Piept de Pui la Cuptor Umplut cu Legume si Gratinat cu Mozzarella
- Categorie: Fel principal
- Autor: Reteta-Video
- Reteta publicata: MIERCURI 18.09.2024 - 14:59
- Vizualizari: 240
- Etichete: piept de pui , dovlecei , vinete , ceapa , rosii , mozzarella , carne de pui , curcan , muschiulet de porc , usturoi , cimbru , busuioc , oregano , rozmarin , boia , paprika , cascaval , parmezan , cheddar , telemea , feta , branza de capra , pranz , cina , pachet , rapid , simplu , copii , familie , legume
Timp de Pregatire:
15 minute
Timp de Gatire:
40 minute
Timp Total:
55 minute
Numar Portii:
6
Reteta de piept de pui la cuptor umplut cu legume si gratinat cu mozzarella poate parea la prima vedere sofisticata, insa este usor de pregatit si toata treaba dureaza cam o ora.
Este o reteta simpla prin care putem transforma pieptul de pui, considerat o carne destul de fada, in una plina de savoare. Va spun, aroma care vine din cuptor este ametitoare. Si sa fim sinceri, una peste alta, un piept de pui cu legume la cuptor este mereu o idee buna. Se face cu cele mai simple ingrediente si credeti-ma, pieptul de pui umplut cu legume are cam tot ce trebuie pentru o masa pe cinste: carne de pui frageda si suculenta, dar si legume, toate gratinate cu cascaval, mozzarella sau alte branzeturi. Tot ce-ti mai trebuie langa o bucata de piept de pui evantai este o garnitura sau o salata.
Ma stiti, nu sunt cel mai mare fan al pieptului de pui la cuptor, mai ales daca este fara os. Ati vazut, fie fac piept de pui la cuptor cu legume, cu cascaval, cu mozzarella, cu bacon, cu ceva care sa-i aduca gust. Ei, nici de data asta nu l-am lasat simplu.
Am avut musafiri si, cum stiu ca toti copiii adora branzeturi topite, mi s-a parut o idee buna sa fac puiul cu mozzarella la cuptor. Si nu am dat gres! Insa, pastrand traditia casei, nicio masa fara legume, dar in acelasi timp stiind ca, mai ales in cazul copiilor, acestia se cam stramba cand le vad, trebuia sa le ascund cumva. Nici ca puteam sa fac asta mai bine decat varandu-le sub pieptul de pui gratinat. Au fost trecute cu vederea, entuziasmul a fost atat de mare sa traga de firele de branzeturi, inca nici nu au observat ca sub ele era un piept umplut cu legume. Deci, misiune indeplinita, toata lumea fericita!
Mereu ma gandesc cum din cateva ingrediente simple, dar care combinate merg de minune, poti sa aduci bucurie. Asa ca daca nu mai stiti cum sa pregatiti pieptul de pui la cuptor, reteta asta sigur o sa va ajute si eu cred ca o sa va si placa. Pieptul de pui e fraged, suculent si plin de arome. V-am zis ca pieptul de pui la cuptor cu legume si mozzarella se face intr-o singura tava, fara batai de cap? E ieftin, rapid, gustos, nu e greu deloc de pregatit, ai nevoie doar de putina rabdare. Sa va fie de folos!
Alte retete cu piept de pui delicioase gasiti aici:
Rulada din Piept de Pui cu Cascaval si Ardei Copt
Piept de Pui cu Sos de Smantana, Ciuperci si Spanac
Piept de Pui cu Mozzarella si Cartofi cu Parmezan la Cuptor
Piept de Pui cu Sos de Ciuperci si Smantana
Piept de Pui cu Sos de Lamaie si Usturoi
Rulouri din Piept de Pui cu Bacon la Cuptor
Piept de Pui cu Sos de Smantana, Mustar si Parmezan
Piept de Pui la Cuptor cu Sos de Rosii si Mozzarella
Rulada din Piept de Pui cu Cascaval si Ardei Copt
Piept de Pui cu Sos de Smantana, Ciuperci si Spanac
Piept de Pui cu Mozzarella si Cartofi cu Parmezan la Cuptor
Piept de Pui cu Sos de Ciuperci si Smantana
Piept de Pui cu Sos de Lamaie si Usturoi
Rulouri din Piept de Pui cu Bacon la Cuptor
Piept de Pui cu Sos de Smantana, Mustar si Parmezan
Piept de Pui la Cuptor cu Sos de Rosii si Mozzarella
INGREDIENTE:
6 jumatati de piept de pui fara piele si os (cam 1,2 kg)
un dovlecel mic
o vanata mica
o ceapa rosie medie
2 rosii medii
250 g de mozzarella rasa
3 linguri cu ulei de masline
o lingurita cu pudra de usturoi
o lingurita cu ierburile aromatice
o jumatate de lingurita cu boia de ardei (paprika afumata)
piper proaspat macinat
sare
SFATURI:
1. Daca nu vreti sa faceti piept de pui umplut, absolut la fel puteti umple un muschiulet de porc sau un piept de curcan.
2. Eu am avut zuchinni, insa este potrivit orice tip de dovlecel.
3. Vinetele nu sunt obligatorii insa, daca este sezonul lor, textura lor buretoasa se potriveste bine cu pieptul de pui.
4. Ceapa si rosiile aduc un plus de gust pieptului de pui la cuptor.
5. Puteti face pieptul de pui umplut si cu alte legume, ce aveti la indemana si va place, in functie de sezon si de gusturi. Merg bine ciuperci feliate, bucati de ardei, rondele de morcov, ardei copt, rosii uscate, frunze de busuioc sau de baby spanac.
