Rulada din Piept de Pui cu Cascaval si Ardei Copt

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 2)

Timp de Pregatire:
           15 minute
Timp de Gatire:
           55 minute
Timp Total:
           70 minute
Numar Portii:
           18 felii de rulada
           groase de cam 2 cm
Reteta de rulada din piept de pui cu cascaval si legume nu doar ca este foarte usor de facut, dar ai nevoie pentru pregatirea ei doar de cateva ingrediente simple. Si, pe langa faptul ca este destul de aspectuoasa, este si tare gustoasa. Asta pentru ca o rulada din carne de pui are cam tot ce trebuie pentru o masa pe cinste: carne de pui frageda si suculenta si o umplutura cremoasa si delicioasa care ii imprumuta din arome. Noua ni se pare greu de refuzat. Tot ce-ti mai trebuie langa aceasta rulada de carne si cascaval este o garnitura sau o salata.

Partea si mai buna este ca genul asta de rulada de carne la cuptor merge nu doar la pranz sau la cina, dar poate fi si un aperitiv festiv consistent, numai bun pentru o masa in familie sau pe mesele de Sarbatori sau la o intalnire cu prietenii.

Chiar daca la prima vedere rulada de pui cu legume pare sofisticata, este de fapt o reteta simpla prin care putem transforma pieptul de pui, considerat o carne destul de fada, in una plina de savoare. Va spun, aroma care vine din cuptor este ametitoare. Si sa fim sinceri, una peste alta, o rulada cu piept de pui este practica, satioasa, dar in acelasi timp destul de lejera si poate fi servita atat rece cat si calda. In plus, cum va spuneam, se face cu cele mai simple ingrediente si credeti-ma, nu ai cum sa dati gres cu un piept de pui umplut la cuptor. Si sa faci o rulada de pui cu cascaval nu e greu deloc, ai nevoie doar de putina atentie si rabdare.

Eu am facut rulada de pui la cuptor in varianta ei cea mai simpla posibila, insa tine doar de gust si de imaginatie ca sa fie un adevarat ospat, in functie si de ce ingrediente aveti prin casa. Parol! Mai ales ca, din cate am vazut, retetele cu pui sunt la mare cautare. Stiu, pentru ca sunt rapide, gustoase, ieftine si usoare.

Pe mine ma salveaza cand nu mai stiu ce sa gatesc, cand suntem satui si de aia si de cealalata, cand sunt in pana de idei. Deschizi frigiderul, te uiti ce gasesti pe acolo, si incropesti o mancare din piept de pui de te gandesti ca trebuia sa faci portie dubla. Sau cand se anunta musafiri, o rulada aperitiv de pui poate sa fie o adevarata vedeta pe masa. Habar nu am de ce in ultima vreme am facut destul de rar genul asta de rulada sarata, ca mi-a placut intotdeauna. Sa va fie de folos!

SFATURI:
1. Putem sa facem rulada cu pulpe de pui? Dar rulada de curcan?
Sigur! Putem inlocui pieptul cu pulpe de pui dezosate si fara piele sau cu piept de curcan. Carnea de pui (ideal este sa avem un piept de pui intreg) sau carnea de curcan sunt ideale pentru acest tip de rulade. In cazul in care le dezosam acasa, oasele le putem adauga la o supa.

2. Cu ce putem inlocui crema de branza?
In umplutura pentru rulada, crema de branza poate fi inlocuita cu o smantana fermentata cat mai grasa.

3. Ce tip de cascaval este cel mai potrivit pentru rulada din piept de pui?
Cascavalul moale sau semitare este cel mai potrivit pentru a se topi frumos in timpul coacerii. Il putem inlocui cu Cheddar, Emmentaler, Mozzarella sau Gouda, sau le putem combina pentru a obtine arome si texturi diferite.

4. Ce condimente folosim pentru rulada cu cascaval?
Eu am pus marar si pudra de usturoi dar, in functie de preferinte, mai putem pune: fulgi de ceapa, patrunjel, busuioc sau rozmarin sau orice alte condimente cat sa fie dupa gustul vostru.

