Prajitura Rasturnata cu Portocale si Ricotta

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 3)

Timp de Pregatire:
           20 minute
Timp de Gatire:
           40 minute
Timp Total:
           60 minute
Numar Portii:
           10-12 portii (Diametrul 23 cm)
Prajitura rasturnata cu portocale este desertul pe care eu il fac in fiecare iarna, fara sa fie vreo ocazie speciala, doar pentru ca e sezonul lor! Le gasim acum mai bune, mai parfumate si mai zemoase ca oricand. Asa ca ar fi pacat sa nu profit de portocale si sa nu le folosesc cat mai mult.

Pentru copilul din mine inevitabil iarna are miros de portocale, insa atunci le gaseam atat de rar si le mancam cu atata pofta (asta daca dupa ce stateam la coada cateva ore bune aveam noroc si nu se terminau intre timp), ca nici una nu mai ajungea in prajituri cu portocale. Singura “urma” care ramanea dupa ele era coaja de portocala pusa la uscat sau intr-un borcanel cu zahar in frigider. Acum le gasim pe alese tot timpul anului si sa faci un desert cu portocale nu mai e cine stie ce chestie exotica.

In ultima vreme m-am indragostit de portocalele rosii. Numai ca nu se gasesc mereu, precum suratele lor, portocalele clasice. Asa ca intre ianuarie-inceput de martie sunt cu ochii pe ele, pentru ca au o aroma deosebita, usor amaruie si mai pregnanta decat cea a portocalelor obisnuite. Si tare bine le mai sta intr-o prajitura rasturnata.

Asa ca in weekend, momentul nostru de rasfat, cel in care musai trebuie sa fac ceva dulce, caci un desert la cafea este obligatoriu si parca nu simtim ca ne putem ridica de la masa fara o prajiturica la final, s-a intamplat o prajitura pufoasa cu portocale si ricotta.

Desi initial vroiam sa fac un pandispan cu portocale, mi-am adus aminte ca am in frigider o cutie cu ricotta care statea sa expire si mi-am zis: de ce sa nu o bag in seama si pe ea? A iesit o prajitura pufoasa cu portocale, delicata si aerata. Si asta fara sa separ ouale, fara grija ca nu creste, totul se face intr-un singur castron si iese la fel de buna ca un pandispan.

Pentru mine o felie a fost prea putin. Caci, dupa ce am scos-o din cuptor si am ridicat tava, o explozie de arome au inundat casa: portocale parfumate, vanilie delicata si un gust subtil de unt. Desi stratul de fructe este initial asezat la baza prajiturii, iar deasupra blatul dens, usor umed, atunci cand o intoarcem lucrurile se inverseaza. Sucul lasat de fructe in timpul coacerii insiropeaza si parfumeaza prajitura pufoasa cu miresme minunate. Are tot ce-i trebuie! Blat usor insiropat, iar deasupra un strat dulce acrisor. Rapida (asa cum imi place mie), cu ingrediente putine si ieftine (sigur in frigider am niste oua si unt, ca zahar si faina nu-mi lipsesc!) si prajitura asta simpla cu portocale ne-a facut ziua mult mai frumoasa (o sa si vedeti in film ca, de bucurie ca e gata, a aparut si soarele). De fapt, pentru mine toate prajiturile cu fructe sunt minunate si, daca mai sunt si usoare, cu atat mai bine.

Cu o textura perfecta, deloc inecacioasa, chiar usor umeda, ei bine, iar dau din casa, dar ai mei nu mai aveau rabdare sa se raceasca prajitura cu ricotta (buna idee am mai avut ca sa o pun), am taiat-o mai mult calduta. Dupa masa de pranz ne-am cuibarit in varful patului, unii cu o carte, iar altii cu o cana de ceai si fiecare cu farfuria lui. In casa mirosea ametitor, iar prajitura cu portocale ne-a rascolit simturile si amintirile si ne-a incantat papilele gustative.
Eu v-as mai povesti despre prajitura asta atat de buna, dar ma gandesc ca poate va grabiti sa plecati dupa portocale. Sa va fie de folos!