6. Putem sa facem pieptul de pui la cuptor cu cascaval? Da, mozzarella rasa poate fi inlocuita cu orice alta branza care se topeste: cascaval, parmezan, cheddar, telemea, feta, branza de capra.
7. Condimente pentru piept de pui la cuptor. Cel mai bine se potrivesc usturoiul, cimbrul, oregano, rozmarinul sau busuiocul, dar puteti sa folositi orice altceva va place: boia iute, cativa fulgi de chilli, etc.
MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire piept de pui.
Pregatim o tava mare pe care o ungem cu o lingura cu ulei.
Peste 2 linguri cu ulei de masline punem pudra de usturoi, ierburile aromatice, boia de ardei, eu am folosit paprika afumata, piper macinat si sare, apoi amestecam bine.
Dupa ce stergem bine carnea cu servetele din hartie, cu un cutit bine ascutit facem in fiecare bucata de piept de pui niste taieturi paralele, dar nu pana la capat, lasand cam 1,5-2 cm intre ele. Partea mai subtire a pieptului de pui o lasam necrestata.
2. Pregatire legume.
Incalzim cuptorul.
Taiem cam o jumatate de dovlecel in rondele cat mai subtiri. Taiem tot atatea rondele, cate crestaturi am facut in total in bucatile de piept de pui. Daca aveti un dovlecel mai gros, atunci fiecare felie ar trebui taiata in jumatate.
Dovlecelul ramas il taiem in cubulete, o sa-l folosim si pe el.
Taiem in jumatate o ceapa rosie medie si apoi feliem fiecare jumatate la fel de subtire.
Taiem vanata in jumatate si apoi, fiecare jumatate in felii subtiri, tot atatea cate taieturi am facut in bucatile de piept de pui. Ce ramane din vanata o taiem in cubulete.
Taiem 2 rosii medii in aceleasi rondele subtiri si, daca mai raman, mie mi-au ramas capetele, le taiem in cubulete.
3. Pregatire piept de pui umplut cu legume la cuptor.
In tava pregatita punem cubuletele de dovlecel, de vinete, de rosie, daca va mai ramane ceva ceapa, amestecam bine si formam un pat de legume.
Peste legume asezam bucatile de piept de pui, cu taieturile in sus.
Le ungem bine, insistand printre taieturile facute, cu amestecul de ulei si condimente.
Luam cate o felie de dovlecel, una de vanata, o felie de ceapa si una de rosie si formam un pachetel, cu care umplem fiecare taietura facuta in pieptul de pui.
4. Temperatura si timp de gatire.
Dupa ce umplem toate taieturile facute, punem pieptul de pui in cuptorul incalzit la 200 de grade, pe raftul din mijloc, fara ventilatie si fara sa acoperim tava pentru 20-25 de minute.
Apoi il scoatem din cuptor, nu-l oprim, si presaram peste bucatile de piept de pui 250 g de mozzarella rasa.
Punem pieptul de pui inapoi in cuptor, tot la 200 de grade, tot fara ventilatie, pentru inca 10-15 minute sau pana cand branza se topeste si capata o crusta aurie.
5. Servire si pastrare.
Dupa ce scoatem pieptul de pui din cuptor (daca aveti un termometru temperatura interna ar trebui sa fie in jur de 70 de grade), il lasam in tava inca 5 minute inainte de servire.
Servim pieptul de pui umplut cald, cu legumele care au fost in tava, cu o salata verde, de cartofi, de morcovi, orez, paste, cartofi la cuptor, legume sotate sau fierte, merge cam orice garnitura. E bun si la pranz si la cina sau chiar si la pachet.
Daca mai ramane, se pastreaza in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, 2-3 zile.
SFATURI:
1. Daca aveti pieptul de pui in frigider, scoateti-l din timp, ca sa ajunga la temperatura camerei.
2. Ca sa-mi fie mai usor si sa fiu sigura ca nu-mi scapa cutitul cat sa tai complet pieptul de pui, eu am asezat fiecare bucata, cu partea bombata in sus, intre doua bete pentru mancare chinezeasca. Tinand strans si de pieptul de pui si de cele doua betisoare, am facut cate 3-4 crestaturi in fiecare bucata, asta in functie de marimea bucatilor de carne. Betisoarele m-au ajutat pentru ca astfel cutitul s-a oprit in ele si nu s-a dus pana jos.
3. Daca nu aveti astfel de betisoare, asezati pieptul de pui intre doua tocatoare care au aceeasi grosime, sau intre cozile a doua linguri de lemn, exact la fel cum procedati cand faceti cartofi acordeon.
4. Toate rondelele de legume pe care o sa le taiem trebuie sa intre in taieturile facute in bucatile de piept de pui. Eu avand un dovlecel subtire, am lasat rondelele intregi.
5. Daca legume sunt taiate subtiri, ar trebui sa intre cate una din fiecare in crestaturile facute. Daca nu reusiti, puneti in una dovlecel, ceapa si rosie, de exemplu, in cealalta vanata, ceapa si dovlecel, sau combinati-le cum va place.
6. Puteti sa pregatiti totul din timp. De exemplu, daca il preparati pentru cina, faceti totul dimineata inainte de a merge la serviciu. Pentru pranz poate fi pregatit cu o seara inainte. In plus, in acest fel, pieptul de pui are timp sa se marineze, are nevoie de arome, dar si de ceva umezeala ca sa nu iasa uscat.
7. Nu serviti pieptul de pui imediat ce-l scoateti din cuptor, lasati-l in tava inca 5-10 minute, timp in care inca se mai gateste, iar sucurile si aromele inca se mai distribuie in carne.
Aceasta este recomandarea Reteta-Video pentru Piept de Pui la Cuptor Umplut cu Legume si Gratinat cu Mozzarella.
POFTA BUNA!