Prajitura cu Branza si Blat de Cacao
- Categorie: Prajituri
- Autor: Reteta-Video
- Reteta publicata: JOI 01.02.2024 - 13:36
- Vizualizari: 1000
- Etichete: branza , branza dulce , branza de vaci , oua , unt , lapte , faina , cacao , vanilie , gis , lamaie , portocala , stafide , merisoare , ulei , placinta , prajitura rapida , prajitura simpla , prajitura pufoasa , ieftin , rapid , blat cu cacao , blat simplu , cheesecake , negresa , prajitura turnata
Timp de Pregatire:
25 minute
Timp de Gatire:
55 minute
Timp Total:
80 minute
Numar Portii:
18-24 bucati
(o tava cu dimensiunile de 30x35 cm)
Reteta de prajitura cu branza de vaci si blat de cacao este una care ma duce, de fiecare data cand o fac, in copilarie. De fapt, cand zic prajitura cu branza, nu pot sa nu ma gandesc la bunica. O facea atat de buna, incat daca ne striga de la joaca si ne spunea ca ne-a facut prajitura cu branza dulce, apaream instant! Nu stiu ce-mi placea mai mult, cum arata sau gustul, dar era una dintre preferatele mele. In cazul in care mai ramanea o bucatica, se stia ca o aveam la micul dejun de a doua zi, langa o cana cu lapte.
Reteta prajiturii cu branza si cacao nu ca este usoara, este extrem de usoara. Cumva cam tot ce pregatea bunica era simplu, dar atingea in acelasi timp perfectiunea. Adevarul este ca noi nu am crescut cu atat de multe dulciuri precum copiii din ziua de azi, le pot numara pe degete. La cofetarie mergeam extrem de rar, si asta cand eram deja la liceu, dar, pe de alta parte, nu era sfarsit de saptamana in care sa nu avem pe masa ceva dulce care ne aducea mare bucurie. Ca era o negresa, o prajitura simpla cu branza, un pandispan cu fructe sau o placinta cu branza, cu mere sau cu dovleac, cornulete, deserturi rapide si pentru care nu ai nevoie de multe ingrediente. Mai ales ca in acest timp, noi copiii, stateam cu ochii lipiti de cuptor.
Ideea de a face prajitura asta cu branza dulce si stafide la sfarsitul saptamanii trecute a fost a lui Lore. Povesteam eu despre prajitura marmorata cu branza a bunicii si brusc l-au apucat poftele. Nu a fost nevoie de insistente ca sa-i fac pe plac, pentru ca sigur ati remarcat ca nu refuz niciodata o prajitura simpla cu branza.
Zis si facut! Am pornit de la reteta prajiturii turnate cu branza si am adaptat-o putin cat sa semene cu prajitura cu branza de vaci si cacao a bunicii. Adica sa nu aiba chiar doua blaturi complete si perfecte, ci cel de deasupra sa se scufunde usor in umplutura de branza. Insa, daca vreti sa faceti prajitura cu branza turnata ca la carte o sa va explic mai jos. Nu e complicat deloc! Si, spre deosebire de reteta bunicii, eu am facut prajitura cu branza si stafide si ceva merisoare (gasite intr-o punga in camara), pentru ca tare ii mai plac lui Lore.
Iar m-am lungit! Dar, daca vreti un desert bun, ieftin si rapid, e atat de usor sa faceti aceasta reteta de prajitura cu branza de vaci si gris! Intr-o ora este gata, problema ei cea mai mare este ca va trebuie un pic de rabdare ca sa se raceasca! Sa va fie de folos!
SFATURI:
1. Putem sa facem prajitura marmorata cu branza intr-o tava rotunda cu diametrul de 23 cm, intr-o forma de guguluf, intr-o forma de chec obisnuita, intr-o tava dreptunghiulara sau in forme de briose. Inainte de a incepe pregatirea prajiturilor de casa, incalzim cuptorul si ungem tava cu un cub de unt.
1. Putem sa facem prajitura marmorata cu branza intr-o tava rotunda cu diametrul de 23 cm, intr-o forma de guguluf, intr-o forma de chec obisnuita, intr-o tava dreptunghiulara sau in forme de briose. Inainte de a incepe pregatirea prajiturilor de casa, incalzim cuptorul si ungem tava cu un cub de unt.
2. Este obligatoriu sa facem prajitura cu branza si stafide? Nu, prajitura cu cacao si branza se poate pregati si cu capsuni, cirese, visine, piersici, nectarine, zmeura, coacaze, afine, mure, prune, struguri, mere sau pere. Fructele se spala, se sterg bine inainte. Daca folosim fructe mari, gen piersici, mere sau pere, trebuie sa le taiem in bucatele. In cazul fructelor care se oxideaza repede, le scufundam in apa rece si turnam peste ele zeama de la o jumatate de lamaie.
