Crema Catalana

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           10 minute
Timp de Gatire:
           10 minute
Timp de Asteptare:
           4 ore
Timp Total:
           4 ore si 20 de minute
Numar Portii:
           3-4
Reteta de crema catalana este cum nu se poate mai simpla si la indemana oricui. Dar ce este mai exact crema catalana? Ei bine, am vazut ca unii ii spun crema de zahar ars spaniola. Seamana si nu prea, pentru ca este o “crema de zahar ars fara cuptor”. Mai rau v-am zapacit! Pe scurt, este o crema pasticerra, o crema de patiserie, o budinca aromata servita rece cu un strat de zahar caramelizat deasupra.

Crema asta de oua cu lapte, caci ele sunt ingredientele principale, isi are originile in Catalonia, Spania si este documentata inca din secolul 14 in cartile de bucate spaniole. Este asemanatoare cu creme brulee, desi varianta frantuzeasca se pare ca a aparut 3 secole mai tarziu si este mult mai cunoscuta.

Diferentele dintre ele tin si de ingrediente, dar si de modul de preparare. Crema catalana este o crema fiarta cu lapte si amidon, adica se face pe aragaz. Creme brulee are in compozitie smantana, nu lapte, si se coace pe baie de apa, apoi ca si surata ei spaniola, se acopera cu un strat de zahar caramelizat.

Daca vorbim despre diferentele dintre crema catalana si crema de zahar ars, cea pe care o stim cu totii, aceastea sunt si mai mari. Prima este o crema cu galbenusuri, a doua este o crema de lapte cu oua intregi, turnata peste zaharul caramelizat cu care imbracam forma in care vom coace pe baie de apa, si care se transforma intr-o sos delicios dupa ce o rasturnam pe platou. De fapt, ca sa fim corecti, ceea ce numim cu totii crema de zahar ars este de fapt o crema caramel.

Fiecare are particularitatile sale si este delicioasa in felul ei. S-ar putea sa fiu subiectiva, dar daca ma intrebati pe mine, cea mai buna dintre cele trei, dar si cea mai simplu si rapid de facut este crema catalana. Contrastul dintre textura tare a caramelului si crema fina si delicata este cel mai spectaculos lucru la acest desert. Pur si simplu imi place sa plesnesc cu lingurita crusta, sa aud cum se sparge caramelul sa pot ajunge la crema. Fiind o crema fiarta, nu trebuie sa stau dupa ea sa se coaca, practic in 10 minute este gata. E drept ca apoi trebuie sa ai rabdare sa se raceasca, dar asta este valabil pentru oricare alta crema cu oua, nu?

Aromele cremei catalane ma duc cu gandul la vacanta, la momente simple si dulci, parca ma vad la o terasa pe plaja din Barcelona. Budinca rece, ascunsa sub un strat de zahar caramelizat fierbinte, ma face sa visez cu ochii deschisi savurand-o. Caramelizarea zaharului este partea mea preferata, mai ales cand avem musafiri: este dramatica si de obicei aduce o multime de „uau”. Desi este un desert fara coacere care pare sofisticat, genul asta de crema de zahar ars usoara nu doar ca impresioneaza prin gust, ci si prin prezentare.

O sa vedeti ca este un desert rapid pe care il poate pregati oricine. Este atat de banal, incat veti vrea sa il faceti mereu dupa ce l-ati incercat prima data. Si asta din ingrediente simple, pe care sigur le aveti in casa, dar care se unesc intr-un mod surprinzator. Dupa ce spargeti crusta de caramel si va scufundati lingurita in budinca cremoasa, o sa ma pomeniti. Sa va fie de folos!
 