SFATURI:
1. In ce tava facem prajitura rasturnata cu fructe. Folosim fie o forma rotunda, o tava cu dimensiunile de 20x20 cm, fie o cratita emailata sau un vas de sticla termorezistenta. Nu folosim forme metalice cu inel detasabil, pentru ca acestea nu se inchid chiar etans si riscam ca sucul lasat de fructe sa curga in cuptor.

2. Ce fel de portocale folosim?
Orice soi de portocale bio, cat mai zemoase. Daca nu gasiti portocale bio va recomand sa le curatati de coaja, e drept ca prajitura rasturnata cu portocale nu va fi la fel de frumusica, dar va compensa prin gust.

3. Unde gasim portocale rosii?
Cam in orice supermarket, insa doar in perioada ianuarie – inceputul lui martie. La noi, cele mai frecvente sunt soiurile Sanguinelli, Tarocco, Moro si Cara Cara. Cele Moro sunt cele mai intens colorate, au miezul sangeriu, puternic pigmentat.

4. Putem sa facem prajitura rasturnata cu mandarine, clementine sau mineole?
Sigur! Exact la fel! Puteti sa faceti prajitura cu citrice de un singur fel sau combinate.

5.
Spre deosebire de alte prajituri rasturnate, in cazul acesteia nu caramelizam portocalele, vrem doar sa se inmoaie si sa isi lase zeama (cu cat mai multa cu atat mai bine), cea care va insiropa mai apoi blatul. Gustul lor acrisor completat de siropul de zahar si unt este perfect balansat de dulcele moderat al blatului pufos.

6.
Toate ingredientele pentru prajitura (ricotta, ouale) trebuie sa fie la temperatura camerei, nu scoase direct din frigider.

7. Cu ce putem inlocui ricotta?
Desi ricotta este obtinuta din resturile ramase de la producerea altor tipuri de branza, iar mascarpone este obtinuta din smantana, deci sunt produse total diferite, totusi, in aceasta reteta, ricotta poate fi inlocuita cu mascarpone.

8. Ce fel de ulei folosim?
Eu va recomand un ulei neutru, de exemplu cel de floarea soarelui. Un ulei cu un gust puternic, cum este cel de masline, poate schimba gustul prajiturii, desi nu este deloc gresit sa o faceti cu ulei de masline.

9. Pentru un plus de gust, in compozitia pentru prajitura cu ricotta puteti adauga si coaja rasa de portocala (bio).

10. De ce se cern ingredientele uscate? Pentru ca in acest fel se si amesteca, se distribuie uniform in toata prajitura, acumuleaza aer si scapam si de bulgarasii de faina.

11.
Dupa ce adaugam ingredientele uscate in compozitia pentru prajitura cu portocale, nu amestecam mai mult decat este nevoie, ci doar pana la incorporare, cat sa nu mai avem pungute de faina, pentru ca altfel nu vom avea o prajitura pufoasa. Este important sa nu amestecam circular, ci numai pe verticala, pentru a nu se pierde volumul de aer incorporat in aluat, altfel nu vom obtine un blat aerat.

12.
Compozitia pentru prajitura cu ricotta si fructe trebuie sa fie mult mai densa decat cea pentru pandispan.

13. Timp de coacere prajitura rasturnata cu fructe. Timpul depinde mult de cuptor si de forma folosita. Este bine sa stam cu ochii pe ea si sa facem testul scobitorii. Daca o scobitoare inserata doar in blat iese curata si marginile sunt usor desprinse de tava inseamna ca este gata.

14.
In primele 15 de minute de coacere nu deschidem usa cuptorului, pentru ca socul termic va face blatul pufos sa se lase.

15. Rasturnam prajitura cu portocale in maxim 10 minute dupa ce o scoatem din cuptor, cu o miscare ferma si rapida. Vrem ca siropul lasat de portocale sa insiropeze blatul, nu sa ramana la baza tavii.

16. Servire prajitura rasturnata cu portocale si ricotta. Dupa ce o rasturnam, putem intepa prajitura din loc in loc si sa o insiropam si mai bine cu suc de portocale proaspat stors.