5. Cu ce se condimenteaza pieptul de pui? Cu oregano, busuioc, rozmarin, salvie, coriandru, cimbru, boia de ardei afumata, dulce sau combinata cu putina boia iute, pudra de usturoi, zaatar sau fulgi de chili. Daca folosim ierburi aromatice uscate, e important sa fie dintr-un plic sau recipient proaspat desfacut. Prin uscare isi pierd oricum mare parte din aroma si, cu cat trece mai mult timp de la desigilarea recipientului initial in care le-am cumparat, cu atat aroma lor va fi mai slaba.

6. Nu batem pieptul de pui cu ciocanul pentru snitele pentru ca este foarte fraged si distrugem textura si fibrele carnii. Cel mai bine este sa folosim un ibric sau o craticioara cu fund plat. Scopul este sa aplatizam usor pieptul de pui si sa obtinem o grosime uniforma a feliilor de carne.

7. Cu ce mai putem umple pieptul de pui? Peste pieptul de pui mai putem adauga felii subtiri de cascaval, cheddar sau orice tip de branza care se topeste usor: gouda, fontina, provolone, gruyere, branza de capra, bilute de mozzarella, rosii uscate, pesto, ceapa verde, masline taiate in felii, spanac sau ciuperci calite, morcov ras, fasiute de ardei crud sau bucatele de gogosari sau de castraveti in otet.

8. Este obligatoriu sa facem rulada de pui cu legume? Nu, putem sa punem si bacon, sunca sau prosciutto.

9. Cum se ruleaza pieptul de pui? Important este sa rasucim rulada cu pui cat mai strans de la inceput si sa sigilam bine marginile pentru a evita scurgerile de cascaval in timpul coacerii. Fie ii prindem capetele cu scobitori si o legam pe toata suprafata sau doar din loc in loc cu sfoara de bucatarie, fie o sigilam bine in hartie de copt.

10. Gatire rulada de carne.
Pieptul de pui este o carne care se gateste repede, asa ca nu coacem rulada excesiv pentru ca se usuca si nu va mai fi frageda si suculenta. Putem sa folosim o tava obisnuita, sau sa o coacem intr-o forma de cozonac sau de chec, in functie de dimensiunea acesteia.

11. Servire rulada din carne de pui. Dupa ce o scoatem din cuptor, lasam rulada sa se odihneasca 10 minute inainte de a o taia, acoperita lejer cu o hartie de copt, timp in care aceasta inca se mai gateste. Este buna si rece (cand se taie mai usor), la micul dejun, pe o felie de paine unsa cu unt si cu legume proaspete, in locul mezelurior din comert. Sau in sandwich-uri intre doua felii de paine prajita la picnic sau in pachetelul pentru scoala, facultate sau birou. La fel de buna este si la pranz sau la cina, calduta sau rece, feliata, langa garnitura preferata.

12. Putem servi rulada de pui ca aperitiv festiv de sarbatori? Sigur! Si pe orice alta masa! Mai ales daca pregatim rulada cu o zi inainte si o pastram in frigider, timp in care cascavalul se intareste si o sa obtinem felii frumoase. De fapt rolul cascavalului si al cremei de branza nu este doar de a ajuta pieptul de pui sa ramana fraged, sa ii dea gust, dar si de a tine bucatile de carne de pui la un loc.

INGREDIENTE:
700 g de piept de pui, fara piele si os, eu am avut 4 jumatati
o lingurita cu cimbru uscat
o lingurita cu boia afumata
piper proaspat macinat
sare

Pentru umplutura:

150 g de crema de branza
100 g de cascaval ras
o jumatate de lingurita cu pudra de usturoi
o legatura de verdeata tocata (marar sau patrunjel)
4-6 ardei copti

Pentru uns rulada:
2 linguri cu ulei de masline
o lingura cu sos de soia
o lingura cu mustar

MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire umplutura.

Incalzim cuptorul.
Peste crema de branza punem cascavalul ras, verdeata tocata, o jumatate de lingurita cu usturoi si amestecam bine cat sa obtinem o umplutura cremoasa.