 
INGREDIENTE:
7 galbenusuri
500 ml de lapte (cu minim 3,5% grasime)
15 g de amidon
90 g de zahar
un baton de scortisoara
coaja rasa de la o lamaie bio
coaja rasa de la o portocala bio
o pastaie de vanilie
sare
20-30 g de zahar alb sau brun

SFATURI:
1. Galbenusurile de ou sunt principalul agent de ingrosare pentru crema catalana si o fac cremoasa. Albusurile ramase le puteti folosi la o prajitura cu bezea, de exemplu, sau le puteti congela intr-o cutie inchisa ermetic sau intr-o punga cu fermoar, pe care notati data si cate sunt. Albusurile se pot pastra in congelator pana la 6 luni si inainte de folosire trebuie lasate sa se decongeleze lent in frigider.

2. Laptele trebuie sa aiba minim 3,5% grasime. El aduce textura cremoasa. Nu folositi lapte cu continut scazut de grasimi sau smantana.

3. Amidonul de porumb este un alt agent de ingrosare pentru crema fiarta. El ajuta si la prevenirea coagularii galbenusurilor.

4. Batonul de scortisoara are o aroma mult mai delicata decat scortisoara macinata. In plus, la infuzarea in lapte, isi pastreaza si ii transfera acestuia tot parfumul.

5. Crema Catalana este de obicei aromata atat cu coaja de portocala, cat si cu coaja de lamaie, dar puteti folosi doar una sau alta. Fie folositi un curatator de legume pentru a taia o fasie lunga de coaja, fie le radeti, insa fara partea alba amara de sub coaja.

6. Vanilia nu se foloseste in reteta originala spaniola, sigur ca puteti renunta la ea. Daca totusi vreti sa ii aduceti cremei catalane arome subtile de vanilie, folositi semintele de la o pastaie de vanilie si nu esenta de vanilie. O pastaie de vanilie buna trebuie sa fie moale, umflata, usor lipicioasa si usor de indoit.

MOD DE PREPARARE:
1. Cum se infuzeaza laptele.

Pentru crema catalana avem nevoie de niste vase termorezistente, de preferat mici, cat o portie.
Despicam pe lungime pastaia de vanilie si cu varful unui cutit radem usor interiorul pastaii. Nu aruncati pastaia, pentru ca o vom folosi si pe ea.
Punem intr-o cratita laptele dulce, cu minim 3,5% grasime, batonul de scortisoara, pastaia de vanilie ramasa dupa ce i-am adunat toate semintele, contribuie si ea la gustul cremei, semintele de vanilie adunate, si le punem sa fiarba la foc mediu, amestecand din cand in cand.
Cand laptele ajunge la temperatura de fierbere (incepe sa se umfle), il luam de pe foc, adaugam coaja de la o lamaie si de portocala bio (nu le-am pus de la inceput pentru ca isi pierdeau aroma).
Amestecam, acoperim cratita cu un capac sau cu o farfurie si le lasam sa se infuzeze 10-15 minute.

2. Pregatire oua pentru crema.
Peste galbenusuri punem un sfert de lingurita cu sare, zaharul (cele 90 g) si amidonul si amestecam cu un tel pana cand se albesc si devin cremoase.

3. Cum se tempereaza crema de oua cu lapte.
Dupa 10-15 minute, strecuram laptele aromat.
Turnam laptele fierbinte peste oua putin cate putin, in fir subtire, amestecand continuu pentru a le ridica treptat temperatura.

4. Pregatire crema cu lapte, amidon si galbenusuri.
Punem crema de oua din nou la fiert pe foc mic si amestecam continuu cu telul pana cand simtim la mana ca incepe sa se ingroase si are consistenta unei budinci. In 5 minute crema mea a fost gata.
Luam crema catalana de pe foc si o punem in formele pregatite. Mie mi-au iesit 3 portii mari, asta depinde de dimensiunile formelor folosite, ale mele au diametrul de 9 cm si inaltimea de 6.
Netezim usor suprafata fiecareia cu spatele unei linguri.
Punem folie alimentara deasupra fiecarei creme de galbenusuri, direct pe suprafata, ca sa nu faca crusta.
Le lasam sa se raceasca pana cand ajung la temperatura camerei, apoi le punem in frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte.

