Chec cu Cacao, Portocale si Glazura

Video reteta |        

Rating: 4.83 (Voturi: 6)

Timp de Pregatire:
           20 minute
Timp de Gatire:
           60 minute
Timp Total:
           80 minute
Numar Portii:
           12-14 felii
           (O forma cu diametrul de 23 cm)
Checul cu cacao si portocale cred ca o sa va incante, pentru ca nu este uscat la interior, este moale si umed, parfumat cu aroma de portocala, se face usor si din ingrediente simple, la indemana. Cel putin mie asa mi s-a intamplat.

Weekend-ul trecut m-am trezit cu un chef nebun de a „coace” ceva bun, iar prin „ceva” ma refer la un desert rapid si economic, lucru pe care l-am si facut, iar primul pe lista a fost un chec cu cacao si suc de portocale.
Cum sa va spun eu? Mi se pare ca un chec cu portocale este acel desert simplu, cu gust de sarbatoare, perfect pentru zilele cand sa dai drumul la cuptor iti aduce o stare de bine si este gata cat ai zice chec marmorat. Chiar ca dureaza mai mult sa se raceasca, decat sa-l pregatesti! Si, daca la o mancare e mai simplu, ca mai bagi lingura in ea sa o “gusti”, la dulciuri nu prea merge… Unii, altii, mai ling castroanele, dar cam atat .

Si daca mai faci si “greseala” sa-i lasi sa se invarta pe langa tine in bucatarie, atunci situatia devine grava. Auzi din 5 in 5 minute intrebarea “Gata, s-a racit checul, putem sa-l taiem?”. Adevarul e ca e greu sa rezisti, caci e pufos si aromat, iar combinatia de portocale si cacao il fac aproape irezistibil.

Sunt sigura ca ati observat ca iubesc checurile, fie ca vorbim despre un chec glazurat sau de unul simplu. Ce s-o mai lungim, o felie de chec pufos cu cacao, cu fructe sau cu ciocolata merge de minune langa de un pahar cu lapte, o ceasca de ceai sau cafea, la orice ora. In plus, un chec simplu e o prajitura care se pastreaza bine vreme destul de indelungata, e perfect si pentru pachetelul copiilor, e spornic, dar oricate combinatii am incercat, parca niciodata nu am destule retete de chec.

Ei bine, reteta acestui chec pufos cu portocale este una dintre cele mai usoare. Fara albusuri batute spuma, fara sa ne complicam si fara sa umplem toata bucataria de vase murdare, un castron este suficient. De fapt doua, daca vrei sa faci checul cu cacao glazurat. In rest, oua, zahar, faina, ulei si portocale si niste crema de branza.
Desi initial ma gandisem sa fac checul cu glazura de lamaie, am renuntat la idee. Dupa gustul meu este putin cam dulce, dar nici nu l-am lasat simplu, i-am facut o glazura de branza care i-a dat acel ceva in plus acestui chec cu suc de portocale, si asa foarte delicios. A fost fix ce ii trebuia! Si nici nu a trebuit sa asteptam sa se intareasca ca sa-l pot felia frumos.

Eu si Lore, da, doar noi doi, l-am dat gata! Dar a fost atat de aromat, umed dar pufos, deloc inecacios, dulce si in acelasi timp acrisor, incat nici noi, dar nici checul, nu am rezistat. Ne-a mers la suflet! S-a potrivit perfect langa o cana mare de cafea (bine, pentru Lore au fost doua cu extra glazura din crema de branza)!

Si sa fim sinceri, oricat de simplu este un chec, te poate scoate din incurcatura atunci cand ti se anunta musafiri sau cand ai pofta de ceva bun, cand ai nevoie de un moment de tihna, nu ai chef sa iesi la cumparaturi si faci repede din ce ai prin camara un desert pe placul tuturor. Perfect de savurat alaturi de oameni dragi. Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Poate fi facut checul cu cacao si fructe? Putem sa folosim fructe proaspete, dar si fructe congelate sau din compot. Exista insa doua reguli simple: fructele trebuie decongelate si scurse foarte, foarte bine.
Fructele proaspete trebuie spalate bine si tamponate cu un servetel din hartie. In cazul fructelor din compot acestea trebuie sa fie bine scurse si, la fel, tamponate cu un servetel din hartie. Orice fructe folosim, este nevoie sa le acoperim cu faina inainte de a le pune in chec.
Pentru un plus de gust, mai putem adauga in compozitia pentru chec cateva nuci usor rumenite, alune sau migdale tocate, dar si fructe uscate sau confiate.

