Drob de Carne de Porc si Ficat

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           30 minute
Timp de Gatire:
           70 minute
Timp Total:
           100 minute
Numar Portii:
           2 bucati de 30x12 cm (20 felii)
Drobul de porc este o alternativa a retetei traditionale de drob de miel de Pasti, la fel de delicios, asta pentru cei care nu se ating de carnea de miel. Eu recunosc ca nu mananc deloc carne de miel (nici macar branza de oaie, dar nu ma intrebati de ce…) si totusi, in ultimii ani, am incercat sa gust cate putin, ca sa nu-mi mai zica (aproape) toata lumea ca sunt fraiera. Insa, cand este vorba despre drob, incerc mereu sa caut solutii.

Sincer, nici nu-mi pot imagina Pastele fara un platou cu drob, cu ridichi si ceapa verde alaturi si, imediat dupa ce ciocnim ouale rosii, drobul este primul aperitiv pe care il gustam cu o pofta greu de descris. Cum sa refuzi un drob care se feliaza frumos, fraged, suculent si aromat, deloc uscat, sfaramicios sau inecacios? Si cu putin mustar langa, drobul este deja o delicatesa clasica!

De cate ori fac drob de carne, ma vad in bucataria calda a mamei mele. Nu exista Paste fara drob! Mai ales ca mama mi-a facut mereu toate poftele si, pe langa drobul lor (cel clasic din carne si organe de miel), fie imi facea drob din carne si ficat de porc sau uneori un fel de drob din carne tocata asemanatoare cu o chiftea cu oua fierte la cuptor sau, cel mai des, o tava cu drob de pui cu ficat. Asta pentru ca am fost un copil destul de mofturos!

In teorie se numea “drobul fetei”, caci eram singura mofturoasa din casa, insa in practica drobul cu carne de porc era cel care se termina primul. Asta pentru ca atunci cand il taia, toata lumea vroia si cate o feliuta din drobul din carne de porc la cuptor. Doar ca, spre deosebire de ei, eu tot in avantaj eram! Pentru ca genul asta de rulada de carne putea fi pregatita oricand, fara sa fie nevoie de o ocazie speciala sau de o masa festiva.

Acum, drept sa va spun, eu il fac destul de des si in timpul anului, mi se pare perfect ca aperitiv sau gustare, la micul dejun sau la un brunch, mai ales in weekend cand avem timp de rasfat. Doar ca, de cele mai multe ori, nu fac drobul din ficat de porc cu oua fierte, ci simplu, ca pe un chec din carne si uneori pun si ciuperci in el. De Paste insa, chiar daca mancam destule oua, trebuie sa recunosc ca asa am vazut la mama, daca drobul le are, parca arata mai frumusel, adica seamana cu drobul traditional, nu cu un chec aperitiv.

Si intamplarea sau soarta sau stiu eu ce, a facut ca mofturoasa de mine sa se intalneasca cu mofturosul de Lore. Cel care nu se atinge de organe, cu exceptia ficatului, asa ca profit de orice ocazie. Dar nu ma plag, ca si mie imi place. In plus ficatul face si rulada din carne de porc mai cremoasa, mai fina si ii da si gust.

Acum ca-i spuneti chiftea festiva la cuptor, rulada de carne la cuptor sau drob, nu cred ca mai conteaza. Totul tine de gusturi si cel mai important este sa gatesti cu drag pentru cei dragi, ca doar avem gusturi diverse. Traditia spune ca genul asta de aperitiv cu carne este nelipsit de pe masa de Paste, asa ca, daca nu sunteti fani drob de miel, eu zic sa incercati macar o data un drob din carne si ficat de porc. Serios, va zice mofturoasa-sefa! Sa va fie de folos!
 

INGREDIENTE:
1,2 kg de ficat de porc
1,2 kg de carne de porc
5 legaturi de ceapa verde
3 legaturi de usturoi verde
o legatura mare de patrunjel
o legatura mare de marar
8 oua
4-5 linguri cu ulei
30 g de unt
o lingurita cu cimbru
piper proaspat macinat
sare
40 g de unt
8 oua fierte tari (optional)

SFATURI:
1. Cantitatile din reteta sunt pentru doua bucati de drob din carne si ficat de porc, pentru o singura bucata injumatatiti cantitatile.

2. Ficatul – in loc de ficat de porc, puteti sa faceti drobul cu ficatei de pui sau cu ficat de vitel.

3. Carnea de porc - ca sa fie fraged si suculent, drobul are nevoie de grasime, folositi  o combinatie de carne de porc mai grasa cu una mai slaba. Eu am avut 800 g de spata de porc si 400 g de cotlet de porc, puteti combina ceafa, pulpa sau fleica.

4. In loc de ceapa si usturoi verde, puteti face drobul de carne cu ceapa si usturoi uscate (gustul va fi insa mai proaspat cu ceapa si usturoi verde) sau le puteti combina. Usturoiul verde poate fi inlocuit cu leurda.

