cheesecake la cuptor! Un alint pentru pofticiosi! Pur si simplu delicios, mai ales daca respecti toate sfaturile pe care vi le las mai jos (nu sunt neaparat pentru un cheeesecake cu ciocolata si portocale, se aplica pentru orice alt cheesecake la cuptor). Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Din ce se face blatul de biscuiti pentru cheesecake? Putem sa folosim cam orice fel de biscuiti fara crema sau piscoturi. Eu am folosit biscuiti digestivi. Nu va recomand insa biscuitii populari, sunt mult prea uscati. In functie de biscuitii folositi, este posibil sa mai avem nevoie de 10-20 g de unt topit.
2. Ce fel de branza se foloseste pentru un cheesecake cremos? In principiu, branza folosita la o reteta de cheesecake este cea cremoasa (cream cheese), cu continut mare de grasime (peste 20%). In niciun caz nu folosim crema de branza light. De obicei branza de vaci nu este indicata, nefiind suficient de grasa si avand un continut mare de zer. Insa eu am facut si cheesecake cu branza de vaci, cea care sa gaseste la galeata de 1 kg. Secretul este ca am tinut-o peste noapte la scurs intr-o sita (o sa fiti surprinsi cat zer se aduna!).
3. Cum se pregatesc ingredientele pentru cheesecake la cuptor. Este foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, astfel crema de branza va fi moale si usor de omogenizat si vom obtine o textura fina. La fel si ouale, trebuie sa fie la temperatura camerei, scoase din frigider cu minim 2 ore inainte. In compozitia pentru cheesecake nu trebuie sa adaugam ingrediente reci peste cele calde, pentru a fi cremoasa nu are nevoie de un soc termic. Trebuie sa folosim smantana naturala proaspata pentru frisca cu minim 30% grasime, nu frisca vegetala.
4. Cel fel de forma folosim pentru cheesecake copt? Va recomand o tava cu peretii detasabili. Deoarece prajiturile de tip cheesecake sunt foarte delicate odata ce au fost coapte, avem nevoie sa isi pastreze forma perfecta. Inelul detasabil ne usureaza munca si este mult mai simplu sa scoatem prajitura din tava. Marginile tavii trebuie unse un unt, altfel cheesecake-ul la cuptor se poate crapa atunci cand se raceste. Explicatia este simpla, daca prajitura cu branza se lipeste de peretii tavii, aceasta poate trage de marginea prajiturii pe masura ce se contracta si se poate crea o crapatura.
5. Se coace blatul de biscuiti pentru cheesecake? Da si nu. Blatul poate fi copt la 180 de grade pentru 15 minute, cat sa se rumeneasca usor, apoi il lasam sa se racoreasca. Prin coacere aceasta va deveni mai ferm, mai crocant. La fel de bine exista varianta in care nu il coacem.