INGREDIENTE:

3- 4 portocale bio
50 g de zahar brun
40 g de unt
200 g de ricotta
150 g de zahar
100 ml de ulei
4 oua
300 g de faina
o lingurita cu extract de vanilie
10 g de praf de copt (un plic)
sare

MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire portocale.

Incalzim cuptorul. Ungem cu un cub de unt (10 g) o tava cu diametrul de 23 cm, dar nu cu peretii detasabili.
Taiem 3-4 portocale bio, cu tot cu coaja, in felii rotunde cu grosimea de 5-6 mm.
Aranjam feliile de portocala circular, pe baza tavii, usor suprapuse, cat sa o acoperim complet si completam cu jumatati, unde este cazul.
Peste portocale presaram 50 g de zahar brun si punem, din loc in loc, 40 g de unt, taiat in bucatele.
Punem portocalele in cuptorul incalzit, la 180 de grade, pentru 10-15 minute.

2. Pregatire blat.
Peste faina punem praful de copt si amestecam bine.
Punem branza ricotta (la temperatura camerei) intr-un castron mare, adaugam zaharul si un sfert de lingurita cu sare mixam la viteza mica 2 minute, pana cand branza devine cremoasa.
Turnam uleiul si mixam, tot la viteza mica, pana la omogenizare.
Punem ouale, unul cate unul, si batem la viteza mica, dupa fiecare ou adaugat, pana la incorporare.
Adaugam extractul de vanilie si mai mixam cateva secunde.
Cernem peste aceasta compozitie ingredientele uscate si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, ca si cum am intoarce compozitia, pana la incorporarea completa, dar nu mai mult.

3. Pregatire prajitura rasturnata cu portocale si ricotta.

Dupa 10-15 minute scoatem portocalele din cuptor, dar nu oprim cuptorul.
Mai aranjam feliile de portocale pe ici pe colo, unde este cazul si turnam peste ele compozitia pentru blat.
Nivelam usor deasupra, avand grija sa nu stricam stratul de portocale, dar mergem pana la marginea tavii.

4. Temperatura si timp de coacere.
Punem prajitura cu portocale inapoi in cuptor, tot la 180 de grade, pentru 35-40 de minute (depinde de cuptor), pana cand este rumenita, marginile sunt usor desprinse de tava si trece testul scobitorii.

5. Cum se rastoarna prajitura cu fructe.
Dupa ce scoatem prajitura din cuptor o lasam sa se racoreasca 10 minute, asezam deasupra ei o farfurie mai mare si, folosind manusi de bucatarie, tinem strans cu ambele maini si de tava si de platou si o rasturnam brusc pe farfurie. Ridicam tava de deasupra si lasam tarta rasturnata cu fructe sa se raceasca complet.

6. Servire prajitura rasturnata cu portocale.

Lasam desertul sa se raceasca complet pentru ca sucul lasat de portocale la coacere sa insiropeze blatul. Servim prajitura cu portocale simpla, cu un mot de frisca deasupra, o cupa cu inghetata sau un sos de vanilie.
Este pufoasa si aromata, perfecta langa o cafea aburinda, o cana cu ceai, un pahar cu lapte sau o limonada, in orice zi si la orice ora. Poate fi desertul de la pranz, deliciul pentru acele dupa-amiezi mai domoale, micul dejun al unei dimineti tarzii de weekend, gustare intre mese, de luat la pachet sau de rasfatat musafirii.

7. Pastrare prajitura cu portocale si ricotta.
Se pastreaza intr-un loc racoros, in cutii inchise ermetic, 2 zile, ramane la fel de pufoasa.

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru
Prajitura Rasturnata cu Portocale si Ricotta.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Prajitura Rasturnata cu Portocale si Ricotta

Prajitura Rasturnata cu Portocale si Ricotta

Dati un share pe:

Retete similare

Prajitura cu Iaurt si Capsuni
Vezi rapid
MIERCURI 31.05.2023 - 16:55
Prajitura cu Ciocolata si Lime
Vezi rapid
VINERI 13.02.2015 - 18:34
Crumble cu Prune
Vezi rapid
JOI 29.09.2016 - 16:39

Toate campurile sunt obligatorii.