Conopida la Cuptor

Video reteta |        

Rating: 4.5 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           10 minute
Timp de Gatire:
           25 minute
Timp Total:
           35 minute
Numar Portii:
           3
Reteta de conopida la cuptor pe mine m-a atras in primul rand prin simplitatea ingredientelor si banalitatea modului de pregatire. Prima data am facut-o mai mult din curiozitate si, sincera sa fiu, aveam foarte putine asteptari. Dar mi-am schimbat parerea cand am vazut cat de rapid banala conopida coapta la cuptor a disparut din farfurii.

Stiu, retetele cu conopida nu sunt iubite de toata lumea, dar noi suntem mari fani. Totusi eu zic sa ii dati o sansa, este una dintre cele mai sanatoase legume, bogata in minerale: potasiu, magneziu, calciu, fier, vitamine C si K, din complexul B (B1, B2, B3, B6 ?i B9), dar si beta-caroten, acid folic, enzime si fibre. Cu toate astea, este saraca in calorii, deci o mancare de conopida este potrivita chiar si pentru cei care tin la silueta, dieta sau aleg un stil de viata sanatos. Si da, chiar si conopida poate fi delicioasa.

Mult timp nu m-am gandit sa gatesc conopida simpla la cuptor, nu stiu de ce. Poate pentru ca primele pe lista sunt conopida pane, conopida gratinata, piureul de conopida sau conopida murata. Ei bine, conopida la cuptor cu parmezan, branza sau cascaval, caci le-am incercat pe toate, ne-a cucerit pe loc. Chiar si cand am facut conopida la cuptor de post, ca nu mai aveam idei si ne si place, a fost un succes.

Parca va si aud ca spuneti, iar a venit Ina cu o reteta ciudatica. Insa, conopida gatita la cuptor are o aroma minunata, este si usor caramelizata si fara ingrediente complicate sau greu de gasit. Simplu si rapid. E adevarat, conopida la cuptor este dietetica, vegetariana si poate neobisnuita. Nu este crocanta, asa cum sunt de obicei legumele la cuptor, este moale si textura sa este interesanta si surprinzatoare, rumena, aromata, gustoasa si satioasa.

Una peste alta, ca am facut pana acum mancarea de conopida de post sau nu, este simpla, ceea ce cred eu ca este cel mai important si de aici vine si savoarea ei. Ca a fost garnitura sau fel principal, ca a fost pranz sau cina, garantez ca este tare buna. Desigur trebuie sa iubiti conopida, aceasta e singura conditie, caci povestea ei e pe viata si pe moarte: o iubesti sau o urasti. Sa va fie de folos!
 
SFATURI:
1. Cum alegem conopida?
Trebuie sa fie tare, ferma, sa se simta grea, alba sau usor crem, cu buchetele bine stranse in jurul tulpinii, fara pete galbene sau maro. Faptul ca e invelita in frunze verzi inseamna ca este foarte proaspata. La fel de bine putem folosi conopida galbena, violet sau verde, desi se gasesc mai greu si au un pret piperat.

2. Condimente pentru conopida la cuptor. Eu o fac cat mai simplu: sare, piper, paprika afumata si pudra de usturoi. Aceste condimente ofera o aroma irezistibila conopidei, insa le putem schimba cu oricare altele. Chimionul, pudra de mustar, pudra de ceapa, cimbru, rozmarin, paprika picanta, cativa fulgi de chilli sunt cateva exemple, insa posibilitatile sunt nelimitate.

3. Putem sa facem conopida la cuptor de post? Absolut! Putem exclude parmezanul.

4. Cu ce inlocuim parmezanul, in varianta de dulce? Cu alt tip de branza cum ar fi Grana Padano sau Pecorino, merge si cascaval sau chiar si o branza maturata, mai tare.

5. Conopida e o leguma mai greu de igienizat datorita inflorescentelor foarte compacte. O spalam sub jet de apa rece, lasand apa sa curga prin ea.

6. Pentru a fi siguri ca nu exista insecte ascunse in buchetele de conopida este bine sa le punem in apa cu sare in jur de 10 minute, inainte de a le gati.

7. Desi conopida simpla la cuptor este putin crocanta, este important sa o uscam foarte bine, o punem pe prosoape din hartie, cu partea cu cotorul in jos, o lasam se scurga bine de apa si o stergem, insistand. Nu vrem sa se gateasca la abur, ci vrem o conopida rumenita. Daca aveti un uscator pentru salata este foarte potrivit.