6. Cum evitam sa avem un cheesecake crapat. Spre deosebire de alte prajituri cu branza, in cazul cheesecake-ului la cuptor, branza nu trebuie batuta mult si la viteza mare caci, desi vrem sa fie cremos, nu vrem sa acumuleze mult aer. Altfel la copt acesta se va umfla si cheesecake-ul se va crapa. Cel mai important este sa nu amestecam mult dupa ce adaugam ouale, cu cat acumuleaza mai mult aer, cu atat riscul de a crapa este mai mare.
7. Cum se coace un cheesecake. Inainte de a pune prajitura cu branza in cuptor, batem incet tava de 4-5 ori de masa, pentru a elimina bulele mari de aer. Exista varianta in care cheesecake-ul este copt in baie de aburi. Infasuram tava in folie de aluminiu (in strat dublu sau triplu), o asezam intr-o alta tava mai mare si turnam apa fierbinte in tava mai mare, cu atentie ca sa nu ajunga si in prajitura, cat sa fie pana la jumatatea inaltimii tavii cu cheesecake. In acest caz cheesecake-ul se coace in cuptorul incalzit la 150 de grade pentru 80-90 de minute, pe raftul din mijloc sau chiar putin mai jos. Daca nu il coacem pe baie de aburi, trebuie sa fim atenti. In timpul coacerii nu trebuie sa deschidem usa cuptorului.
8. Cand este gata un cheesecake copt. Putem sa facem un test simplu. Daca batem cu coada unei linguri de lemn in tava si prajitura face “valuri” inca nu este gata. Daca insa se misca usor, pe toata suprafata, este gata.
9. De ce se crapa cheesecake-ul? Pe langa cele povestite mai sus, o alta cauza poate si coacerea cheesecake-ului. Daca o tinem prea mult la cuptor, riscam ca prajitura cu branza sa se crape. Atunci cand cheesecake-ul este gata, crema de branza trebuie sa fie ferma pe margini, o culoare aurie si o forma putin bombata, dar mijlocul inca usor moale, pentru ca se mai intareste pe masura ce se raceste.
10. Cum se raceste un cheesecake la cuptor? Dupa ce oprim cuptorul nu scoatem cheesecake-ul. Il mai lasam in cuptor o ora, cu usa cuptorului intredeschisa (sprijinita cu coada unei linguri din lemn) si lasam desertul cu branza sa se raceasca lent. In timpul coacerii, prajitura incepe sa se umfle ca un sufleu si apoi revine la forma initiala si daca se raceste brusc exista riscul sa crape. Dupa o ora, il scoatem din cuptor, ii desprindem marginile de tava cu un cutit ascutit si il lasam sa ajunga la temperatura camerei. Apoi il punem in frigider pentru 4-6 ore, cel mai bine peste noapte.
11. Cum se acopera crapaturile unui cheesecake crapat. Din pacate nu prea putem. Gustul si textura cheesecakeului nu se schimba, doar aspectul sau. In cazul unor crapaturi mici, putem incerca sa le “prindem” la loc apasand usor cu degetele sau cu o spatula umezita in apa calda, asta dupa ce cheesecake-ul s-a racit complet. Insa crapaturile pot fi acoperite cu frisca, un ganache de ciocolata, un sos de fructe sau cu strat de smantana fermentata.