2. Ce tava folosim pentru prajitura cu portocale si cacao? Putem sa facem prajitura intr-o forma de guguluf, intr-o forma de chec obisnuita, intr-o tava cu dimensiunile de 20x20 cm sau in forme de briose. Inainte de a incepe pregatirea prajiturilor de casa, incalzim cuptorul, aranjam in tava hartie de copt si o ungem cu un cub de unt.

3. Este bine ca ouale folosite pentru orice chec pufos sa fie la temperatura camerei, pentru a se bate mai usor. Spargem fiecare ou deasupra unui pahar, pentru a fi siguri ca nu este alterat.

4. De ce la prajituri se amesteca faina cu praful de copt? Astfel agentul de crestere se va distribui uniform in tot checul. La fel de important este sa le cernem pentru a acumula cat mai mult aer.

5. Cum se face checul pufos? Cu cat mixam mai bine ouale cu zaharul, cu atat checul va creste frumos si va fi pufos.

6. Ce fel de ulei se foloseste pentru chec? Uleiul vegetal, unul fara aroma intensa, face ca genul acesta de chec sa fie mai umed. Folosim un ulei neutru: de floarea soarelui, de germeni de orez sau de rapita; cele cu un gust intens, cum este uleiul de masline, vor schimba gustul checului.
La fel de bine putem sa folosim in loc de ulei, unt topit si racorit.

7. Dupa ce adaugam ingredientele uscate in compozitia pentru checul cu portocale, nu amestecam mai mult decat este nevoie, ci doar pana la incorporare, cat sa nu mai avem pungute de faina, pentru ca altfel nu vom avea o prajitura pufoasa. Este important sa nu amestecam circular, ci numai pe verticala, pentru a nu se pierde volumul de aer incorporat in aluat, altfel nu vom obtine un chec pufos.

8. Cum se coace checul pufos? In primele 15 de minute de coacere nu deschidem usa cuptorului, pentru ca socul termic va face checul cu cacao sa se lase.
Daca desertul cu portocale se rumeneste mai repede, in ultimele 10 minute il acoperim cu o hartie de copt. Nu trebuie sa exageram cu coptul, pentru ca prajitura se poate usca prea tare, ea trebuie sa ramana usor umeda in interior si sa treaca testul scobitorii.

9. Dupa ce scoatem checul cu portocale si cacao din cuptor il lasam sa se racoreasca 5-10 minute in forma, apoi il scoatem cu atentie din tava fierbinte.
Daca il facem intr-o tava de chec obisnuita in care am pus hartie de copt, o desfacem, asezam checul pe un gratar de bucatarie si il lasam sa se racoreasca complet (altfel va face condens si va deveni cleios). Putem felia checul doar dupa ce s-a racit complet.

10. Cum se glazureaza checul? Putem sa lasam checul cu cacao, pudrat cu zahar sau ii putem face o glazura de lamaie, una de portocale, fara sa folosim si crema de branza, sau o glazura de ciocolata.
In cazul in care alegem sa-i facem o glazura, o turnam cu o lingura peste checul complet racit si il mai lasam cam o ora inainte de a il felia, cat glazura de lamaie sau cea de ciocolata sa se intareasca.
Daca ii facem checului o glazura de crema de branza, nu este nevoie sa o lasam sa se intareasca. Crema de branza poate fi inlocuita cu smantana grasa, mascarpone sau ricotta amestecata cu putin zahar pudra, insa nu folosim crema de branza light! Cel mai bine este sa pregatim glazura inainte de servire, dupa ce checul s-a racit complet. Este important ca crema de branza sa fie la temperatura camerei. Aceasta glazura de branza poate fi folosita si in torturi sau prajituri.