2. Pregatire condimente pentru pui.
Peste cimbru punem boia de ardei, piper proaspat macinat si sare si amestecam bine.

3. Pregatire piept de pui.
Stergem bine bucatile de piept de pui cu servetele din hartie.
Cu un cutit bine ascutit desfacem fiecare bucata de piept de pui, pe grosime, intai pe jumatate, dar fara sa mergem pana la capat, ca si cum am deschide o carte care trebuie sa ramana prinsa in cotor. Desfacem apoi intai intr-o parte, apoi in cealalta, avand grija sa nu strapungem carnea.
Intoarcem bucata de carne si procedam la fel cu partile mai groase, tinand bine carnea cu mana sau cu palma. Incercam sa avem o bucata cat mai mare, cu o grosime cat mai uniforma.
Procedam la fel si cu bucatelele mici, de pe margini, care isi vor gasi si ele locul in rulada.
Intindem pe tocator fiecare bucata de piept de pui, o acoperim cu folie alimentara, si o batem usor cu fundul unui ibric sau al unei cratite, cat sa ii uniformizam grosimea, dar fara sa distrugem textura si fibrele carnii, avand grija sa nu rupem carnea.

4. Pregatire rulada din piept de pui.
Punem pe blat folie alimentara, cat mai mare, si peste ea aranjam bucatile de piept de pui, una langa alta si usor suprapuse. Incercam sa obtinem un patrat sau un dreptunghi (in functie de forma si de dimensiunile bucatilor de piept), completand cu micile bucatele pe care le avem.
Acoperim totul cu folie alimentara si, tot cu fundul ibricului, mai batem putin, doar cat sa uniformizam.
Desfacem folia de deasupra si condimentam carnea de pui cu amestecul de condimente, intr-un strat omogen.
Peste pieptul de pui punem crema de branza, cascaval si verdeturi si o intindem pe toata suprafata, lasand pe una din laturi o margine de cam 1-2 cm neacoperita.
Peste umplutura de cascaval si branza asezam ardeii copti, fie peste tot, fie doar pe jumatate din suprafata.

5. Cum se ruleaza pieptul de pui.
Ajutandu-ne de folia alimentara, rulam carnea, spre marginea lasata neacoperita de umplutura, cat mai strans de la inceput.
Fie ii prindem capetele cu scobitori si o legam peste tot sau doar din loc in loc cu sfoara de bucatarie.
Fie mototolim o hartie de copt, ca sa o putem manevra mai usor, o intindem si, ajutandu-ne de folia alimentara, rostogolim rulada pe hartia de copt.
Ungem rulada de pui cu uleiul de masline si o infasuram in hartia de copt cat putem de strans.
Capetele hartiei de copt le rasucim bine si le legam cu sfoara de bucatarie. Eventual, o mai legam cu sfoara din loc in loc.

6. Temperatura si timp de gatire.
Mutam rulada de pui intr-o tava potrivita ca dimensiuni si o punem in cuptorul incalzit, la 180 de grade, pentru 40 de minute.
Peste sosul de soia punem mustarul si amestecam bine.
Dupa 40 de minute scoatem rulada din cuptor, marim temperatura la 200 de grade, taiem sforile si o desfacem cu atentie din hartia de copt pentru ca o sa iasa abur fierbinte.
Ungem rulada din piept de pui cu amestecul de sos de soia si mustar (care o sa formeze o crusta deasupra) si o punem in cuptor, la 200 de grade, pentru cam 15 minute, pana cand se rumeneste frumos.

7. Servire si pastrare.

Lasam rulada de pui sa se racoreasca 10 minute, acoperita lejer cu o hartie de copt.
Apoi o putem felia si o servim calduta, cu garnitura preferata (piure, legume fierte, la cuptor sau sotate, orez) si salata sau muraturi, la pranz sau la cina.
Dupa ce s-a racit, o putem pune in frigider si o servim rece, la micul dejun, in pachetel sau pe o masa festiva alaturi de alte aperitive.
Se pastreaza in frigider, de preferat netaiata (pentru a nu se usca), intr-o caserola cu capac, 2 zile.  

Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Rulada din
Piept de Pui cu Cascaval si Legume la Cuptor.
POFTA BUNA!

Comentarii

Scrie un comentariu

Rulada din Piept de Pui cu Cascaval si Ardei Copt

Rulada din Piept de Pui cu Cascaval si Ardei Copt

Dati un share pe:

Retete similare

Pui spaniol cu ardei si masline
Vezi rapid
LUNI 03.06.2013 - 16:59
Piept de Curcan Umplut Invelit in Bacon
Vezi rapid
SAMBATA 26.12.2015 - 17:57
Varza a la Cluj
Vezi rapid
JOI 07.04.2016 - 16:27
Somon cu Sparanghel in Crusta de Foietaj
Vezi rapid
VINERI 12.06.2015 - 19:23

Toate campurile sunt obligatorii.