Cornulete de Post cu Bors Umplute cu Gem si Nuca
- Categorie: Fursecuri / Biscuiti
- Autor: Reteta-Video
- Reteta publicata: JOI 21.03.2024 - 13:56
- Vizualizari: 1067
- Etichete: faina , drojdie , bors , ulei , apa minerala , portocala , lamiae , vanilie , nuca , gem , magiun , rahat , marmelada , migdale , aluat fraged , simplu , rapid , economic , ieftin , usor , desert rapid , desert , dulciuri , desert usor , prajitura de post , desert de post , cornulete
Timp de Pregatire:
30 minute
Timp de Asteptare:
45 minute
Timp de Coacere:
25 minute
Timp Total:
100 minute
Numar Portii:
64-80 bucati
Cornulete fragede cu bors, oare e cineva care nu le-a incercat? Daca nu, eu zic sa nu mai stati pe ganduri! E drept ca sunt niste cornulete de post, dar sunt atat de gustoase si usor de preparat, incat merita sa le treceti pe lista. Sunt un desert simplu, dar ieftin si foarte spornic, cum a zis Lore, cornuletele astea de post cu bors creeaza dependenta si sunt mai ceva ca semintele. Si recunosc, nu pot sa-l contrazic! As putea sa mananc zilnic, atat de mult imi plac!
Drept sa va spun, nici nu ai zice ca sunt niste cornulete cu ulei, nu sunt cu nimic mai prejos decat suratele lor de dulce cu untura sau unt, doar ca sunt facute cu ingrediente pe care oricine le are tot timpul in casa. Pentru mine au fix gustul copilariei. De fapt eu le-am pregatit chiar dupa reteta mamei mele, pe care o face de ani buni, si care este o adaptare a retetei doamnei Silvia Jurcovan.
Rar ne facea cornulete cu rahat, desi bucuria noastra cea mai mare era sa o ajutam cu elan si sa-l taiem. Bine, mai taiam, mai bagam in gura cate un cubulet din fiecare culoare, ii mai puneam o intrebare, iar mai gustam ceva. De obicei ne facea cornulete cu gem si nuca, v-am mai povestit eu ca nu ne lipseau, ca na, am crescut pe dealuri . Si, ca si atunci, in ciuda faptului ca acest aluat fraged cu bors este minunat si se desface in foite, imi plac cu mult, foarte mult gem. Cred ca se vede! Ca sunt mai micute sau mai dolofane, cornuletele de post sunt fragede si aromate, numai bune de savurat si de depanat amintiri. Au ceva al lor special.
Acum sincera sa fiu, cand le-am facut, planul era sa ne tina o saptamana. Dar de unde, cornuletele cu nuca si bors au disparut ca prin minune din farfurie. Nu stiu cum a reusit, dar Lore a dat gata pana a doua zi dimineata o tava intreaga. A zis ca are o scuza, cornuletele astea de post se topesc in gura. Nici nu si-a dat seama cand le-a mancat! Si-a luat in fata farfuria si, desi parea un munte de cornulete, i-a fost tare greu sa se opreasca. A fost pe principiul, mai iau unul ca e mic si bun. Drept urmare a doua zi am mai facut o tava si, ca sa ne bucuram mai mult de ele, am decis sa var cutia cat mai "ascunsa" in camara. Bine ne-au mai prins cand, dupa o saptamana dimineata la cafea, m-am facut ca le gasesc din intamplare. Cu cat stau, cu atat cornuletele de post cu bors si ulei devin mai fragede. Au fost si mai bune, zice Lore!
Adevarul este ca, in simplitatea lor, aceste cornulete fragede cu drojdie sunt unice. Fie ca te duc inapoi in timp si iti starnesc amintiri, eu sunt convinsa ca fiecare mama are in acel caiet de retete cu pagini ingalbenite si poate pline de ingrediente si reteta de cornulete de post cu bors si ulei sau pe cea de cornulete cu apa minerala, caci sunt foarte asemanatoare. Nu se fac deloc greu, nu aveti nevoie de cine stie ce instrumente sau abilitati, poate doar putina rabdare. Le puteti face impreuna cu copiii, nu numai ca veti avea niste prajiturici de post delicioase, dar va veti si distra. Sa va fie de folos!
Alte retete de prajituri de post gasiti aici:
Placinta cu Mere de Post
Negresa de Post cu Gem si Nuca
Prajitura de Post cu Mere, Nuci si Scortisoara
Praline Raw cu Unt de Arahide
Placinta cu Dovleac de Post
Ciocolata de Casa de Post
Placinta cu Mere de Post
Negresa de Post cu Gem si Nuca
Prajitura de Post cu Mere, Nuci si Scortisoara
Praline Raw cu Unt de Arahide
Placinta cu Dovleac de Post
Ciocolata de Casa de Post
INGREDIENTE:
550 g de faina
25 g de drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata
50 g de zahar
200 ml de bors sau vin alb
220 ml de ulei (de floarea soarelui)
o lingurita cu extract de vanilie
coaja rasa de la o portocala sau de la o lamaie bio
o lingurita cu sare
350 g de gem
100 g de nuca macinata
150 g de zahar pudra
SFATURI:
1. Din acelasi aluat cu bors se pot face si biscuiti cu gem, foi fragede pentru prajituri de post sau prajitura razalita de post.