5. Caramelizare zahar.
Inainte de servire, indepartam folia, punem cate o lingurita de zahar alb sau brun deasupra fiecarui castronel si caramelizam zaharul cu o torta de bucatarie pana cand devine maroniu. Miscati torta, pentru a incalzi uniform toata suprafata budincii. Zaharul se va topi mai intai, apoi se va carameliza.

6. Servire si pastrare.
Crema catalana poate fi pastrata in frigider, acoperita 2-3 zile, insa caramelizata deasupra chiar inainte de servire. Altfel, toppingul crocant de caramel va incepe sa absoarba umezeala, sa se inmoaie si, in cele din urma, sa se lichefieze.
Puteti sa puneti deasupra cremei niste fructe sau coaja rasa de lamaie sau portocala si sa va rasfatati cu ea langa o cafea. In Spania, crema catalana se intalneste aproape peste tot, putine restaurante nu o au in meniu. Mie mi se pare ca acest desert usor este perfect si pentru a impresiona oaspetii si este potrivit si la o petrecere sau pe o masa festiva. Daca aveti musafiri si pregatiti crusta de caramel in fata lor, sigur o sa-i impresionati!

SFATURI:
1. In mod traditional, pentru crema catalana se folosesc vase de ceramica maro, pentru un aspect rustic si clasic. Eu nu am avut, asa ca am facut-o in boluri ramekin (vase mici de ceramica). Daca nu aveti astfel de vase, puteti incerca si in forme forme metalice de prajituri sau in vase de sticla termorezistente. Nu incercati in forme de silicon, caci nu veti putea carameliza zaharul cu o torta de bucatarie.

2.
Nu puneti mult lapte cald deodata peste galbenusuri pentru ca riscati sa le transformati intr-o omleta. In tot acest timp amestecati continuu.

3. Dupa ce puneti crema de oua cu lapte pe foc, daca nu amestecati continuu, insistand pe margini si la baza vasului, crema nu va fi fina si uniforma si se prinde foarte rapid de fundul vasului! Dureaza cateva minute, crema ar trebui sa opuna putina rezistenta atunci cand o amestecati. Trebuie sa fiti atenti, caci gatita prea mult, crema se poate coagula sau separa.

4. Crema cu oua nu trebuie sa fiarba, ar trebui sa aiba consistenta unei budinci. Crema se va incalzi incet si va incepe sa se ingroase treptat, de aceea trebuie sa amestecati continuu.

5. Daca totusi se intampla sa aiba cocoloase, de la amidonul gatit prea putin sau de la galbenusurile gatite prea mult si care incep sa se coaguleze, treceti-o printr-o sita fina. Gustul nu se schimba, insa consistenta nu va mai fi la fel de matasoasa si cremoasa si chiar e pacat de ingredienete si de munca.

6. Puteti carameliza zaharul mai mult sau mai putin, in functie de gustul vostru, important este sa aveti deasupra cremei cu galbenusuri o crusta tare si crocanta. Aveti grija sa nu il ardeti prea tare, caci zaharul ars prea mult devine amar.

7.
Daca nu aveti torta, incalziti bine cuptorul folosind functia grill si puneti crema pe raftul cel mai de sus, cu grija sa nu fie prea aproape de grill si stati cu ochii pe ea, pentru ca zaharul se arde foarte rapid, dureaza 1-2 minute. Singura mentiune este ca in felul acesta, crema de sub crusta de caramel se va incalzi si ea si nu va mai exista diferenta de temperatura dintre cele doua atunci cand o mancati, oricum este delicioasa.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Crema Catalana.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Crema Catalana

Crema Catalana

Dati un share pe:

Retete similare

Tarta cu branza si porumb
Vezi rapid
DUMINICA 07.07.2013 - 12:21
Rosii Umplute cu Branza la Cuptor
Vezi rapid
VINERI 31.07.2015 - 16:23
Crema Catalana
Vezi rapid
MIERCURI 11.09.2024 - 10:57
Budinca de Paste si Branza
Vezi rapid
LUNI 30.05.2016 - 15:33
Ciocolata Calda Cremoasa
Vezi rapid
JOI 13.02.2020 - 15:29

Toate campurile sunt obligatorii.