Cotlet de Porc cu Bacon la Cuptor

Video reteta |        

Rating: 4.83 (Voturi: 6)

Timp de Pregatire:
           15 minute
Timp de Gatire:
           80 minute
Timp Total:
           95 minute
Numar Portii:
           8 portii
Cotletul de porc cu bacon la cuptor este raspunsul meu rapid la intrebarea care este cea mai frageda friptura de porc la cuptor. Mi se pare ca este esenta meselor in familie, fie ca este Craciun, Anul Nou, orice alta zi de Sarbatoare, sau pur si simplu masa de duminica.
Gatit simplu, ati putea spune ca un cotlet de porc intreg la cuptor nu este chiar cea mai suculenta carne, ca na, noi romanii suntem mai mult cu ceafa, ca sa nu mai zic de niste bucati zdravene de piept de porc, sa fie si putina grasime pe acolo. Si, de multe ori, este o adevarata provocare sa faci din cotletul de porc o friptura simpla, dar frageda si suculenta, care sa nu se usuce. Caci da, este o carne slaba si se poate intampla. Insa, daca imbraci cotletul porc in bacon, o sa vedeti ca lucrurile se schimba. Si, din doar cateva ingrediente si in mai putin de 20 de minute, fara a lua in calcul timpul in care sta in cuptor, dar cand nu trebuie sa-i facem mai nimic, se transforma intr-un super star! Unul care o sa cucereasca prin gust si combinatia de texturi, caci un cotlet de porc invelit in bacon este crocant la exterior, rozaliu, fraged si suculent la interior.
Este acea friptura de porc la tava tare potrivita atunci cand ai vrea ceva bun, dar nu ai timp sa stai ore intregi in bucatarie. Sau cand ai atat de multe de facut, incat nu stii cu ce sa incepi. Sau cand, pur si simplu, vrei sa te bucuri mai mult de cei dragi, dar, in acelasi timp, vrei sa-i si rasfeti. Pentru ca eu cred ca sunt putini cei care refuza o felie de cotlet de porc in bacon. Bine, aici vorbim despre carnivori, sa fie clar si in special despre cei care considera ca o bucata de cotlet de porc la cuptor este friptura perfecta!
Si acum sa fim seriosi, pentru aproape toata lumea e greu de refuzat un cotlet de porc fraged. In cuptor se intampla un fel de stiinta (magie, chimie): grasimea din bacon se topeste incetisor si se scurge peste cotletul de porc, imprumutandu-i din aroma si dintr-o carne de porc slaba transformandu-l in una suculenta. Si pana si cel mai carcotas mai cere o portie!
Mai este un secret, marinarea cotletului. De fapt, cred ca este esentiala ca sa transformi orice friptura de porc la cuptor intr-o vedeta. Si mare lucru nu ai de facut, practic condimentezi cotletul de porc, il pui in frigider, il lasi la marinat si apoi cuptorul face toata treaba. Bine, mai trebuie sa-l invelesti in bacon dar, daca nu vrei cine stie ce impletitura sofisticata, si asta este simplu.
Pentru o reteta festiva, si nu numai, un cotlet de porc dezosat la cuptor mi se pare cel mai potrivit. Si mai ales cand ai masa plina cu tot felul de bunatati si vrei sa gusti din toate, o felie de cotlet fara os este chiar suficienta. Caci suntem noi carnivori, dar cu moderatie. Daca ar fi sa fac un top, acest cotlet de porc intreg la cuptor ar fi pe primele locuri. Cred ca la egalitate cu coronita din cotlet de porc la cuptor. Dar cu aceleasi arome de Sarbatoare!
Nu stiu sa va explic de ce, dar de fiecare data cand il fac, simt miros de Craciun in casa. Ii vad pe toti ai casei in pijamele, adunati in jurul bradului si desfacand cadouri. Simt ca ma invaluie parfum de cafea, de turta dulce si de cozonac, chiar daca e vara afara. Si chiar daca sunt departe, ii am pe toti ai mei in jur. Sa va fie de folos si sa va adune la masa!
 