5. In drobul de porc mai puteti adauga si cateva ciuperci champignon albe sau brune, dar merg foarte bine si combinate cu pleurotus sau hribi, tocate marunt si sotate putin.  

6. La fel de bine, in drobul cu ficat de porc mai puteti adauga si morcov, taiat in cubulete si calit putin, un ardei kapia sau un ardei gras rosu taiat in bucati mici.

7. Un drob gustos are nevoie de multa verdeata si condimente, fiti generosi! Daca nu va place mararul sau patrunjelul, folositi verdeturile voastre preferate.

8. Pentru o cremozitate aparte, puteti adauga in compozitia pentru drob o lingura de smantana grasa.

9. Nu renuntati la untul pus deasupra drobului de porc, acesta nu va lasa checul aperitiv sa se usuce in timpul coacerii, va crea un invelis care il va pastra suculent.

10. Ouale fierte nu sunt obligatorii, dar le puteti pune intregi in mijlocul drobului sau taiate cubulete in compozitie, pentru un drob mozaic.

11. Puteti sa faceti drobul cu oua de gaina, fierte 6-7 minute sau cu oua de prepelita, fierte 2 minute.

12. Daca nu faceti rulada de porc de Paste, in loc de oua fierte o puteti umple cu cativa carnaciori. Este potrivita pentru orice masa festiva, la orice petrecere cand esti in pana de inspiratie ce aperitive sa mai pui, ca gustare, la un brunch.

MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire ingrediente pentru drob.

Indepartam vasele sanguine groase (artere, vene) precum si pielite albicioase si tari pe care le are ficatul de porc.
Cu un cutit bine ascutit taiem ficatul in cubulete egale de cam 2 cm fiecare. Pentru ca ficatul de porc are un gust mai pregnant, eu am turnat peste el lapte dulce rece si l-am tinut 30 de minute.
Taiem carnea de porc in cubulete egale, tot de cam 2 cm fiecare.
Taiem usturoiul verde in rondele si punem separat partile albe si verzui de cele verzi, pentru ca o sa le folosim pe rand.
Taiem ceapa verde in rondele si, la fel, punem separat partile albe si verzui de cele verzi.
Tocam marunt o legatura mare de patrunjel si una de marar.
Dupa 30 de minute punem ficatul sa se scurga de laptele in care a stat si, dupa ce s-a scurs, il stergem cu servetele din hartie, nu vrem multa umiditate.

2. Pregatire umplutura pentru drob de porc.
Intr-o tigaie punem doua linguri cu ulei, adaugam jumatate din partile albe de ceapa verde, un sfert de lingurita cu sare, amestecam si o calim la foc mediu, pana cand se inmoaie.
Punem jumatate din partile albe de usturoi verde, amestecam si mai calim 2 minute.
Adaugam carnea de porc si o lasam sa se caleasca, tot la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana cand isi schimba culoarea, devine albicioasa cu mici urme de rumenire si nu isi mai lasa deloc apa.
Ca sa mearga treaba mai repede, intre timp, intr-o tigaie cu pereti mai inalti punem 2 linguri cu ulei si 30 g de unt.
Adaugam partile albe de ceapa verde ramase, amestecam si o calim la foc mediu 2-3 minute, pana cand devine sticloasa, fara sa se rumeneasca. De data asta nu punem sare, pentru ca in aceasta tigaie vom pregati ficatul.
Punem partile albe de usturoi verde ramase, amestecam si mai calim la foc mediu, 2 minute.
Punem bucatile de ficat, bine scurse, amestecam bine si acoperim tigaia cu capac (ca sa se creeze abur si pentru ca ficatul sa-si lase apa).
Amestecam din cand in cand ca sa nu se lipeasca sau sa se arda. Dupa vreo 15 minute il intoarcem si il mai gatim 5 minute, fara capac, el se va mai gati si la cuptor.
Inchidem focul si abia acum punem sare si piper macinat, amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Nu uitati sa mai dati un ochi si la carne, daca le faceti in acelasi timp!
Cand nu-si mai lasa zeama si are usoare urme de rumenire, condimentam carnea de porc cu piper macinat, amestecam bine, o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca.

3. Cum se toaca ingredientele pentru drobul din carne si ficat.
Dupa ce s-au racorit, incalzim cuptorul si pregatim doua tavi de chec cu dimensiunile de 30x12 cm, in care aranjam hartie de copt si le ungem cu putin unt.
Intr-un castron mare, batem bine 8 oua.
Jumatate din carnea de porc si jumatate din cantitatea de ficat racorite fie le dam prin masina de tocat cu sita mai mare, fie le maruntim cu robotul. Eu am maruntit si carnea si ficatul de porc racorite cu ajutorul robotului, cu cateva pulsuri scurte.