2. Daca va place, puteti face cornuletele fragede cu nuca macinata in aluat. Adica inlocuiti 2-3 linguri de faina cu aceeasi cantitate de nuci sau alune macinate.
3. Putem sa facem cornuletele cu drojdie uscata? Sigur! 25 de grame de drojdie proaspata sunt echivalente cu 7 g de drojdie uscata. Unele tipuri de drojdie uscata se amesteca direct cu faina, altele au nevoie de o hidratare prealabila. Important este sa cititi instructiunile de pe pachet si sa procedati intocmai cum scrie acolo.
4. Cu ce inlocuim borsul? Aceasta poate fi inlocuit cu vin alb. Daca nu aveti nici vin, sau nu vreti sa folositi, puteti sa faceti cornuletele de post cu otet si apa minerala (amestecati 2 linguri cu otet cu 200 ml de apa minerala). Otetul se simte putin in aluat, sau cel putin asa mi se pare mie, insa puteti sa faceti cornuletele de post cu zeama de lamaie (100 ml de zeama de lamaie si 100 ml de apa in loc de 200 ml de bors).
5. Borsul pus in aluatul de cornulete trebuie sa fie la temperatura camerei, nu scos direct din frigider.
6. Uleiul trebuie sa fie unul cu gust neutru, cum este cel de rapita, eu am facut cornuletele cu ulei de floarea soarelui. Nu va recomand sa folositi ulei de masline.
7. Putem sa umplem cornuletele de post cu rahat? Clar! Se pot umple, in functie de gustul vostru, cu un gem mai consistent, rahat cat mai colorat taiat in bucatele, marmelada, magiun, mac sau ciocolata neagra termostabila.
8. Este obligatoriu sa facem cornuletele cu nuca? Depinde de gemul folosit. Umplutura trebuie sa fie una consistenta, sa nu curga, asa ca trebuie sa aveti un gem cat mai gros. In loc de nuca, puteti face cornuletele de post cu migdale macinate.
MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire drojdie.
Faramitam drojdia proaspata intr-un castronel. Punem peste ea o lingura cu zahar (din cele 50 g pentru aluat) si amestecam bine pana cand drojdia devine lichida. O lasam deoparte pana cand la suprafata ei incep sa apara mici bule (cam 10 minute).
2. Pregatire aluat fraged cu bors.
Peste faina punem sarea, zaharul (am avut 50 g din care am luat o lingura pentru drojdie), coaja rasa de portocala si amestecam bine.
Facem in mijloc o adancitura in care punem drojdia activata, borsul (la temperatura camerei), uleiul si extractul de vanilie si amestecam, incepand din mijloc, cu o lingura din lemn sau cu o spatula.
Cand nu mai putem sa amestecam cu lingura, incepem sa framantam aluatul fraged pentru cornuletele cu bors cu mana, aducand firimiturile spre mijloc, cu miscari usoare, doar pana cand toate sunt incorporate.
Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam aluatul sa dospeasca 30 de minute la temperatura camerei, depinde si de cat de cald e in casa.
3. Pregatire umplutura pentru cornulete.
Peste gem punem nuca macinata si amestecam bine cat sa avem o umplutura densa, care nu mai curge.
Puteti sa faceti jumatate din cornulete cu rahat si jumatate din ele cu gem si nuca sau cu magiun gros.
4. Modelare si umplere cornulete de post cu bors.
Incalzim cuptorul.
Dupa ce aluatul a dospit 30 de minute, il impartim in 8 parti egale.
Luam fiecare bucata si o strangem, o modelam rapid sub forma de bila.
Apoi intindem fiecare bila cu sucitorul, pana cand avem o foaie cu grosimea de 2 mm, incercand sa-i dam o forma de disc, cat mai rotunda, si un diametru de cam 24 cm.
Asezam peste foaia de aluat o farfurie cu diametrul de 20-22 cm si decupam marginile de jur imprejurul ei.
Impartim fiecare disc in 6-8 sectoare de cerc, adica il taiem in 6-8 triunghiuri.
La baza fiecarui triunghi obtinut, in partea mai lata, punem cate o lingurita mica de umplutura (rahat sau ce alta umplutura alegeti).
Rulam cornuletele umplute, dinspre baza spre varf.
5. Temperatura si timp de coacere cornulete de post.
Asezam cornuletele fragede cu bors intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele.
Acoperim tava cu un prosop si lasam cornuletele sa se odihneasca 15 minute in tava.
