Placinta cu Iaurt, Branza si Visine cu Foi Subtiri din Comert

Video reteta |        

Rating: 3 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           15 minute
Timp de Gatire:
           60 minute
Timp Total:
           75 minute
Numar Portii:
           O tava de 30x35 cm (18-24 bucati)
Placinta cu visine, iaurt si branza dulce de vaci, cu foi subtiri, a fost pentru noi dragoste la prima degustare. Ne-a cam pus rabdarea la incercare, caci mirosea naucitor in toata casa, in timp ce placinta cu iaurt, branza si fructe se cocea. Nu este o reteta complicata, ba as spune ca este cea mai banala prajitura cu fructe. Este rapida, economica si nu necesita tehnici speciale de gatire, mai ales ca este o placinta cu foi din comert, adica nici macar nu m-am complicat sa fac un blat. Seamana cu o placinta creata si partea grozava este ca nu trebuie sa te straduiesti sa faci straturi perfecte, nu stai cu grija ca foile se vor rupe, nici macar nu ungi fiecare foaie cu unt. O sa vedeti ca are un mod de preparare foarte simpatic, multe fructe si o umplutura cremoasa de iaurt si branza de vaci.

Trebuie sa va spun ca este una dintre cele mai usoare prajituri cu iaurt grecesc pe care am incercat-o. Iar rezultatul, desi nu este unul spectaculos, este foarte gustos. Este genul acela de placinta rapida, care se face in 20 de minune, este frageda si aromata si pare ca ai muncit la ea ore in sir. Bine, asta este valabil in cazul in care faci placinta cu branza dulce cu foi filo (phyllo) cumparate, asa cum am facut-o eu. Pentru ca, daca faci foile in casa, lucrurile se schimba putin. Mie imi lipseste rabdarea de a intinde foile de placinta subtiri, dar poate se va intampla candva si asta. Bine, imi lipseste rabdarea pentru orice inseamna intins de foi pentru prajituri.

Totul a pornit de la niste visine, de fapt l-am trimis pe Lore dupa fructe in piata. Si s-a intors incarcat: piersici, caise, pepene rosu, pepene galben si probabil ultimele visine. Bogatie!!! Dar acum ce facem cu ele, ca frigiderul e pline de fructe? Lore a decis ca in primul rand o prajitura rapida cu visine, ca anul asta am facut doar pandispan si apoi mai vedem noi. Bun, o prajitura cu visine, dar cu mai ce? Si cum iubim cheesecake-ul, stiu ca se vede, si cum aveam in frigider niste iaurt si niste branza de vaci, m-am gandit rapid: o placinta cu iaurt grecesc si visine! Combinatia de texturi si arome s-a potrivit perfect! Parol!

Si se face atat de repede, ca nici nu realizezi cand te trezesti savurand o bucata de placinta cu iaurt si fructe! Pudrata cu zahar vanilat sau nu, e buna si calda, dar cand se raceste si aromele si gusturile se intrepatrund mai bine, parca e si mai grozava (si se taie si mult mai usor)! Una din acele prajituri de casa potrivite si pentru desertul in familie, si pentru musafiri, pentru pachet sau de luat la picnic, sau de pus langa cafea. Cam asa as zice ca este aceasta placinta cu branza si iaurt cu foi cumparate!

Si uite-asa, parca am suportat si mai usor temperaturile (afara erau 40 de grade), caci ne-am savurat placinta cu visine in tihna, cu o limonada mare langa ea. Noroc cu Lore si poftele lui nestavilite! Orice ai gresi, oricum ar fi foile sau umplutura, un lucru e sigur: placinta tot bine va iesi!

Si cum o placinta e intotdeauna o idee buna de desert cu care sa multumesti toata familia, va recomand sa incercati si aceasta prajitura cu iaurt si fructe! Este simpla, fara pretentii, dar versatila. O poate face si un copil (si ar putea sa fie chiar super-distractiv). O sa vedeti cat de buna si rapida este! Si sper sa va indragostiti si voi, asa cum am patit noi, de aceasta delicioasa placinta cu branza dulce de vaci si fructe si sa o faceti cat e vara de lunga, parca in ciuda caldurilor! Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Placinta cu fructe poate fi facuta cu foi subtiri de placinta facute in casa, foi yufka sau foi filo (phyllo).