3. Putem sa facem prajitura cu fructe congelate sau din compot? Da! Exista insa doua reguli simple: fructele trebuie decongelate si scurse foarte, foarte bine, la fel si cele din compot. Eventual, daca sunt foarte zemoase, inainte sa punem fructele in prajitura, presaram peste ele o lingura cu faina, altfel fructele congelate se vor inmuia in cuptor si vor lasa sirop. Faina are rolul de a absoarbe acest sirop si astfel umiditatea nu va ajunge sa inmoaie aluatul.
4. Stafidele, merisoarele sau orice alte fructe confiate, congelate sau proaspete pot fi inlocuite cu bucatele de ciocolata.
5. Ce fel de branza folosim? Eu am folosit branza de vaci, din aceea la galetusa, pe care am lasat-o peste noapte la scurs intr-o sita fina, in frigider. Putem sa facem prajitura cu branza dulce, cat mai grasa si bine uscata. Daca nu gasim nici una, nici alta, putem face prajitura cu crema de branza (insa nu light), urda, mascarpone sau ricotta. Important este sa folosim o branza cat mai grasa, moale si cremoasa.
6. Daca branza este la temperatura camerei, o sa vedeti ca se amesteca mai usor.
7. Este bine ca ouale folosite pentru orice prajitura sa fie la temperatura camerei, pentru a se bate mai usor. Spargem fiecare ou deasupra unui pahar, pentru a fi siguri ca nu este alterat.
8. Cu ce putem inlocui grisul? Daca va place, acesta poate fi inlocuit cu fulgi de cocos sau faina de migdale. Daca avem o branza moale, este posibil sa mai fie nevoie sa adaugam in umplutura prajiturii turnate inca 10-20 g de gris. Umplutura de branza trebuie sa fie consistenta, cat sa poata sustine aluatul de deasupra, grisul se va umfla si are rolul de a lega compozitia.
9. Inainte de a pune fructele uscate si rehidratate in compozitia pentru stratul de cheesecake, le scurgem si le stergem bine, altfel sunt grele si se vor duce la baza. Le adaugam chiar inainte de a turna stratul de branza peste primul blat de cacao copt pe jumatate.
10. Cum obtinem blaturi egale? Pentru a fi siguri ca obtinem straturi de aluat egale, cantarim la inceput castronul gol, cel in care facem compozitia pentru foi. Apoi il cantarim cu tot aluat si impartim diferenta la doi, afland astfel ce cantitate de compozitie trebuie sa punem in fiecare strat.
11. Cum se fac blaturile de cacao pufoase? Cu cat mixam mai bine ouale cu zaharul, cu atat desertul cu branza va creste frumos si va fi pufos.
12. Untul folosit pentru prajitura cu branza de vaci trebuie sa aiba minim 80% grasime.
13. Ce fel de ulei folosim? Uleiul vegetal, unul fara aroma intensa, face ca genul acesta de prajitura sa fie mai umeda. Folosim un ulei neutru: de floarea soarelui, de germeni de orez sau de rapita; cele cu un gust intens, cum este uleiul de masline, vor schimba gustul placintei cu branza dulce.
14. Daca nu vreti sa faceti blaturile cu cacao, ci simple, inlocuiti pudra de cacao cu aceeasi cantitate de faina.
15. Este important sa folosim cacao de calitate si sa o cernem inainte de a o adauga in prajitura, altfel scapam greu de bulgarasii de cacao.
16. De ce la prajituri se cerne faina cu praful de copt? In acest fel, agentul de crestere se va distribui uniform in toata prajitura si va acumula cat mai mult aer.
17. Dupa ce adaugam ingredientele uscate in compozitia pentru blaturile cu cacao, nu mixam mai mult decat este nevoie (cat sa nu mai avem pungute de faina sau bulgarasi de cacao), ci doar pana la incorporare, pentru ca altfel nu vom avea blaturi pufoase. Aluatul trebuie sa arate ca o smantana, putin mai gros decat aluatul de clatite.
18. Daca vreti o adevarata prajitura turnata cu branza (nu una marmorata, cum am facut eu), cu blaturi egale, pentru ca aluatul pentru blat este mai dens decat umplutura acesta se va scufunda pe alocuri in stratul de cheesecake. Este nevoie ca in compozitia pentru prajitura cu cacao ramasa sa adaugam 40 ml de lapte dulce si sa amestecam usor, cat sa obtinem un aluat mai subtire, care poate fi turnat cu lingura.
19. In primele 15 de minute de coacere, nu deschidem usa cuptorului, pentru ca socul termic va face prajitura sa se lase.
20. Nu incercati sa scoateti prajitura din tava imediat ce o scoateti din cuptor! Este foarte frageda si se va rupe! O taiem numai dupa ce s-a racit complet.
