Mancare de Pui cu Masline si Rosii
- Categorie: Fel principal
- Autor: Reteta-Video
- Reteta publicata: LUNI 31.07.2023 - 10:28
- Vizualizari: 449
- Etichete: pulpe de pui , ceapa , rosii , suc de rosii , masline , usturoi , vin , cimbru , piper , carne de pui , aripioare de pui , cina , pranz , familie , simplu , rapid , usor , ieftin , economic , pui la tigaie , pui fraged , mancare cu sos , iarna , vara , tocana , lamaie , oregano , rozmarin , menta , dafin
Timp de Pregatire:
10 minute
Timp de Gatire:
60 minute
Timp Total:
70 minute
Numar Portii:
5
Reteta de mancare de pui cu masline si rosii este una care l-a surprins total pe Lore. Mai intai, trebuie sa va spun ca nu este clasica mancare de pui cu masline si lamaie, cum cred ca o stiu cei mai multi dintre voi. Seamana, dar nu este, mai degraba i-as zice tocanita de pui cu masline, ceapa, sos de rosii si cimbru. Si toata treaba se face intr-o tigaie mare, asa ca nu murdarim prea mult in bucatarie.
Sa va povestesc. In copilarie mama ne facea destul de des mancare de masline cu limba, pentru ca era preferata tatei. Doar ca eu am fost un copil mofturos si nu mancam niciodata limba, insa imi placea la nebunie sosul de rosii dulce-acrisor si aromat. Si, tot din categoria ciudateniile Inei, nici acum nu ma omor dupa masline asa simple. Le mai pun prin salate, dar asa simple nu ma atrag in mod special.
Si viata a facut sa ma intalnesc cu un alt mofturos, nu stiu daca mai mare ca mine. Iubeste maslinele si mancarea de masline cu sos, dar de limba nu s-a atins in viata lui (eu macar am gustat). Si uite asa, combinand doi mofturosi, am ajuns la mancarea de pui cu masline in sos de rosii.
Lore zice ca puiul cu masline e o mancare mai de toamna-iarna. Eu zic ca vara e vremea perfecta, pentru o mancare de pui cu rosii proaspete, usoara si rapida. Rece si langa o mamaliga aburinda, e o cina perfecta pentru oamenii ocupati, pentru serile in care vii prea obosit de la serviciu si nu prea iti arde de gatit, pentru un pranz delicios, pentru zilele caniculare, cand nu prea ai chef sa stai langa aragaz. Dar stiti ceva? Sa v-o spun pe-a dreapta, mancarea de pui cu sos de rosii merge oricand, calda sau rece.
A devenit una din mancarurile preferate ale familiei pentru ca se pregateste usor, cu ingrediente la indemana si fara sa ma complic. De multe ori nici nu inchid focul si deja ma vad cu o bucata de paine direct in tigaie. Drept este ca mancarea de masline si rosii miroase grozav de bine si inteleg nerabdarea. Pui la tigaie, masline aromate, rosii zemoase si gustoase, cam greu sa-i rezisti.
Nu stiu cum este pe la voi dar, daca aveti pe cineva caruia nu-i plac maslinele, incercati sa o faceti. Ca-i ziceti poate ostropel de pui, tocanita sau mancarica la noi, este una din favorite. E hranitoare, delicioasa si cu destul de putine calorii. Sa va fie de folos!
SFATURI:
1. Este obligatoriu sa facem tocanita de pui cu pulpe? Nu, poate fi facuta cu aripioare, pulpe de pui inferioare sau superioare sau piept de pui, de preferat cu os, sau chiar il puteti inlocui cu curcan.
1. Este obligatoriu sa facem tocanita de pui cu pulpe? Nu, poate fi facuta cu aripioare, pulpe de pui inferioare sau superioare sau piept de pui, de preferat cu os, sau chiar il puteti inlocui cu curcan.
2. Ce fel de masline folosim pentru mancare? Cele care va plac, fie ca au samburi, fie ca nu au, fie ca sunt negre, verzi sau maslinele Kalamata. Eu am avut maslinele negre fara samburi care, parca desi sunt cele mai putin gustoase dintre toate, nu trebuie desarate sau fierte inainte. Cel mai bine este sa la gustam, cele cu samburi se desareaza inainte, insa uneori pot ramane sarate sau se oparesc si se scurg bine. In functie de cat de sarate sunt, condimentam cu atentie mancarea de pui cu masline.
3. Ce alte legume mai putem adauga in mancarea de pui? Pentru un sos mai consistent, mai putem pune un ardei, tocat marunt sau un morcov, ras pe razatoarea mica.
4. Putem sa facem mancarea de masline cu suc de rosii? Sigur! Vara cele mai bune sunt rosiile proapete, insa iarna merge de minune cu suc de rosii. In functie de aciditatea rosiilor si a sucului de rosii gustam si, daca este nevoie, adaugam o lingurita cu zahar.
5. Inainte de a incepe sa pregatim carnea de pui, de fapt orice fel de carne, trebuie sa o scoatem din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Pentru a scapa de orice urme de pene, parlim inainte pulpele de pui cu o torta de bucatarie sau le curatam bine.