2. Putem sa facem placinta cu iaurt cu alte fructe?
Poate fi facuta cu orice fructe de sezon: cirese, coacaze, zmeura, afine, mure, un mix de fructe de padure, struguri, stafide, merisoare, dar si cu caise, piersici, nectarine, mere, pere, prune, portocale, mandarine, ananas, dupa sezon si dupa gust. In cazul fructelor mici, le vom folosi intregi, in cazul celor mari le taiem in felii subtiri. Fructele se spala, se sterg bine si se cantaresc dupa ce au fost curatate. La fel de bine putem face placinta cu fructe congelate sau din compot, insa foarte bine scurse.

3. Cum scoatem samburii de visine sau cirese fara aparat special? Eu folosesc un pai pentru bauturi (o sa vedeti in filmulet). Este metalic si eficient, nu ocupa mult loc si imi fac foarte bine treaba cu el.

4. Putem sa facem placinta cu smantana? Da, inlocuim iaurtul grecesc cu smantana cu 12% grasime.

5. Ce fel de branza folosim pentru placinta?
O branza dulce de vaci cat mai grasa, foarte bine scursa si la temperatura camerei. Eu o tin peste noapte in frigider, intr-o sita fina. La fel de bine putem face placinta cu crema de branza, sau chiar cu telemea foarte putin sarata (caz in care adaugam putina sare in compozitie sau chiar nu punem deloc) sau cas date pe razatoare. In niciun caz nu folosim crema de branza light.

6.
Este bine ca ouale folosite pentru orice prajitura de casa sa fie la temperatura camerei, pentru a se bate mai usor. Spargem fiecare ou deasupra unui pahar, pentru a fi siguri ca nu este alterat.

7. Va recomand ca toate ingredientele pentru umplutura placintei sa fie la temperatura camerei, nu doar ca se bat mai usor dar, daca punem ceva rece peste ceva cald, amestecul se poate branzi.

8. Umplutura de iaurt si branza pentru placinta nu trebuie batuta mult si nici la viteza mare. Nu vrem sa acumuleze mult aer, pentru ca altfel la copt acest aer se umfla si nu lasa umplutura sa ajunga printre foi si sa le inmoaie. Nu este o placinta cu iaurt si gris, o sa vedeti, amestecul de iaurt, branza si oua trebuie sa fie consistent.

9. Daca fructele se duc toate spre mijlocul foii, atunci cand o pliem, nu-i nici o problema. Important este ca foaia de placinta sa fie cat mai creata, acest lucru va permite umpluturii de branza si iaurt sa patrunda printre foi.

10. Intr-un pachet de foi de placinta sunt cel putin 12 foi, maximum pe care eu l-am gasit a fost de 15, asta depinde de brandul pe care il folosim. Daca avem mai multe foi, facem mai multe pachetele umplute cu fructe.

11. Putem sa facem placinta sarata, in loc de fructe punem branza sarata de vaci, feta, branza de burduf sau urda. In functie de cat de sarata este branza, mai adaugam sau nu sare. Pe langa acestea mai putem pune marar, cozi de ceapa verde sau usturoi, boia dulce, chimen, busuioc, cimbru, oregano, sau felii de rosii uscate si, evident, renuntam la zaharul din compozitia pentru umplutura. Daca nu vrem placinta cu branza sarata, putem sa facem o placinta cu carne tocata sau cu legume calite.

12. Ca sa fim siguri ca umplutura pentru placinta ajunge peste tot in mod uniform, adica si pe margini si prin colturi si intra bine prin fiecare foaie de placinta incretita si umpluta cu fructe, este de preferat sa folosim un polonic sau o lingura.

13. Nu uitam sa scuturam bine tava cu placinta cu iaurt inainte sa o punem in cuptor, asta pentru ca umplutura sa patrunda peste tot.

14. Pe masura ce placinta cu branza se raceste, aceasta se va lasa: este normal.

15. Lasam placinta sa se raceasca putin inainte de servire! Stiu ca in general placinta cu branza buna cand e fierbinte, insa va sfatuiesc sa serviti placinta cu visine foarte putin calduta sau chiar rece. Fructele si aromele din umplutura au timp sa se aseze si se vor simti mai bine si, in plus, se taie si mai frumos.
 