Va las mai jos alte idei de prajituri simple cu branza:
Placinta Creata cu Branza Dulce si Stafide
Prajitura cu Capsuni, Ciocolata si Crema de Branza
Cheesecake cu Ciocolata si Portocale la Cuptor
Prajitura cu Branza de Vaci, Caise si Cacao
Negresa cu Branza si Fructe
Chec cu Mere si Branza
Prajitura Negresa cu Ciocolata, Mascarpone si Struguri
Prajitura cu Ciocolata si Bilute de Cocos
Prajitura cu Cirese si Crema de Branza
INGREDIENTE:
Pentru umplutura de branza:
800 g de branza de vaci, cat mai grasa, cat mai cremoasa si bine scursa
4 oua
100 g de zahar
40 g de gris
o lingurita cu extract de vanilie
coaja rasa de la o portocala bio
sare
Optional:
100 g de stafide sau merioase
putin rom
Pentru blaturi:
4 oua
120 g de zahar
40 g de unt topit
80 ml de ulei (de floarea soarelui)
160 ml de lapte dulce
230 g de faina
50 g de cacao
o lingurita cu extract de vanilie
un plic cu praf de copt (10 g)
sare
MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire tava.
Incalzim cuptorul si pregatim o tava cu dimensiunile de 30x35 cm, in care aranjam hartie de copt, pe care o ungem cu un cub de unt.
2. Pregatire umplutura de branza.
Daca folosim stafide, merisoare sau alte fructe confiate, turnam peste ele putin rom (sau apa calda) si le lasam sa se rehidrateze.
Peste branza de vaci, la temperatura camerei, punem un sfert de lingurita cu sare si mixam la viteza mica pana cand aceasta devine cremoasa.
Adaugam 100 g de zahar si mixam, la viteza medie, pana cand zaharul este incorporat si avem o crema fina (3-4 minute).
Punem 4 oua, la temperatura camerei, o lingurita cu extract de vanilie si coaja rasa de la o portocala sau de la o lamaie bio si mixam, la viteza mica, un minut, cat sa avem o compozitie omogena.
Adaugam grisul si mixam, tot la viteza mica, pana cand acesta este incorporat, apoi lasam umplutura deoparte.
3. Pregatire blaturi de cacao.
Cantarim castronul in care vom face blaturile pentru placinta turnata cu branza.
Peste 4 oua (la temperatura camerei) adaugam cele 120 g de zahar si un sfert de lingurita cu sare si mixam, intai la viteza mica, apoi o marim treptat, pana cand amestecul se deschide la culoare, devine albicios si isi tripleaza volumul, cam 10 minute.
Adaugam untul topit si racorit, turnam uleiul si mixam, la viteza mica, pana la omogenizare.
Turnam laptele, punem extractul de vanilie si mai mixam, tot la viteza mica, pana la omogenizare.
Peste aceasta compozitie cernem faina, pudra de cacao si praful de copt si mixam, tot la viteza mica, doar pana la incorporare.
4. Coacere prima foaie pentru placinta cu branza.
Cantarim castronul, cu tot cu aluat si calculam ce cantitate de compozitie trebuie sa punem in fiecare strat.
Turnam jumatate din aluat in tava pregatita si il intindem pe toata suprafata.
Punem primul blat in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru cam 15 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca usor si este inchegat cat sa sustina umplutura.
5. Pregatire prajitura cu branza si blat de cacao.
Scurgem stafidele si le stergem bine cu servetele absorbante. Le adaugam in compozitia de branza si amestecam usor cu o spatula.
Dupa ce il scoatem din cuptor, peste prima blat punem cu o lingura umplutura de branza dulce si o intindem usor si uniform pe toata suprafata.
Peste branza turnam aluatul ramas si il nivelam usor, pe toata suprafata.
6. Temperatura si timp de coacere prajitura cu branza.
Punem placinta cu branza si stafide inapoi in cuptor, tot la 180 de grade, pentru inca 35-40 de minute, pana cand este rumenita si trece testul scobitorii.
7. Servire si pastrare prajitura cu branza.
O lasam sa se raceasca complet in tava, asezata pe un gratar de bucatarie, apoi o pudram cu zahar si o putem felia (daca o taiem calda, umplutura sa nu isi va pastra forma, aceasta inca se leaga in timp ce se raceste).
Dupa ce s-a racit complet, pudram cu zahar prajitura cu branza si o feliem cu un cutit bine ascutit pe care il stergem cu un servetel umed, dupa fiecare taietura.
Este pufoasa si cremoasa in acelasi timp, frageda si aromata, perfecta langa o cafea aburinda, o cana cu ceai, un pahar cu lapte sau o limonada in orice zi si la orice ora, desertul de la pranz, gustare in timpul zilei, de luat la pachet sau de rasfatat musafirii.
Prajitura cu branza de vaci si cacao se pastreaza in frigider (de preferat netaiata ca sa nu se usuce), intr-o cutie inchisa ermetic, pana la 3 zile.
Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Prajitura cu Branza Dulce de Vaci, Stafide si Cacao.
POFTA BUNA!