SFATURI:
1. Cum se marineaza carnea de porc? Cel mai bine este sa ne organizam din timp si, pentru o friptura frageda, sa marinam cotletul de porc dezosat cu o zi inainte de gatire. Putem aplica reteta de marinada si la pulpa de porc, spata sau chiar si la ceafa de porc (aceasta este mai frageda si se marineaza mai repede).
2. Ce condimente se folosesc pentru marinarea carnii? In loc de rozmarin, la marinarea carnii de porc putem sa folosim si cimbru sau salvie. Pe langa acestea, mai putem adauga chimen macinat, seminte de fenicul sau de mustar zdrobite, boia sau ghimbir ras.
3. Pentru a obtine o friptura de cotlet de porc la tava suculenta, etapa de marinare a carnii este esentiala, care mai poate fi facuta in saramura simpla (apa cu sare); exista marinarea uscata (cu un mix de condimente - dry rub) sau umeda (cu mustar, miere, coniac, ceapa, dafin, etc.).
4. Stergem bine cotletul de porc cu servete absorbante pentru a fi cat mai uscat si toate condimentele sa se lipeasca de el. Astfel marinada il va fragezi. Cotletul trebuie curatat cu un cutit bine ascutit de pielitele argintii de la suprafata (altfel se vor strange la copt), dar este bine sa pastram un strat milimetric de grasime. Nu folosim multa sare pentru ca, in general, baconul este deja sarat.
5. Aranjam feliile de bacon pe o hartie de copt, pentru a putea infasura in ele mai usor carnea de porc. Este bine ca feliile de bacon sa fie subtiri, insa nu foarte subtiri, dar si mai lungi, cat sa se poate infasura in jurul bucatii de cotlet intreg. Daca nu sunt suficient de lungi , punem doua una langa alta, usor suprapuse, astfel incat lungimea lor sa fie egala cu grosimea bucatii de cotlet.
6. Carnea de porc trebuie marinata cu o zi inainte, chiar cu doua, pastrata in frigider acoperita, scoasa a doua zi cu macar 2 ore inainte de a o pune in cuptor si apoi imbracata in bacon.
7. Nu punem carnea pentru friptura scoasa din frigider direct in cuptor, ci o lasam sa ajunga inainte la temperatura camerei.
8. Daca nu avem o tava cu gratar, putem sa folosim gratarul cuptorului pus deasupra unei tavi sau putem sa asezam cotletul de porc pe un pat de ceapa, morcovi sau tije de telina.
9. Daca folosim un termometru pentru carne (este foarte util si nu este scump) introdus in partea cea mai groasa a cotletului de porc, temperatura interna trebuie sa fie de 60 de grade Celsius pentru o friptura medium-rare, 63-66 de grade Celsius pentru o friptura de porc medium, iar pentru un cotlet de porc bine facut temperatura interna trebuie sa fie 70 de grade, mai mult de atat nu este recomandat.
10. Cat se lasa o friptura la odihnit si de ce? Nu taiam friptura de porc imediat ce o scoatem din cuptor, ci o lasam sa se odihneasca 10-15 minute, timp in care devine si mai frageda si se mai si gateste.

INGREDIENTE PENTRU COTLET DE PORC CU BACON LA CUPTOR
o bucata intreaga de cotlet de porc dezosat, de cam 1,2 kg
200 g de bacon (16-18 felii lungi si subtiri)
3 linguri cu mustar
2 linguri cu ulei de masline
2 linguri cu zahar brun
10-12 catei mici de usturoi
o lingurita cu frunze de rozmarin, tocate marunt
piper proaspat macinat
sare

MOD DE PREPARARE COTLET DE PORC INVELIT IN BACON LA CUPTOR
1. Cum se marineaza cotletul de porc. Peste mustar punem zaharul brun, turnam uleiul de masline, punem frunzele de rozmarin (sau cimbru), zdrobim peste ele usturoiul si amestecam bine. Stergem bine cotletul de porc cu servete absorbante, curatat inainte cu un cutit bine ascutit de pielitele argintii de la suprafata, dar pastram un strat subtire de grasime. Condimentam cotletul de porc cu sare si piper macinat, pe toate partile. Ungem bucata de carne de porc cu marinada pregatita, pe toate partile. Punem cotletul intr-o caserola sau o punga, o inchidem bine si o punem in frigider pentru 6-12 ore.
2. Cum se face cotletul de porc cu bacon la cuptor. Incalzim cuptorul si nu uitam sa scoatem carnea de porc din frigider cu minim 2 ore inainte de gatire. Asezam feliile de bacon, usor suprapuse, pe o hartie de copt, astfel incat sa formam o patura cu lungime cat cea a cotletului. Pe mijlocul fasiilor de bacon punem bucata de cotlet, cu grasimea in jos.
3. Cum se face cotletul de porc in bacon. Cu tot cu hartia de copt ridicam baconul, acoperim cu el cotletul de porc, din ambele parti, si desfacem hartia. Putem sa il invelim in bacon si pornind de la unul din capete, astfel incat feliile de bacon sa fie putin suprapuse si sa il acopere complet, dar este mai migalos. Daca este cazul, prindem capetele feliilor de bacon cu scobitori.
4. La ce temperatura si cat timp se coace cotletul de porc invelit in bacon la cuptor. Mutam friptura de porc pe un gratar asezat deasupra unei tavi, ajutandu-ne de hartia de copt, si il asezam cu partea frumoasa in sus (grasimea pastrata pe bucata de carne va fi deasupra). Acoperim cotletul cu o hartie de copt, dar nu o inchidem ermetic (aburul trebuie sa iasa pe langa ea) si il punem in cuptorul incalzit la 190 de grade pentru 45 de minute. Dupa acest timp scoatem tava din cuptor, indepartam cu atentie hartia de deasupra si punem cotletul de porc cu bacon inapoi in cuptor, neacoperit, tot la 190 de grade, pentru inca 35-40 de minute.
5. Servire cotlet de porc cu bacon la cuptor. Cand baconul este rumenit si crocant, scoatem friptura de porc din cuptor, o acoperim lejer cu o hartie de copt si o lasam sa se odihneasca 10-15 minute. Servim cotletul de porc cald, cu legume fierte, sote (morcov, mazare, fasole verde) sau coapte, piure de cartofi, pastarnac, mazare, telina, morcov sau cartofi dulci sau cartofi la cuptor si salata. Taiat in felii subtiri cotletul de porc in bacon este bun si rece, in sandwich-uri cu friptura, cu mustar sau castraveti murati, o alternativa sanatoasa pentru a inlocui mezelurile.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Cotlet de Porc Dezosat cu Bacon la Cuptor.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Cotlet de Porc cu Bacon la Cuptor

Cotlet de Porc cu Bacon la Cuptor

Dati un share pe:

Toate campurile sunt obligatorii.