Va las mai jos cateva retete de chec simple care mie imi plac foarte mult si pe care sper sa le incercati si voi:
Chec Umed cu Iaurt si Capsuni
Chec Umed cu Mere Caramelizate
Chec Cu Banane, Nuci si Ciocolata-Banana Bread
Chec cu Lamaie si Mac
Chec cu Mere si Branza
Chec cu Pere Rasturnat

INGREDIENTE:

Pentru chec:
4 oua
200 g de zahar
100 ml de ulei (de floarea soarelui)
200 ml de suc de portocale proaspat stors (2 portocale mari)
330 g de faina
20 g de cacao
coaja rasa de la o portocala bio
o lingurita cu extract de vanilie
un plic cu praf de copt (10 g)
sare
100 g de fulgi de ciocolata (optional)

Pentru glazura de branza:
150 g de crema de branza, la temperatura camerei
50 g de zahar pudra
5-6 linguri cu zeama de portocale

MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire tava si ingrediente:
Incalzim cuptorul.
Ungem bine cu unt si tapetam cu faina o forma de gugulf cu diametrul de 23 cm sau o forma de chec obisnuita.
Peste faina punem praful de copt si amestecam bine.

2. Pregatire chec cu portocale:
Peste oua punem un sfert de lingurita cu sare si le batem bine.
Adaugam zaharul si mixam, intai la viteza mica, apoi o marim treptat, pana cand amestecul isi tripleaza volumul, devine albicios si are consistenta unei creme (8-10 minute).
Turnam uleiul si mixam, la viteza mica, pana la omogenizare.
Adaugam sucul de portocale, extractul de vanilie si coaja rasa de portocala si mixam, tot la viteza mica, pana la omogenizare.
Asezam deasupra castronului o sita in care punem ingredientele uscate si le cernem. Punem fulgiii de ciocolata (daca folositi) si amestecam usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus, ca si cum am intoarce compozitia pana la incorporarea completa, dar nu mai mult.
Turnam compozitia pentru checul cu portocale in tava pregatita si o distribuim uniform.

3. Pregatire chec cu cacao:
Peste compozitia ramasa cernem pudra de cacao si amestecam usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus, ca si cum am intoarce compozitia pana la incorporarea completa, dar nu mai mult.

4. Pregatire chec marmorat:

Turnam in tava compozitia cu cacao, din loc in loc, peste cea simpla.
Cu o lingura, un bat de frigaruie sau cu o furculita impingem aluatul cu cacao in cel simplu, rotind usor (facand zig-zag-uri, pentru obtinerea efectului marmorat).

5. Temperatura si timp de coacere:
Punem checul cu cacao si portocale in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 50-60 de minute, pana cand este rumenit si trece testul scobitorii.
Lasam checul sa se racoreasca 5-10 minute in forma de guguluf, apoi il rasturnam pe un gratar, ridicam forma si il lasam sa se raceasca complet.

6. Pregatire glazura de branza:

Peste crema de branza, la temperatura camerei, punem zahar pudra si amestecam pana la omogenizare.
Adaugam zeama de portocale, lingura cu lingura, si amestecam bine dupa fiecare noua adaugare. Eu am pus 6 linguri cu zeama de portocale dar, in functie de gustul vostru, daca adaugati mai mult suc de portocale o sa aveti o glazura mai fluida, care curge mai usor. Eu m-am oprit cand am obtinut o consistenta ca o crema moale.

7. Servire si pastrare:
Punem glazura peste checul cu cacao si portocale complet racit.
Este un chec umed, pufos si aromat, perfect langa o cafea, un ceai, un pahar cu lapte caldut sau o limonada rece, fie la micul dejun, la pranz, pentru gustarea copiilor, sau in orice moment al zilei cand avem pofta de un desert rapid si cu ingrediente la indemana.
Checul cu portocale si cacao poate fi pastrat intr-un loc racoros, intr-o cutie inchisa ermetic 3-4 zile (ramane la fel de pufos) si glazurat inainte de servire.

Aceasta este recomadarea Reteta-Video pentru
Chec cu Cacao, Portocale si Glazura de Branza.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Chec cu Cacao, Portocale si Glazura

Chec cu Cacao, Portocale si Glazura

Dati un share pe:

Retete similare

Chec Englezesc cu Mere
Vezi rapid
JOI 19.01.2017 - 15:37
Chec Pufos cu Visine si Cacao
Vezi rapid
JOI 27.06.2024 - 11:44
Chec cu Vin Rosu si Ciocolata
Vezi rapid
SAMBATA 12.04.2014 - 21:58
Chec cu Fructe si Ciocolata Alba
Vezi rapid
JOI 01.02.2018 - 17:00

Toate campurile sunt obligatorii.