Apoi le punem in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute pana cand se rumenesc usor, mai ales la capete, care trebuie sa fie brun-aurii.
6. Servire si pastrare cornulete cu ulei si bors.
Dupa ce le scoatem din cuptor, lasam cornuletele 2-3 minute in tava, cat sa le putem manevra, apoi le tavalim prin zahar pudra, cat sunt fierbinti.
Se pastreaza in cutii din carton sau din metal, inchise ermetic, intr-un loc racoros, 2 saptamani, in timp devin si mai fragede.
Cornuletele de post sunt delicioase, spornice, simple, ieftine si usor de pregatit, perfecte langa o cana cu ciocolata calda, ceai ori cafea, un pahar cu lapte, in orice zi si la orice ora.
SFATURI:
1. Aluatul pentru cornuletele de post se framanta rapid, doar putin, ca sa nu dezvoltam reteaua de gluten din faina. Altfel vom avea un aluat elastic, mai putin fraged si, dupa copt, nu vom obtine niste cornulete fragede.
2. Uleiul mult adaugat de la inceput ne ajuta, previne glutenul din faina sa se lege, insa nu trebuie sa insistam. In final aluatul pentru cornulete trebuie sa para usor sfaramicios, insa complet nelipicios. Framantati aluatul doar pana cand devine omogen, nu mai mult!
3. Posibil, daca nu ati mai facut cornulete cu bors, ca aluatul sa vi se para uleios, mult prea gras, asa trebuie sa fie. Se lucreaza usor cu el, o sa vedeti, singura conditie este sa nu il framantati prea mult, doar cat sa fie compact si omogenizat.
4. Puteti intinde aluatul pe blatul presarat cu foarte putina faina sau intre doua hartii de copt, mie mi se pare ca se intinde si nu se lipeste de blat, asa ca l-am intins direct. Ca sa va faceti o idee, la mine fiecare bila de aluat pentru cornuletele cu ulei si bors a avut 130 de grame. Pana cand ajungem sa-l intindem pe tot, pastram aluatul ramas acoperit, nu vrem sa se usuce.
5. Pentru a face cornulete frumoase si egale, alegeti o farfurie potrivita ca marime, asezati-o peste foaia de aluat si decupati de jur imprejurul ei.
6. Ce facem cu marginile decupate? Acestea se strang (fara sa le framantam) si le adunam intr-o punga. Dupa ce decupam toate cornuletele cu bors, le presam pe toate, le framantam foarte putin, doar cat sa se adune, si intindem o noua foaie sau doua, in functie de cat aluat am decupat.
7. In functie de cate triunghiuri de aluat taiati, din ingredientele de mai sus veti obtine 64-80 de cornulete.
8. Un truc care ajuta la prevenirea scurgerii umpluturii cornuletelor cu gem in timpul coacerii, este sa nu o lasati pe toata la un loc, ci sa trageti putin din ea si pe lungimea triunghiului putin, pe mijloc, dar nu pana la capat.
9. Puteti sa curbati putin cornuletele umplute, ca sa capete forma clasica de cornulet.
10. Pentru ca toate cornuletele fragede cu bors sa fie de aceeasi marime este bine sa lucrati rapid. Eu am intins intai o tava, apoi pe cealalta, asta ca sa nu am nici timpi morti si riscam si ca primele sa creasca mai mult decat celelalte.
11. Coacere cornulete de post. Aveti grija sa le asezati in tava cu varful, partea spre care ati rulat, in partea de jos, asta pentru ca la coacere se umfla si riscam sa se desfaca. Pe deasupra cornuletele trebuie sa aiba o tenta discreta de rumen, sa fie aproape albe. Ele sunt bine coapte si in interior, daca le tineti mai mult la cuptor, capetele si partea care este in contact cu tava se vor arde.
12. Daca folositi aceeasi tava pentru copt, trebuie sa o lasati sa se raceasca complet inainte, adica nu puneti cornuletele intr-o tava fierbinte!
13. Zaharul vanilat poate fi facut in casa. Se taie pe lung batoane de vanilie, se scot semintele, se taie apoi in bucati mai mici si se pun intr-un borcan din sticla (semintele si pastaile), impreuna cu zaharul (tos sau pudra). Se pune borcanul inchis ermetic in camara, la loc intunecat, se scutura zilnic, iar dupa 1 saptamana deja se poate folosi.
14. Cornuletele fragede se tavalesc prin zahar pudra cat sunt fierbinti, aproape imediat ce-au fost scoase din cuptor (doar cat sa le putem manevra)! Acum zaharul adera cel mai bine la suprafata lor, daca apuca sa se raceasca, acesta nu se va mai lipi bine de ele.
15. Daca va este mai usor, puneti zaharul pudra intr-o caserola mare care are capac, transferati si cornuletele fierbinti, acoperiti-o si scuturati-o bine.
Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Cornulete Fragede de Post cu Bors Umplute cu Gem si Nuca.
POFTA BUNA!