8. Fierbem conopida inainte de a o pune la cuptor? Nu, nu este nevoie, nu vrem sa fie  flescaita . Va fi moale si gatita, pentru ca o facem la temperatura mare.

9.
Pentru rezultate optime, trebuie sa taiem conopida in bucati mici, cat mai egale, pentru a se coace in acelasi timp, cu multe margini plate pentru a se aseza bine in tava si pentru a se carameliza.

10. Cum se condimenteaza conopida? Important este sa imbracam toate buchetelele de conopida in condimente. Fie le punem intr-un vas, il acoperim cu un capac si il scuturam bine, bine folosim mainile (ustensila cea mai utila in bucatarie), fie le punem intr-o punga cu fermoar, o inchidem si o agitam energic.

11. Nu aglomeram tava in care coacem conopida. In caz contrar, buchetelele se vor umezi si nu vor deveni crocante pe margini. Daca avem o conopida mare, este mai bine sa folosim doua tavi. La jumatatea timpului de coacere, trebuie sa intoarcem toate bucatile de conopida, astfel incat fiecare parte sa se poata carameliza.

INGREDIENTE:

o conopida medie (700-800 g)
3 linguri cu ulei de masline
o lingurita cu paprika dulce
o lingurita cu pudra de usturoi
piper proaspat macinat
sare
50 g de parmezan, ras pe razatoarea mica (optional)

MOD DE PREPARARE

1. Pregatire conopida.

Curatam frunzele si cotorul conopidei si, daca are mici pete galbene, negre sau maro, le indepartam.
Desfacem conopida in buchetele, le mai taiem cat mai egale si le spalam sub jet de apa rece. Apoi punem buchetele de conopida in apa cu sare pentru 10 minute.

2. Pregatire condimente.

Incalzim cuptorul.
Peste uleiul de masline punem sare, paprika sau boia de ardei (dulce sau iute), pudra de usturoi si piper proaspat macinat si amestecam bine.

3. Condimentare conopida.
Scoatem conopida din apa, o scuturam bine si o punem pe prosoape de hartie cu partea cu cotorul in jos, sa se scurga bine de apa. Apoi o stergem, insistand pentru a aduna cat mai mult din apa care a intrat printre buchetele sau o centrifugam intr-un uscator pentru salata.
Punem conopida intr-un vas incapator, turnam peste ea amestecul de ulei de masline si condimente. Punem un capac si miscam vasul astfel incat conopida sa se acopere de ulei si sa se imbrace in codimente. La fel de bine putem amesteca cu mainile sau sa le punem intr-o punga cu fermoar si sa o agitam bine.

4. Temperatura si timp de coacere.
Punem bucatile de conopida intr-o tava mare, acoperita cu hartie de copt, intr-un singur strat, cu partea taiata in jos (daca este cazul) si lasand un mic spatiu intre ele.
Punem conopida in cuptorul incalzit la 220 de grade pentru 20 de minute.
Dupa 10 minute o scoatem din cuptor si o intoarcem cu atentie si pe cealalta parte.
Dupa 20 de minute este rumenita si frageda in interior. Daca nu facem conopida de post, presaram peste ea parmezanul ras si eventual, daca va place picant, si cativa fulgi de chilli si o punem inapoi in cuptor pentru 3-4 minute, cat branza sa se topeasca.

5. Servire si pastrare.
Este gustarea perfecta pentru o seara cu prietenii sau un snack sanatos. Este buna calda, dar si rece, ca fel principal, alaturi de o salata, couscous, orez, sau garnitura langa orice friptura, cu un sos de iaurt si usturoi si felii de lamaie.
Se pastreaza in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, 3 zile.

Aceasta este recomandarea Reteta Video pentru
Conopida Simpla la Cuptor.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Conopida la Cuptor

Conopida la Cuptor

Dati un share pe:

Retete similare

Conopida la Cuptor
Vezi rapid
MIERCURI 04.10.2023 - 12:07
Oua Scotiene la Cuptor
Vezi rapid
JOI 16.04.2015 - 14:55
Vinete gratinate
Vezi rapid
MIERCURI 17.07.2013 - 08:09
Branza Feta cu Rosii si Naut la Cuptor
Vezi rapid
Sparanghel Alb Gratinat
Vezi rapid
VINERI 06.06.2014 - 20:55
Budinca de conopida
Vezi rapid
JOI 21.03.2013 - 16:34

Toate campurile sunt obligatorii.