6. Condimentare carne de pui. Inainte de a o condimenta, o stergem bine. Pulpele de pui pot fi condimentate cu o seara inainte si puse in frigider, acoperite, pentru 8-10 ore. Trebuie scoase de la rece cu minim 30 de minute inainte de a fi pregatite. Eu le-am condimentat simplu, doar cu sare si piper proaspat macinat, dar mai puteti adauga boia sau paprika afumata.
7. Pulpele de pui se aseaza in tigaie cu pielea in jos, care este partea cea mai grasa, astfel incat grasimea sa se topeasca cat mai mult. Daca focul este mare, pielea se rumeneste inainte ca grasimea sa se topeasca. Daca vrem ca pielea pulpelor de pui sa fie crocanta, aceastea se rumenesc la foc mediu.
8. Daca facem mai multe bucati de pui, nu aglomeram tigaia sau cratita, este bine sa le gatim pe rand. Altfel, apa lasata de carne va fierbe si pulpele de pui nu se vor rumeni.
9. Folosim intotdeauna un cleste de bucatarie pentru a intoarce carnea in tigaie.
10. In loc de cimbru, mancarea de pui cu masline poate fi condimentata si cu alte ierburi aromatice: oregano, rozmarin, menta, dafin sau busuioc.
11. Putem sa renuntam la vin? Da, oricum alcoolul se evapora, el doar da un plus de gust sosului.
12. Putem sa facem mancarea de pui cu masline si lamaie? Da, 1-2 felii de lamaie, cu tot cu coaja, adaugate in mancarea de masline merg tare bine, ii dau aroma. Daca insa nu va place combinatia, nici lui Lore nu ii place, mai bine nu le puneti.
Alte retete rapide cu pulpe de pui gasiti aici:
Pulpe de Pui cu Cartofi la Cuptor
Pulpe de Pui cu Smantana si Ciuperci
Orez cu Legume si Pulpe de Pui la Cuptor
Pulpe de Pui cu Sos de Rosii la Cuptor
Pulpe de Pui Simple la Cuptor
Pulpe de Pui Pane la Cuptor
INGREDIENTE:
5 pulpe de pui, superioare sau inferioare, cu piele si os
o ceapa mare, tocata marunt
2 rosii mari, taiate in felii sau in bucatele
200 ml de suc de rosii gros sau passata
200 g de masline negre, verzi, Kalamata, cu sau fara samburi
5-6 catei mici de usturoi, tocati marunt
20 ml de ulei
50 ml de vin rosu sec
o lingurita cu cimbru uscat
piper proaspat macinat
sare
5 pulpe de pui, superioare sau inferioare, cu piele si os
o ceapa mare, tocata marunt
2 rosii mari, taiate in felii sau in bucatele
200 ml de suc de rosii gros sau passata
200 g de masline negre, verzi, Kalamata, cu sau fara samburi
5-6 catei mici de usturoi, tocati marunt
20 ml de ulei
50 ml de vin rosu sec
o lingurita cu cimbru uscat
piper proaspat macinat
sare
MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire pulpe de pui.
Curatam pulpele de pui, le stergem bine cu servetele din hartie si le condimentam pe toate partile cu sare si piper proaspat macinat. Daca nu va grabiti tare, lasati-le sa stea la temperatura camerei cam 30 de minute, timp in care isi trag din condimente.
Intr-o tigaie antiaderenta mare, punem uleiul sa se incalzeasca. In grasimea incinsa adaugam pulpele de pui, cu pielea in jos, si le lasam sa se rumeneasca la foc mediu cam 5 minute, cat sa prinda culoare. Le intoarcem si pe cealalta parte si le mai lasam cam 4 minute, pana cand au o crusta aurie.
2. Pregatire mancare de pui cu masline.
Peste pulpe de pui rumenite adaugam ceapa (morcovul si ardeiul, daca folositi), usturoiul, rosiile (cateva felii de lamaie sau o foaie de dafin, daca va plac) si cimbrul.
Turnam cam 200 ml de apa calda, amestecam bine, acoperim tigaia cu un capac si lasam totul sa fiarba, la foc mic, 20-30 de minute, pana cand carnea de pui este gatita, moale si frageda.
Turnam vinul si lasam sa fiarba 5 minute, la foc mare, fara capac.
Turnam sucul de rosii, punem maslinele bine scurse, condimentam cu sare (cu atentie, daca maslinele au fost sarate) si piper proaspat macinat, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic inca 20 de minute, fara capac. In acest timp mai intoarcem carnea de pui de 1-2 ori, cat sa fie bine cuprinsa de sos.
Lasam sa fiarba pana cand sosul se ingroasa si are consistenta dorita. Gustam si condimentam, daca mai este nevoie, inchidem aragazul si presaram deasupra verdeata tocata.
3. Servire si pastrare.
Servim puiul cu masline cald cu mamaliga, paine de casa, piure de cartofi, paste, orez simplu si o salata.
Poate fi pastrat in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, 2 zile si reincalzit, dar este bun chiar si rece.
Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Mancare de Pui cu Masline si Sos de Rosii.
POFTA BUNA!
Comentarii
Scrie un comentariu
Retete similare
VINERI 01.05.2015 - 19:50
DUMINICA 29.12.2013 - 21:07
DUMINICA 04.08.2013 - 22:04
JOI 10.12.2015 - 16:24
JOI 27.10.2022 - 14:29
LUNI 21.12.2015 - 16:33