INGREDIENTE:

6 oua
150 g de zahar
800 g de iaurt grecesc (cu 10% grasime)
250 g de branza dulce si grasa de vaci foarte bine scursa (sau crema de branza)
70 g de unt, cu minim 80% grasime, topit si racit
coaja rasa de la o lamaie bio
o lingurita cu extract de vanilie
sare
1 pachet cu foi subtiri pentru placinta (400 g)
30 g de unt topit
800 g de visine, splatate, sterse si cu samburele scos

MOD DE PREPARARE:
1. Cum se pregatesc fructele pentru placinta cu branza si iaurt cu foi din comert. Dupa ce scoatem samburii visinelor le punem intr-o sita si le lasam sa se scurga.

2. Cum se pregateste umplutura pentru placinta cu iaurt si branza.
Punem ouale intr-un castron mare, adaugam un sfert de lingurita cu sare si le batem cat sa se desfaca, doar cat sa se spumeze putin.
Adaugam zaharul, extractul de vanilie si le batem, la viteza medie, pana cand cristalele de zahar nu se mai simt.
Turnam iaurtul grecesc, punem branza dulce de vaci, cat mai grasa si foarte bine scursa, cele 70 g de unt topit si racit, coaja rasa de lamaie si mixam, la viteza mica, doar pana la omogenizare, apoi lasam umplutura deoparte.
 
3. Cum se face placinta cu visine si iaurt.
Incalzim cuptorul. Pregatim o tava cu dimensiunile de 30x35 cm si inalta de 8-9 cm, la baza careia aranjam hartie de copt si o ungem cu unt topit (din cele 30 g), si baza si marginile.
Desfacem si intindem foile de placinta, dar nu pe fiecare in parte. Ungem prima foaie fina de placinta, cea care este deasupra, cu unt topit. Apoi distribuim peste ea, pe toata suprafata, cam doua maini bune de visine si strangem foaia spre mijloc, din ambele parti, ca si cum am forma un evantai.
Rulam foaia umpluta, incepand cu unul din capete, cat sa formam un melc, pe care il infasuram in urmatoarea foaie de placinta, pe care nu o ungem cu unt topit, cat sa avem un pachetel.
Asezam pachetelul cu visine facut in tava pregatita, incepand cu unul din colturi si pregatim la fel si urmatoarele “placintele” cu visine (ungem foaia de deasupra cu unt topit, punem visine, o strangem ca o armonica, o rulam, o impachetam in foaia de sub ea si asezam pachetul format in tava, cat mai apropiat de cel facut anterior).
Visinele ramase le varam prin toate pliurile foilor, unde nu sunt fructe. Dupa ce am asezat toate foile umplute cu visine in tava, turnam incet peste ele compozitia de iaurt si branza, incepand cu marginile.

4. Temperatura si timp de coacere placinta creata cu iaurt si branza dulce de vaci.
Scuturam usor tava cu placinta si chiar o batem de cateva ori de masa, pentru ca lichidul sa patrunda peste tot.
Lasam placinta in tava 10 minute, timp in care foile absorb din umezeala din iaurt si acesta se distribuie uniform.
Punem prajitura cu visine in cuptorul incalzit la 170 de grade pentru 15 de minute, apoi reducem temperatura la 160 de grade si o mai lasam inca 45 de minute, pana cand este rumenita.

5. Servire si pastrare placinta cu iaurt si branza cu foi subtiri.
Lasam apoi placinta cu visine si iaurt cu foi subtiri sa se raceasca minim o ora in tava, apoi o pudram cu zahar si o putem felia.
Este buna si calda, dar si rece, langa un iaurt, un pahar cu lapte batut, un ceai, o cafea sau o limonada.
Poate fi pastrata in frigider 2-3 zile, acoperita.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Placinta cu Iaurt Grecesc, Branza, Visine si Foi Subtiri!
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Placinta cu Iaurt, Branza si Visine cu Foi Subtiri din Comert

Placinta cu Iaurt, Branza si Visine cu Foi Subtiri din Comert

Dati un share pe:

Retete similare

Tarta Rustica cu Mure si Piersici
Vezi rapid
JOI 01.09.2016 - 16:50
Placinta cu Mere si Aluat Fraged
Vezi rapid
JOI 11.11.2021 - 13:40
Tarta Rasturnata cu Mere Caramelizate
Vezi rapid
JOI 18.10.2018 - 16:34
Placinta cu Mere de Post
Vezi rapid
JOI 25.11.2021 - 11:43

Toate campurile sunt obligatorii.