4. Pregatire compozitie pentru drob.
Peste ouale batute punem carnea de porc calita ramasa, ficatul de porc calit ramas si carnea si ficatul maruntite.
Adaugam ceapa verde si usturoiul verde ramase, adica partile verzi pe care le-am pus deoparte si care sunt foarte fragede si nu trebuie calite.
Punem patrunjelul si mararul si o lingurita cu cimbru uscat.
Condimentam cu sare si piper proaspat macinat si amestecam bine. Compozitia pentru drob nu trebuie sa fie tare, sidensa, ci moale si cremoasa.

5. Asamblare drob de porc cu oua fierte.
Punem un sfert din compozitia pentru drob, intr-un strat gros cam de un deget, la baza unei tavi de chec.
Presam bine cu o lingura pentru a nu ramane goluri de aer.
Punem o treime din compozitia ramasa in a doua tava si o presam la fel.
Asezam din loc in loc in fiecare tava, pe mijloc, cate 4 oua fierte tari si curatate de coaja (in functie si de dimensiunea tavii, eu am facut o proba inainte), apasandu-le usor.
Le acoperim cu un strat de amestec pentru drob, in fiecare tava jumatate din compozitia ramasa.
Nivelam bine si apasam usor.
Ca sa se aseze bine si sa nu avem goluri de aer in drobul de porc, lovim usor tavile de masa de cateva ori.
Deasupra punem din loc in loc bucatele de unt (cam 40 g), care ajuta drobul sa nu se usuce, dar ii da si gust.

6. Temperatura si timp de coacere drob.
Punem drobul de porc cu ficat in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 50-55 de minute, pana cand este este rumenit (evident, depinde de cuptor).
Dupa ce il scoatem din cuptor, trebuie sa lasam drobul sa se raceasca complet in forme. E foarte fraged si suculent si, cand este cald, se poate rupe usor.

7. Servire si pastrare.
E bun si cald dar, daca vreti felii frumoase si sa-l rasturnati fara sa se imprastie, taiati drobul numai dupa ce se raceste foarte bine, cel mai bine de pe o zi pe alta, cand il puteti rasturna cu usurinta pe un platou sau pe un tocator si sa ii indepartati tava si hartia de copt.
Eu l-am decorat simplu, cu ceapa verde si felii de ridiche. In sectiune se vad foarte frumos ouale fierte, se simt si bucatile de carne si cele de ficat, feliile se taie usor, cu un cutit bine ascutit si e tare gustos.
Merge bine cu mustar, o salata sau cu legume proaspete pe masa de Paste sau poate fi un aperitiv potrivit pe orice masa, la micul dejun, de luat la picnic sau la pachet.
Se pastreaza in frigider, acoperit, 3-4 zile.

SFATURI:
1. Drobul de porc poate fi pregatit si in forme mici de briose sau savarine, nu este obligatoriu sa-l faceti in tava de chec.

2. Secretul unui drob de pui, de porc sau de miel gustos este tocanita de ceapa cu ficat si carne.

3.
Sarea scoate apa din tesuturi si le intareste. Deci, in tigaia in care pregatim ficatul (fie el de pui, porc, vita, miel etc) punem sare la final doar dupa ce l-am gatit, chiar dupa ce am stins focul.

4. In acea tocanita de ficat si ceapa, cea care da gust drobului puteti pune putin vin alb (nu va faceti griji, alcoolul se va evapora imediat).

5.
Daca puteti, pentru a scadea timpul de pregatire al drobului de porc folositi doua tigai, in una caliti carnea de porc cu ceapa verde si usturoi verde, iar in cealalata faceti tocanita de ficat cu ceapa. Vor fi gata cam in acelasi timp, insa stati cu ochii pe ele.

6. Nu tocati foarte marunt (mai ales cu masina de tocat) nici carnea de porc, dar nici ficatul, pentru ca riscati sa faceti un pate in loc de drob. E placut sa simtim si bucatele de carne si de ficat prin drob.

7. Daca vi se pare ca nu se leaga compozitia pentru drob sau daca ouale au fost mici, mai adaugati inca unul.

8. Daca incercati sa feliati drobul de carne cat este cald, este foarte posibil sa se sfarame. Trebuie lasat sa se raceasca in tava, abia apoi il putem scoate intreg si frumos.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru
Drob din Carne si Ficat de Porc.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Drob de Carne de Porc si Ficat

Drob de Carne de Porc si Ficat

Dati un share pe:

Retete similare

Pasta de Macrou Afumat
Vezi rapid
JOI 19.03.2020 - 12:58
Chiftele de Cartofi Dulci la Cuptor
Vezi rapid
JOI 14.10.2021 - 13:47
Cascaval pane
Vezi rapid
LUNI 25.03.2013 - 16:18
Tarta cu Branza si Dovlecei
Vezi rapid
MARTI 09.06.2015 - 15:31
Rulouri de dovlecei cu branza
Vezi rapid
JOI 06.06.2013 - 12:58
Drob de Ficat de Pui
Vezi rapid
JOI 07.04.2022 - 12:58

Toate campurile sunt obligatorii.