Daca aveti nevoie de inspiratie va las aici cateva retete de cheesecake la cuptor:
Cheesecake cu Ciocolata
Cheesecake Zebra cu Capsuni la Cuptor
Cheesecake Basque la Cuptor
Mini Cheesecake la Cuptor
Cheesecake Japonez
Cheesecake Zebra la Cuptor

INGREDIENTE CHEESECAKE CU CIOCOLATA SI PORTOCALE LA CUPTOR

Pentru blat:

300 g de biscuiti digestivi
130 g de unt topit
20 g de cacao
Pentru umplutura:
500 g de crema de branza, la temperatura camerei
250 g de mascarpone, la temperatura camerei
200 ml de smantana proaspata pentru frisca, ca minim 30% grasime
200 g de zahar pudra
4 oua, la temperatura camerei
100 g de ciocolata neagra
2-3 portocale medii
coaja rasa de la o portocala bio
o lingurita cu extract de vanilie
2 linguri cu faina
sare

MOD DE PREPARARE CHEESECAKE CU CIOCOLATA SI PORTOCALE LA CUPTOR
1. Cum se face crusta (blatul) de biscuiti. Incalzim cuptorul. Rupem biscuitii si ii maruntim, fie cu robotul, fie cu un sucitor. Adaugam pudra de cacao, untul topit si racorit si amestecam bine pana cand obtinem o compozitie omogena, ca un nisip ud. Rasturnam amestecul pentru blat intr-o tava  cu diametrul de 23 cm, cu peretii detasabili,  la baza careia aranjam hartie de copt si ii ungem marginile cu unt. Presam blatul de biscuiti cu o lingura, fundul plat al unui pahar sau cu palmele acoperite cu o punga, astfel incat sa formam un strat uniform la baza tavii. Punem blatul de biscuiti in frigider pana cand pregatim umplutura de branza.
2. Cum se pregatesc fructele si ciocolata pentru cheesecake cu portocale si ciocolata. Taiem capetele portocalelor si le curatam cu un cutit bine ascutit, astfel incat sa indepartam impreuna cu coaja si pielita alba. Deasupra unui castron, decupam feliile de portocala, taind printre pielitele care le separa. Punem portocalele intr-un blender, cu tot cu zeama lasata, si mixam cat sa obtinem un piure. Topim ciocolata neagra, pe baie de aburi, si o lasam sa se raceasca.
3. Cum se face compozitia pentru cheesecake la cuptor. Peste crema de branza, la temperatura camerei, punem un sfert de lingurita cu sare si o batem la viteza mica, cat sa devina cremoasa. Adaugam branza mascarpone (tot la temperatura camerei), smantana proaspata pentru frisca si zaharul pudra si mixam 3-4 minute, la viteza medie, pana cand zaharul este incorporat si avem o crema fina. Turnam extractul de vanilie si punem ouale, unul cate unul. Batem la viteza mica maxim 30 de secunde, dupa fiecare ou adaugat, pana la incorporare, dar nu mai mult.
4. Cum se face cheesecake-ul cu ciocolata la cuptor. Impartim crema de branza si oua in doua parti egale (cantarim mai intai castronul in care facem compozitia pentru cheesecake gol, apoi plin si impartim la 2). Peste una din ele turnam ciocolata neagra topita si o lingura cu faina si amestecam usor cu o spatula, sau cu mixerul la viteza mica, pana la omogenizare dar nu mai mult.
5. Cum se face cheesecakeul cu portocale la cuptor. In al doilea castron, peste compozitia de cheesecake cu mascarpone, turnam piureul de portocale, punem coaja rasa de portocala si o lingura cu faina. Mixam, tot la viteza mica, pana la incorporare dar nu mai mult.
6. Cum se pregateste cheesecake-ul cu ciocolata si portocale. Scoatem blatul de biscuiti din frigider, turnam peste el compozitia pentru cheesecake de ciocolata, o intindem in toata tava si nivelam usor. Deasupra punem, lingura cu lingura, compozitia pentru cheesecake cu portocale si o nivelam usor.
7. Cat si la ce temperatura se coace cheesecake-ul la cuptor. Batem incet tava de 4-5 ori de masa, pentru a elimina bulele mari de aer. Punem prajitura cu branza si portocale in cuptorul incalzit la 160 de grade pentru 45-50 de minute. Este gata cand marginile sunt usor ridicate si desprinse de tava, iar mijlocul ferm, insa inca usor moale. Oprim caldura, dar nu scoatem cheesecake-ul cu ciocolata din cuptor, ci il lasam sa mai stea o ora, cu usa cuptorului intredeschisa. Dupa acest timp, il scoatem din cuptor, ii desprindem marginile de tava cu un cutit ascutit si il lasam sa se raceasca, fara sa-l scoatem din forma, pana cand ajunge la temperatura camerei. Apoi il punem in frigider pentru 4-6 ore sau mai bine peste noapte.
8. Servire si pastrare cheesecake cu ciocolata, mascarpone si portocale. Scoatem prajitura cu fructe si branza de la rece, desfacem inelul detasabil si lasam cheesecake-ul sa alunece pe un platou, ajutandu-ne de baza tavii. Il taiem dintr-o singura miscare, de sus pana jos, cu un cutit ascutit inmuiat in apa calda si sters cu un servetel, dupa fiecare taietura. Poate fi pastrat 2-3 zile in frigider, acoperit.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Cheesecake cu Ciocolata si Portocale la Cuptor.
POFTA BUNA!

 

Comentarii

Scrie un comentariu

Cheesecake cu Ciocolata si Portocale la Cuptor

Cheesecake cu Ciocolata si Portocale la Cuptor

Dati un share pe:

Toate campurile sunt obligatorii.